Cai

Rasa de cai Czech Warmblood

Caii din rasa Czech Warmblood sunt cai de calarie care dupa cum sugereaza si numele, sunt originari din regiunea fostei Cehoslovacii.   Acest cal mare este uneori numit „Cesky Teplokrevnik” in Republica Ceha si Slovaca.

Czech Warmblood este un animal universal, cu o mare versatilitate. Este o rasa foarte populara, fiind adesea exportati ca si cai de calarie in tarile vest-europene.

Caracteristici fizice

Rasa Czech Warmblood sunt cai robusti, rapizi si agili. Majoritatea exemplarelor au culoarea bay (murga sau brun-roscata, cu coama, coada, motul negre) insa pot fi intalnite si exemplare in culoarea neagra sau gri, palomino sau cenusiu inchis.

Inaltimea medie a unui cal din rasa Czech Warmblood este de aprox. 163 cm. Structura sa osoasa este solida, spatele este lung si lat. Are copite puternice, plate, iar coama si coada sunt groase. Miscarile sale in mers sunt elastice si usoare.

Personalitate si temperament

Aceasta rasa de cai energica, plina de viata si alerta are un aer aristocratic. Temperamentul sau este potrivit pentru disciplina curselor.

Istorie si context

Caii cehoslovaci originali erau toti de tipul Warmblood. Pentru a-i imbunatati, crescatorii au introdus linii de cai spanioli si orientali iar la inceputul secolului al XX-lea, rase englezesti.

Cresterea acestor cai a fost influentata si de faptul ca in 1763 imparateasa Maria Tereza a emis un edict referitor la cresterea cailor.

In timpul Primului Razboi Mondial, au fost adaugate rasele de armasari Pursange englez si Oldenburg, pentru a face din Czech Warmblood un cal de razboi adecvat.

Calul Czech Warmblood modern este inca utilizat in fosta Cehoslovacie desi nu mai este folosit pentru munca la ferma. Acesti cai sunt acum folositi ca cai de calarie si cai de concurs.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button