Cai

De ce lovesc caii cu picioarele? 6 motive din spatele acestui comportament

Lovitura este una dintre cele mai puternice forme de comunicare ale calului dvs. Asa cum urechile ciulite sau dintii dezgoliti transmit mesaje inconfundabile, o lovitura – sau chiar amenintarea cu o lovitura – vorbesc despre starea sufleteasca a unui cal sau despre bunastarea sa fizica.

O lovitura poate sparge oasele si poate traumatiza tesuturile moi. De fapt, exista cazuri de persoane care au intrat in stop cardiac dupa ce au primit o lovitura in piept. In plus, un cal se poate rani grav lovind cu piciorul. Un impact puternic ii poate fractura oasele din interiorul copitei.

Daca aveti un cal care loveste periodic sau chiar doar ocazional, este important sa aflati motivele din spatele acestui comportament.

In general, o lovitura transmite unul din cele 6 mesaje descrise mai jos. Pentru a intelege pe care dintre acestea il transmite calul dvs. va trebui sa ii observati indeaproape limbajul corpului, sa faceti un bilant al circumstantelor care duc la lovitura si sa identificati factorii care pot contribui la acest comportament.

 

6 motive pentru care caii lovesc cu picioarele

 

„Ma simt amenintat”

La nivelul sau cel mai primar, lovitura ecvina este o arma defensiva. Cai in salbaticie se apara de pradatori lovind cu copitele fiind un raspuns instinctiv. Deci, este un comportament pe care il puteti intalni chiar si la cei mai placuti si mai agreabili cai.

Puteti recunoaste o lovitura de frica prin ceea ce o preceda. Un cal cu adevarat speriat nu va da cu piciorul imediat; in primul rand, va incerca sa se indeparteze de amenintare. Daca acest lucru nu functioneaza, va incerca probabil sa intimideze prezenta amenintatoare ciulindu-si urechile sau ridicand piciorul din spate in pregatirea unei lovituri. Doar atunci cand ambele metode de intimidare esueaza, calul va izbucni.

Un cal se poate simti suficient de amenintat pentru a lovi cu piciorul daca este fortat sa faca ceva ce i se pare cu adevarat infricosator, cum ar fi intrarea intr-o remorca intunecata. Sau atunci cand este urmarit si incoltit de un coleg de turma agresiv.

Singura modalitate de a rezolva problema este calmarea anxietatii calului. Acest lucru poate necesita reorganizarea efectivului de cai pentru a reduce conflictele si agresiunea. Chiar daca un cal invata sa-si evite agresorii, este posibil sa nu se poata relaxa suficient pentru a pasuna sau chiar sa se odihneasca.

Fiti atenti la loviturile de teama care apar in timpul dresajului/antrenamentului. Remediul pentru acestea este de obicei o revizuire a elementelor de baza, care il vor ajuta pe cal sa se simta din nou confortabil.

In cele din urma, exista un tip de lovitura de frica care este strans legat de comportamentul dvs. Daca surprindeti un cal – apropiindu-va din spate in timp ce acesta doarme – el poate reactiona lovind fara avertisment. In mintea lui, se apara impotriva unui pradator care s-a strecurat pe langa el. De aceea, una dintre primele lectii de calarie este sa anuntati intotdeauna calul unde va aflati astfel incat sa puteti evita sa il surprindeti.

 

„Ma simt bine”

Uneori caii lovesc cu picioarele din simpla joaca. Veti vedea deseori cai care galopeaza, aruncand si lovind cu picioarele in timp ce merg. Este un mod de a se destinde si de a-si intinde membrele. Acest tip de lovitura nu este destinat sa provoace rau, dar poate face acest lucru accidental.

Lovirea cu picioarele in joaca nu este ceva ce trebuie (sau puteti) corecta. In schimb, concentrati-va pe ceea ce puteti face pentru a va asigura propria siguranta si a celorlalti cai. De ex., evitati sa scoateti un cal mai batran cu un armasar tanar care poate incerca sa instige la un joc de urmarire.

Pentru propria siguranta, fiti extrem de precauti cu un cal indisciplinat. Conduceti-l afara pe pasune, intoarceti-l cu fata catre dvs. in timp ce ii scoateti capastrul si faceti un pas inapoi afara pe poarta in timp ce il eliberati.

Loviturile jucause se pot transforma intr-un comportament mai periculos si mai agresiv, iar atunci va trebui sa interveniti.

 

„Ma doare”

Unele lovituri sunt un raspuns la durere. Un cal care are dureri de spate ar putea sa loveasca cu picioarele atunci cand i se aseaza saua pe spate sau daca chinga e prea stransa.

Si daca se enerveaza caii pot lovi cu picioarele. Daca calul dvs. pare sa loveasca fara niciun motiv in timp ce este ingrijit el va poate transmite ca experienta i se pare neplacuta sau chiar dureroasa. Daca tratati aceste lovituri ca pe o problema de comportament fara a investiga ceea ce le determina, este probabil sa agravati situatia creand mai multe asocieri negative.

