De ce isi resping unele iepe manjii?
Cercetatorii sunt cu un pas mai aproape de intelegerea dezechilibrelor hormonale care pot determina iepele sa-si respinga puii.
Pentru studiul (publicat in The Veterinary Journal, februarie 2018) realizat de Universitatea Ebraica din Ierusalim cercetatorii au selectat opt iepe care s-au comportat normal dupa fatare si 15 care au demonstrat un comportament de respingere, cum ar fi indiferenta fata de manz, refuzul de a-l ingriji si chiar atacarea acestuia. Toate aceste iepe faceau parte din rase arabe, o rasa a carui comportament este bine documentat. Fenomenul primar sau „adevarat” de respingere a manjilor nu a fost documentat ca o problema consecventa la alte rase.
In prima si a treia zi dupa nastere, cercetatorii au luat probe de sange de la iepe pentru a fi testate nivelurile a trei hormoni de reproducere: progesteron, prolactina si estradiol. Progesteronul este principalul hormon responsabil de mentinerea sarcinii. Concentratia sa scade spre nastere. Prolactina este principalul hormon al productiei de lapte. Rolul estradiolului nu este clar in perioada post-nastere.
Datele au aratat ca iepele care si-au respins manjii au avut o scadere a nivelului de progesteron si prolactina din prima zi pana in a treia zi dupa nastere, in timp ce nivelul de estradiol a ramas neschimbat. La iepele care prezentau un comportament matern normal, concentratiile de progesteron au scazut, dar concentratiile de estradiol si prolactina nu s-au modificat.
Cu toate acestea, cea mai semnificativa diferenta statistica dintre cele doua grupuri s-a gasit in interactiunea dintre doi dintre hormoni: Raportul estradiol-progesteron in prima zi dupa nastere a fost semnificativ mai mic la iepele care si-au respins manjii decat la iepele care prezentau un comportament matern normal.
Rolul acestor doi hormoni in initierea si mentinerea comportamentului matern nu este clar la toate animalele, sustin cercetatorii. Progesteronul a fost legat de comportamentul agresiv la animalele de sex feminin care isi protejeaza descendentii, iar concentratiile de estradiol nu s-au dovedit a fi direct legate de comportamentul matern. Cercetatorii afirma ca nu stiu inca cum poate afecta acest raport comportamentul matern. Rezultatele sunt noi si sunt necesare studii suplimentare pentru a le investiga in continuare.
Raportul acestor hormoni la iepele care isi resping manjii a crescut in cele trei zile de la nastere sugerand ca in timp s-ar putea normaliza si comportamentul anormal s-ar putea diminua. Iar majoritatea iepelor care au participat la acest studiu si-au imbunatatit comportamentul in timp, sustin cercetatorii.
Prin urmare, majoritatea iepelor care isi resping manjii isi corecteaza comportamentul si este posibil ca la aceste iepe dezechilibrul hormonal sa fie corectat treptat. Cu toate acestea, la altele care isi resping permanent manjii, comportamentul nu se imbunatateste in timp. Poate ca la aceste iepe persista dezechilibrul iar numarul iepelor participante la studiu nu este relevant pentru a demonstra o astfel de teorie.
Este prematur sa se ia in considerare tratamentele hormonale pentru iepele care isi resping manjii. Este prea devreme a deduce din aceste rezultate ca tratamentul hormonal ar putea fi curativ. Deoarece raportul s-a dovedit a fi semnificativ diferit intre grupuri, inca nu se cunoaste concentratia optima pentru fiecare hormon.
Foto: pixabay
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.