Cai

Calul Andaluz

Cunoscut oficial ca Purebred Spanish Horse (rasa pura spaniola), Calul Andaluz este una dintre cele mai vechi si mai pure rase de cai. Apartine grupei de cai iberici, provenind din regiunea spaniola Andaluzia.

Caracteristici fizice

Calul Andaluz este frumos, elegant si gratios. Inaltimea sa poate depasi usor 150 cm iar puterea sa provine din musculatura superba, picioarele robuste, articulatiile bine formate si copitele dense.

In functie de linia sa genealogica, capul sau poate fi de tip Barb sau Arab. Ochii sai sunt plini de viata iar urechile sunt scurte si ridicate. Andaluzul are spatele inclinat, gatul arcuit, crupa rotunjita si coada joasa.calul Andaluz

De obicei, calul Andaluz are un strat de par fin dar gros la coama si la coada. Culorile comune sunt gri deschis sau alb desi pot fi intalniti ocazional si in culoarea bay (murga sau brun-roscat cu coama, coada si motul negre sau alte nuante mai inchise sau deschise).

Personalitate si temperament

Este un cal ager, dornic de a invata si loial. Este calm, un atu ideal pentru ofiterii armatei in timpul bataliilor.

Istorie si context

Calul Andaluz este cunoscut oficial ca Purebred Spanish Horse (rasa pura spaniola) dar in realitate  stramosii sai sunt o amestecatura de diverse rase de cai autohtoni si straini, inclusiv Sorraia, Galician, Pottok, Garrano si Asturian.

Aceste rase straine au fost aduse in Spania in diferite perioade si sub diverse pretexte – de exemplu in timpul numeroaselor invazii ale Peninsulei Iberice.

In majoritatea acestor invazii, invadatorii si-au adus propriile monturi cu ei. Printre acestia, se aflau cai cu „sange fierbinte” din Est si cai cu „sange rece” din Nord. Alte triburi si rase care si-au introdus proprii cai in genetica calului Andaluz au inclus romanii (care au adus Camargue), arabii (care au adus calul oriental) si gotii (care au adus Gotland).

andaluz

Ca urmare a incrucisarii, calul Andaluz este de doua tipuri:

  • Andaluz clasic cu profil convex, si
  • Andaluz cu capul de tip Arab

Calul Andaluz clasic a fost pastrat de calugarii din ordinul Carthuzian. Calul Andaluz cu cap de tip arab este rezultatul eforturilor din secolul al XIX-lea de a incrucisa Andaluzul cu rasa araba. Utilizarea acestui cal a fost atat de raspandita incat este cunoscuta sub diferite nume din intreaga lume, inclusiv Iberian Saddle, Jennet sau Zapta.

andaluz

Calul Adaluz moden pastreaza inca capacitatea de a se adapta la orice mediu. Este unul dintre motivele pentru care este inca unul dintre favoritii cailor de calarie la nivel mondial.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button