Porcusori de Guineea

Pneumonia virala la porcusorii de Guineea

Porcusorii de Guineea sunt predispusi la infectia cu un anumit tip de adenovirus, care poate provoca simptome respiratorii. Are o incidenta mai mare la porcusorii de Guineea tineri sau seniori, datorita sistemelor imunitare subdezvoltate sau slabite, sau la cei care au sisteme imunitare care nu functioneaza corect. Exista si porcusori de Guineea care sunt purtatori ai adenovirusului, dar care nu prezinta niciun semn de boala.

Porcusorii de Guineea nu mor de obicei din cauza adenovirusului, dar, din pacate, la cei care mor, moartea survine brusc fara sa para sa fi fost bolnavi.

Simptome si tipuri

O infectie asimptomatica – sau o infectie in care animalul nu prezinta niciun simptom – este cel mai frecvent tip asociat cu porcusorul de Guineea. De fapt, rareori evolueaza spre infectie respiratorie si pneumonie. Perioada de incubatie dureaza de la 5 -10 zile, cu o perioada ulterioara de eliminare a virusului de la 10-12 zile.

Apoi, in functie de faptul ca animalul este asimptomatic sau nu, puteti observa:

  • Febra
  • Depresie
  • Pierderea poftei de mancare si pierdere in greutate
  • Detresa respiratorie (dispnee)
  • Sunet de trosnet in timpul respiratiei datorita congestiei (rale)
  • Secretii nazale

Cauze

Adenovirusul se transmite intre porcusorii de Guineea in mai multe moduri, inclusiv prin contact direct cu un Porcusor de Guineea infectat care stranuta sau tuseste.

Fecalele si urina contaminate pot juca sau nu un rol. Totusi, cel mai bine este sa luati masuri de precautie cu toate fluidele corporale. Factorii de risc includ deficientele imunitare si varsta, in care cobaii batrani si tineri sunt cei mai predispusi la virus.

Diagnosticare

Veterinarul poate suspecta o o infectie cu adenovirus observand simptomele prezentate de animalul infectat. Un diagnostic de confirmare va necesita analize avansate de laborator pe probe de sange recoltate de la animale infectate. Testul ELISA este in prezent considerat cel mai fiabil test pentru diagnosticarea Infectiei cu adenovirus la porcusorii de Guineea.

Tratament

Tratamentul este foarte costisitor si, de obicei, nu este practic atunci cand se confrunta cu boli virale, cum ar fi infectia cu adenovirus la porcusorii de Guineea. Singurul tratament care este recomandat este dat pentru a ajuta la incetarea simptomelor. Medicul veterinar va poate prescrie antibiotice, lichide si terapie suplimentara pentru a trata infectia cu adenovirus.

Recuperare si stil de viata

Porcusorul de Guineea va avea nevoie de multa odihna intr-un mediu calm si curat in timp ce se recupereaza. Asigurati-va ca incinta sa este bine dezinfectata inainte de a reintroduce Porcusorul de Guineea si separati animalul care se recupereaza de alte animale pentru a preveni raspandirea infectiei.

Prevenire

Infectiile respiratorii, cum ar fi infectiile cu adenovirus la Porcusorii de Guineea sunt foarte contagioase si se transmit in principal prin contact. Pe langa evacuarea normala a fluidelor respiratorii, fecalele contaminate, urina si materialul de asternut sunt toate suspecte si trebuie curatate temeinic pentru a evita contaminarea.

Curatarea corecta a custilor, schimbarea de rutina a materialului de asternut murdar si mentinerea unui mediu de viata igienic pentru porcusorul de Guineea este esentiala pentru a preveni aparitia si/sau raspandirea acestei boli.

 

Cititi si: Infectia cailor respiratorii la porcusorii de Guineea

Sursa imagine: pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button