Cai

Poneiul australian

Poneiul australian este recunoscut drept una dintre cele mai bune rase de ponei din lume. Programul sau de reproducere a fost atent planificat si proiectat timp de peste un secol, asigurand un amestec al tuturor trasaturilor de dorit intalnite la mai multe rase de ponei.

Poneiul australian este o rasa de ponei dezvoltata in Australia. A fost mult influentat de rasele native britanice, in special de Poneiul Galez, precum si de unele linii de sange provenite de la Cai Arabi.

Acesti ponei cu temperament bland, frumosi si versatili au castigat popularitate ca si cai de spectacol sau calarie pentru copii.

Caracteristici fizice

Avand un spate puternic si greabanul bine definit, Poneiul australian etaleaza puternic influenta rafinata a Poneiului Galez. Avand o inaltime intre 112-142 cm, acest ponei de calarie are  pieptul adanc, partea posterioara a corpului bine rotunjita si proportionala, picioare scurte si puternice.

Capul este usor concav, urechile alerte, ochii mari si intunecati. Gatul este relativ scurt, iar umerii inclinati spre spate. Are copite puternice, bine conturate, coada dreapta care este purtata vesel.

ponei australian ponei australian ponei australian

Cele mai multe exemplare au culoarea gri insa pot fi intalniti si in alte culori precum bay (murga, brun-roscat), alb, roib, cenusiu, sarga (galben cu negru), izabel (galben murdar), cremello, perlino, cenusiu-albastrui (roan), maro, grullo.

Personalitate si temperament

Dupa ani de incrucisare, crescatorii au reusit sa scoata in evidenta cele mai dorite calitati ale Poneiului australian, inclusiv temperamentul sau bun. Desi este un cal ascultator, isi pastreaza totusi aerul de mandrie.

La conformatia excelenta a Poneiului australian se adauga un temperament docil, ascultator, cu mare spirit si entuziasm, datorita stramosilor sai, Caii Arabi.

Istorie si context

Dupa cum sugereaza si numele, Poneiul australian este o rasa de cai care a fost creata in Australia. Stramosii sai sunt insa departe de a fi bastinasi ai zonei. De fapt, caii si poneii au venit in Australia abia cand colonistii au inceput sa migreze pe continent impreuna cu animalele, la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

Stramosii Poneiului australian includ Pursangele englez, calul din rasa Hackney, Poneiul galez si de tip Cob, Poneiul Timor, Calul Arab, Poneiul Exmoor, Poneiul unguresc. Acei manji care au prezentat cel mai bun set de caracteristici dupa mai multe incercari de incrucisare au fost propagati in continuare. Dupa mai bine de o suta de ani de perfectionare, rasa moderna de Ponei australian a fost in sfarsit creata.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button