Cai

Calul din rasa Azerbaidjan

Calul din rasa Azerbaidjan, cunoscut si sub numele de Azerbaidzhanskaya, este bine dotat pentru calarie, in special pe versantii abrupti ai muntilor. Considerata o rasa straveche, acum este destul de rara.

Caracteristici fizice

Calul din rasa Azerbaidjan este bine proportionat. Are un spate scurt, dar musculos, picioare puternice, copite ferme si urechi subtiri si scurte. Cu toate acestea, caracteristica sa cea mai notabila este pieptul sau larg si bine dezvoltat.

Ochii sai expresivi sunt putin mari pentru capul sau, pe care il poarta cu mandrie, ridicat sus. Exceptand dimensiunea sa, care masoara doar 120-142 cm inaltime, calul Azerbaidjan arata ca un cal de razboi.

Azerbaidjanul este un cal rapid si agil, ceea ce ii permite sa abordeze terenul muntos intr-un ritm rapid. Calaretii adora, de asemenea, spatele sau lat si drept, simtul echilibrului si mersul sau natural si usor. Toate acestea ii fac mai putin dispus la accidente, fapt vital pentru calaretii de munte.

Coama unui cal Azerbaidjan nu este lunga si curgatoare ca cea a altor cai, ci mai degraba rara si scurta.

Parul sau este subtire, fin, cenusiu la culoare sau brun-roscat (cu coama, coada, motul sunt negre). Cu toate acestea, puteti vedea ocazional un Azerbaidjan riob, negru sau in culoarea sarga (galben, cu motul, coada si coama negre). Cea mai rara culoare a rasei: palomino (galben murdar).

Sanatate

Calul din rasa Azerbaidjan este de obicei longeviv. Este obisnuit cu conditiile de viata dure, fiind un cal rezistent, iar rasa are rareori probleme de sanatate. Iepele si armasarii acestei rase sunt toti foarte fertili. Cu toate acestea, numarul de cai din rasa Azerbaidjan ramane unul redus.

Istorie si context

Aceasta rasa provine din Azerbaidjan, o regiune care facea parte din fosta Uniune Sovietica. Se crede ca originile sale sunt stravechi (desi exista putine inregistrari) si ca genetica sa este influentata atat de rasa de cai Karabakh, cat si de unele rase de cai persane.

Conditiile economice si politice din Caucazul antic i-au determinat pe locuitori sa dezvolte un cal cu sa, capabil sa parcurga distante lungi intr-un ritm rapid. Iar calul Azerbaidjan s-a dovedit a fi cel mai potrivit pentru nevoile lor.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button