Cai

Ati observat urme de muscaturi pe calul dvs.? Iata ce sa faceti

Daca in timp ce va ingrijiti armasarul observati pe spatele sau (partea dinspre coada) niste urme lungi, paralele, trebuie sa stiti ca in general aceste rani superficiale nu prezinta un risc pentru sanatate, dar pot fi un semn de probleme in herghelia dvs. de cai.

Plagile lungi, subtiri, de mica adancime din aceasta zona sunt de obicei facute de dintii unui alt cal. In timpul unei incaierari pe pasune, animalul mai agresiv musca coada celui mai putin dominant. Cand victima fuge, dintii batausului vor crea zgarieturi de-a lungul corpului, indepartand parul si stratul superior al pielii adversarului. Aceste rani de obicei nu sangereaza prea mult sau deloc si vor dezvolta cruste subtiri care se indeparteaza usor.

Cand observati aceste rani este recomandat sa aruncati o privire atenta la dinamica hergheliei dvs. de cai pentru a vedea ce ar putea fi la originea acestor altercatii.

  • Ati adaugat sau eliminat recent un membru al hergheliei?

Orice modificare a numarului de cai intr-o herghelie poate declansa o reordonare a ierarhiei. Dupa cateva zile, caii se vor linisti probabil insa este bine sa ii urmariti cu atentie.

  • Resursele sunt  precare?

Cand hrana, apa sau adapostul sunt in cantitate limitata, caii se pot lupta pentru ele. Asigurati-va ca resursele sunt suficiente pentru toti caii si impartiti zonele in care le oferiti alimente si apa, astfel incat un singur cal sa nu poata monopoliza resursele respective.

  • Exista un conflict de personalitate?

Uneori, chiar si intr-o turma stabila cu resurse abundente, doi cai pur si simplu nu se vor intelege. In aceste cazuri, poate fi necesar sa ii separati sau sa mai adaugati un alt cal pentru a schimba dinamica.

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button