Cai

Poneiul argentinian de polo (Argentine Polo Pony)

Dupa cum sugereaza si numele, poneiul argentinian de polo (Argentine Polo Pony) isi are originea in Argentina. Este un cal folosit in principal pentru polo, un sport ecvin stravechi dezvoltat in Orient cu peste doua mii de ani in urma. Desi nu este o rasa din punct de vedere tehnic, Poneiul argentinian de polo este o rasa foarte comuna, fapt care poate fi atribuit direct popularitatii sportului polo.

Caracteristici fizice

Poneiul argentinian de polo are un aspect la fel de frumos ca orice alt cal dar este foarte cautat datorita vitezei si rezistentei sale.

Poneiul argentinian de polo ideal are un galop constant si este rapid, agil si capabil sa se opreasca si sa se intoarca rapid atunci cand i se cere – toate acestea fiind cerinte ale sportului polo. Are  un gat lung, un spate puternic si umerii bine configurati.

Are o inaltime de aprox. 144-152 cm, fiind relativ mic, aceasta fiind o cerinta pentru sportul polo – in caz contrar, jucatorii de polo nu ar putea sa se intinda in jos si sa loveasca mingea. In anumite tari in care se joaca polo, se impune o limita de inaltime pentru poneii de polo. In Anglia, de exemplu, inaltimea maxima admisa este de 142 cm.

Personalitate si temperament

Poneiul argentinian de polo (Argentine Polo Pony) este in general calm dar este si o rasa competitiva. Intotdeauna alert si ascultator, calul este sensibil la semnalele si comenzile primite de la calaretul sau.

Istorie si context

Din punct de vedere tehnic, poneiul polo argentinian nu este nici macar o rasa distincta, ci o varianta a calului din rasa Criollo Argentinian. Polo este pana la urma un joc care poate fi jucat folosind aproape orice rasa de cai. Cu alte cuvinte, un jucator de polo poate alege dintre numeroasele rase diferite disponibile.

cai polo

Exista, desigur, unele rase ideale pentru sportul polo. „Poneii” Manupuri din India au fost primii folositi pe scara larga. Curand insa, pasionatii de polo si-au dat seama ca Criollo Argentinian poseda calitatile vitale de duritate, calm si rezistenta pentru polo. Astfel, rezultatul incrucisarii dintre Criollo Argentinian de rasa pura si Pursangele englez au avut ca rezultat faimosul Argentine Polo Pony. Si in prezent, Argentina este inca unul dintre cei mai populari exportatori de cai pentru polo.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button