Cum va puteti ajuta calul sa isi faca prieteni
Nu puteti alege prietenii calului in locul lui insa va puteti gestiona efectivul de cai intr-un mod care sa il incurajeze sa-si gaseasca un prieten compatibil.
De obicei caii dintr-o herghelie se imprietenesc fiind ceva obisnuit sa observati perechi de cai care se ingrijesc reciproc sau aparandu-se unii pe altii la nevoie.
Alegerea unui prieten pentru calul dvs. este o misiune aproape imposibila deoarece este dificil de prezis daca doua personalitati ecvine se vor intelege. Adesea insa, cei mai buni prieteni sunt personalitati asemanatoare.
Uneori insa relatiile care se leaga sunt complet opuse. De exemplu, iepele alfa selecteaza adesea pe cineva de la capatul inferior al ierarhiei si nu este nimic neobisnuit sa vedeti ca un armasar tanar si plin de viata prefera compania unui coleg de herghelie mai placut si mai in varsta.
Exista unele modalitati de a gestiona o herghelie pentru a incuraja prietenia ecvina:
- Este util sa aveti un numar par de cai pe pajiste.
- Evitati pe cat posibil grupurile de trei cai. De obicei, in aceste cazuri doi cai din acestia se vor imperechea iar omul va incerca in mod continuu sa intervina intre cei trei.
- Alegeti o pajiste care are mult spatiu de relaxare. Mult spatiu la dispozitie incurajeaza parteneriate stabile.
- Inainte de a introduce un nou venit in herghelie, puneti-l pentru cateva zile intr-o mica incinta cu un alt cal (de preferinta unul care nu are un alt cel mai bun prieten). Dupa legarea prieteniei ii puteti scoate din incinta pe ambii, in acelasi timp. In cel mai bun caz, noul venit va fi protejat de ceilalti cai de catre noul sau prieten. In cel mai rau caz il va recunoaste ca si coleg de herghelie, iar primele zile nu vor fi atat de dure pentru el.
Unii cai prefera singuratatea. Nu cauta companie, nu au fost niciodata legati de colegii de herghelie si nu s-au ingrijorat atunci cand au fost mutati intr-un mediu nou.
Nu este nevoie sa va faceti griji cu privire la un singuratic, cu exceptia cazului in care prin distanta lui neaga sau refuza un tovaras de prietenie nevoias.
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.