Cai

Rasa Criollo Argentinian – probabil cei mai rezistenti cai din lume

Rasa de cai Criollo Argentinian este o rasa de cai mici, musculosi, originara din Argentina. Sunt cai cunoscuti pentru rezistenta lor mare si capacitatea de munca grea. Rasa de cai Criollo Argentinian are nevoie de putina ingrijire si este rezistenta la unele dintre cele mai frecvente boli ale cailor. Este una dintre cele mai robuste si rezistente rase de cai.

Rasa Criollo este nativa din Argentina dar si din Brazilia, Uruguay si Paraguay. Alaturi de caii Arabi, caii din rasa Criollo Argentinian sunt renumiti pentru ca au cel mai mare nivel de anduranta dintre toti caii.

Pe langa rezistenta lor, acesti cai sunt renumiti in intreaga lume pentru inteligenta, neinfricarea si loialitatea lor. Sunt cunoscuti si pentru capacitatea lor de a rezista la temperaturi (caldura si frig) extreme. Per ansamblu, calul din rasa Criollo Argentinian poate fi unul dintre cei mai rezistenti cai din lume.

Caracteristici fizice

Masurand aprox. 142 cm, calul din rasa Criollo Argentinian are un profil concav (uneori drept), spate si umeri puternici si un gat musculos. Crupa este asemanatoare calului Berber, picioarele sunt scurte dar puternice. Are o coada si o coama groase.

Cel mai adesea este intalnit in culoarea cenusie dar poate avea si alte culori.

Personalitate si temperament

Obisnuit fiind sa traiasca in salbaticie si sa fie extrem de independent, calul Criollo Argentinian este putin distant si degaja o oarecare lipsa de incredere. Cu toate acestea, istoria sa arata ca este adaptabil. Cu o manevrare adecvata si cu multa rabdare, orice crescator poate incepe o herghelie cu cai Criollo Argentinian.

Ingrijire

Este o rasa de cai care necesita minimum de ingrijire. De fapt, il puteti utiliza la munci grele iar apoi il puteti lasa singur pentru a se hrani cu iarba. Este bine adaptat la temperaturi extreme. In plus, anii petrecuti in salbaticie au facut din acest cal unul dintre cei mai rezistenti la bolile comune ale cailor.

Istorie si context

Actuala rasa Criollo Argentinian este rezultatul unei selectii naturale dure. Cand spaniolii au venit in America de Sud, au adus cu ei cai care erau un amestec din rasele Andaluz, Berber si Arab. Conflictul constant dintre indienii nativi si conchistadorii spanioli a dus la eliberarea unora dintre acesti cai in salbaticie. Acesti cai au trebuit sa invete sa se descurce singuri.

De-a lungul anilor petrecuti in salbaticie, caii spanioli au evoluat in cele din urma in animale considerabil mai rezistente. Trebuiau sa se adapteze conditiilor altfel piereau rapusi de frigul aspru al iernii si de verile extrem de aride ale Argentinei. Prin procesul de selectie naturala, rasa a inceput curand sa prezinte setul specific de caracteristici care disting acum rasa Criollo.

rasa Criollo Argentinian

Datorita rezistentei sale remarcabile, in Argentina sunt organizate in mod regulat competitii de anduranta, de catre Asociatia Crescatorilor de Criollo Argentinian. La aceste evenimente, echipele de cai si calareti trebuie sa calatoreasca pe distante lungi. Calaretul nu are voie sa transporte hrana pentru calul sau. Singura sursa de hrana este iarba pe care calul o gaseste si pe care o poate manca in timpul cursei.

Caii care inregistreaza performante in aceste curse de anduranta devin animale de reproductie de prim rang datorita rezistentei impresionante pe care au demonstrat-o.

Criollo Argentinian are si o varianta moderna – rezultatul incrucisarii dintre Criollo de rasa pura si Pursangele englez. Rezultatul acestei incrucisari este faimosul Argentine Polo Pony.

Criollo Argentinian este si in prezent crescut in Argentina, fiind folosit in principal pentru cresterea vitelor. Cu toate acestea, este  o alegere populara pentru competitiile de rodeo si activitatile de echitatie de placere.

 

Surse imagini: pixabay.com, unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button