Puteti recunoaste durerea observand ceea ce duce la acest comportament si daca se opreste atunci cand stimulii sunt eliminati.

Un cal care loveste cu picioarele din cauza unei dureri nu va incerca mai intai alte strategii de intimidare. Va lovi pur si simplu cu piciorul atunci cand va simti un disconfort.

Devine mai complicat atunci cand caii incep sa loveasca cu piciorul atunci cand anticipeaza durerea. De exemplu, un cal cu durere de spate poate sa izbucneasca atunci cand va vede apropiindu-va cu o sa. In aceste cazuri, este posibil sa dureze ceva timp pana cand raspunsul marcat prin lovitura sa scada chiar si dupa ce ati eliminat stimulii neplacuti. Calul va trebui sa afle ca obiectul care l-a durut anterior nu-i mai provoaca disconfort.

 

„Sunt frustrat”

Probabil ati intalnit un cal care loveste cu piciorul in boxa daca ingrijitorul nu este in opinia lui suficient de rapid pentru a-i servi cerealele. Sau cai care lovesc cu piciorul in interiorul unei remorci atunci cand ajung la destinatie, dar nu au fost descarcati.

Puteti recunoaste o lovitura de frustrare prin limbajul corpului care il insoteste de obicei. Rasucirea capului, culcarea urechilor, o pozitie a corpului indreptata inainte si chiar o usoara inaltare a posturii, sunt toate semne de nerabdare. Calul nu pare speriat ci doar suparat.

Loviturile din frustrare pot fi tratate in mai multe moduri. Daca calul loveste doar inainte de masa puteti rezolva problema hranind primul acest cal. Daca sunteti ingrijorat ca se va rani instalati niste aparatori.

Putei sa ignorati loviturile din frustrare daca calul nu se pune pe sine, pe un alt cal sau pe o persoana in pericol.

 

„Stai departe”

Un cal care da cu piciorul in timp ce este calarit reactioneaza de obicei la un alt cal care s-a apropiat prea mult de el din spate. Cat de aproape e „prea aproape”, depinde de personalitatea fiecarui cal. Unele iepe, in special cele dominante, sunt foarte stricte in ceea ce priveste spatiul personal. Alti cai permit apropierea la o distanta mai mica.

Multi cai care nu au lovit niciodata cu piciorul o persoana nu vor ezita sa tinteasca spre un cal care se apropie prea mult din spate.

Trebuie sa luati precautii speciale pentru a-i proteja pe ceilalti cai. Daca stiti ca aveti un cal care reactioneaza intr-un mod mai agresiv atunci cand calariti in grup pozitionati-va in spatele grupului.

 

„Eu sunt seful”

Cand un cal loveste ca sa va spuna ca el este cel care detine controlul aveti o problema serioasa. In salbaticie, loviturile sunt folosite ca ultima solutie pentru a impune ierarhia care este necesara pentru a pastra ordinea si a stabili drepturile de reproducere.

Cu toate acestea, atunci cand un cal incearca sa castige dominatia asupra unui manipulant uman, este un semn ca exista probleme mai mari: calul a invatat intr-un anumit moment al evolutiei sale ca intimidarea este un mod eficient de a face fata oamenilor.

Caii autoritari cu lovituri puternice tind sa fie iepele dominante sau caii castrati. Acestia se pozitioneaza amenintator inainte de a lovi, cu urechile ciulite si o „fata rautacioasa”. De obicei, isi vor agita coada si vor apasa cu piciorul in jos inainte de a lansa o lovitura.

Spre deosebire de caii care lovesc cu piciorul de frica ei nu incearca sa scape de o situatie inainte de a da cu piciorul. Raspund la lucruri care nu le plac cu o amenintare.

De obicei, acesti cai reactioneaza astfel deoarece au vazut ca aceasta metoda functioneaza pentru ei. La un moment dat au obtinut ceea ce si-au dorit – de obicei sa fie lasati singuri – amenintand prin lovirea cu piciorul sau lovind pe cineva.  Chiar si la o varsta frageda, un manz poate invata repede ca oamenii vor ceda daca ei lovesc cu copitele.

Dresajul si pedeapsa pot corecta acest obicei insa este foarte riscant sa pedepsiti un astfel de cal. Aveti nevoie de abilitatea de a citi rapid limbajul corporal al calului, cu acuratete, si de a stabili in mod consecvent pedeapsa adecvata, nici mai mult, nici mai putin. Cel mai bine este sa lasati acest lucru in seama unui profesionist.

Acest tip de cal poate pur si simplu sa ia orice pedeapsa ca o provocare si sa raspunda la aceasta cu o lovitura mai puternica, mai tintita. Aceasta este o lupta pe care nu o puteti castiga si este una care va pune pe dvs. si pe ceilalti oameni in pericol.

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button