Cai

Calul mongol chinez

Folosit adesea pentru calarie si munca la ferma, calul mongol chinez se intalneste in general in nordul Chinei si Mongolia. Aceasta rasa este  o sursa excelenta de lapte.

Caracteristici fizice

Este un cal mic dar stabil, care poate fi vazut intr-o varietate de culori, inclusiv murga (bay in engleza, adica brun-roscat, cu coama/coada/motul negre), negru si gri.

cai mongoli

Capul si gatul sau sunt drepte iar ochii sunt expresivi. Are pieptul profund si umerii inclinati, inaltimea de aprox. 122-142 cm, picioare bine rotunjite si rezistente. In general, potcoavele nu sunt necesare pentru aceasta rasa deoarece copitele sale sunt deosebit de dure.

Personalitate si temperament

Datorita originilor sale mongole acesti cai au o reputatie salbatica. Cu toate acestea, pot fi usor domesticiti si instruiti pentru a urma comenzile.

Caracterizat prin vitejie, forta si determinare, calul mongol chinez este excelent pentru calarie pe distante lungi, pentru a transporta incarcaturi grele si pentru munca la ferma. Atunci cand acesti cai sunt inhamati pot trage pana la 1.800 kg pe distante de 48-80 km zilnic.

Un alt atribut acestei rase este capacitatea sa de a supravietui intr-un mediu ostil fara a necesita hrana suplimentara.

Istorie si context

Calul mongol chinez exista de peste 5.000 de ani, conform datelor. Dezvoltandu-se in regiunile din nordul Chinei si Mongolia rasa nu a fost domesticita decat in jurul anului 2000 i.e.n., acesti cai fiind folositi de Imperiul Mongol in raidurile acestora asupra satelor. Astfel, rasa s-a raspandit in diferite provincii din toata China.

 

Calul mongol chinez este posibil sa nu fie cea mai scumpa sau eleganta rasa din lume dar cu siguranta si-a pus amprenta asupra istoriei, devenind un cal puternic si hotarat. Astazi, mongolul chinez se prezinta in trei tipuri principale: Wuzhumuquin, Baicha si Wushen.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button