Cai

4 moduri in care va puteti ajuta calul sa doarma mai bine

Exista o parere eronata conform careia caii nu ar fi afectati de lipsa de somn. In realitate, pot exista consecinte grave daca un cal este privat de somn timp de cateva zile.

Intr-o perioada de 24 de ore, majoritatea cailor necesita cel putin 4 ore de somn, inclusiv aproximativ 60 minute de somn REM, caracterizat prin miscarea rapida a ochilor. Daca un cal este privat de somn cateva zile, el poate deveni atat de epuizat incat va adormi lieralmente in picioare, prabusindu-se.

Privarea de somn este adesea confundata cu narcolepsie, o afectiune neurologica rara care produce somnolenta excesiva, dar care este de obicei mai usor de tratat.

Iata cateva moduri in care va puteti ajuta calul sa doarma mai bine si suficient in fiecare zi:

  • Stingeti luminile

Caii obisnuiti sa adoarma afara in intuneric pot avea probleme cu somnul daca sunt mutati in boxe puternic luminate. Acestia se pot adapta in cele din urma la conditii de lumina mai puternice, insa vor avea deficiente de somn pana la adaptare.

  • Asternut adecvat

Somnul REM poate fi realizat numai atunci cand calul este intins culcat sau in pozitie culcata sternala, cu botul sprijinit pe pamant. Va puteti incuraja calul sa se aseze, facand podeaua mai confortabila. Puteti utiliza rumegus, paie, turba, facand un asternut care absoarbe umiditatea, care nu contine praf si poate fi curatat cu usurinta. Studiile arata ca un asternut din reziduuri de lemn are mai mult potential de a face calul sa se aseze.

  • Pastrati linistea

Cai au un somn destul de usor, asa ca noaptea incercati sa pastrati linistea in grajd sau sa puneti un „zgomot alb”, cum ar fi o muzica relaxanta, in surdina.

  • Grupuri congeniale de cai

Caii tind sa doarma mai bine atunci cand sunt inconjurati de alti cai, dar numai daca se potrivesc din punct de vedere al caracterului. Asigurati-va ca grupul de cai este prietenos, pentru ca doi cai care nu se inteleg pot tine treaz intregul grajd.

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button