Porcusori de Guineea

Despre tumori si cancer la porcusorul de Guineea

O tumoare este o masa de celule anormale care formeaza tesut nou sau o crestere. Tumorile pot fi benigne (non-canceroase) sau maligne (canceroase). Vom discuta in continuare despre tumori si cancer la porcusorul de Guineea, despre simptome, cauze si tratament.

O tumoare benigna creste de obicei lent si nu invadeaza tesutul din jur si nu se raspandeste in alte parti ale corpului. Tumorile maligne insa pot invada ganglionii limfatici sau chiar se pot raspandi (metastaza) in alte parti ale corpului.

Tumorile si cancerul la porcusorul de Guineea sunt relativ mai putin frecvente, dar au fost observate la animale de pana la 4 luni. Este mai frecvent ca tumorile sa apara dupa varsta de trei ani. Se estimeaza ca aproximativ 30% dintre animalele varstnice vor dezvolta tumori.

Cele mai frecvente locuri pentru tumorile la cobai includ plamanii, pielea, glandele mamare, ovarele, uterul si sistemele sanguine/limfatice. Tumorile intestinale, ale vezicii urinare, osoase, musculare, suprarenale si hepatice sunt rare.

Simptome de tumori si cancer la porcusorul de Guineea

Simptomele asociate oricarei tumori depind de locul in care aceasta apare, inclusiv:

  • Tumorile organelor de reproducere (uter, ovare) pot provoca o abdomen destins, dureri abdominale si secretii vaginale sangeroase.
  • Tumorile cutanate apar de obicei pe spate, dar pot aparea oriunde. Nodulii fermi, rotunzi, pot deveni ulcerati si pot produce o scurgere.
  • Tumorile glandelor mamare pot provoca umflarea uneia sau mai multor glande cu secretii clare sau sangeroase.
  • Tumorile pulmonare pot provoca simptome similare de pneumonie: dificultati de respiratie, stranut, tuse, letargie si anorexie.
  • Leucemia limfocitara este adesea insotita de anorexie, letargie, stare proasta a blanei si ganglioni limfatici mariti.
  • Limfomul cu celule T poate provoca mancarime, caderea blanii, cruste pe piele, ganglioni limfatici mariti si modificari ale suprafetei ochiului.

Cauze

Ca toate animalele, cu cat porcusorii de Guineea traiesc mai mult, cu atat sunt mai mari sansele de aparitie a tumorilor. Aparitia tumorii implica probabil componente genetice si de mediu, dar nu se intelege complet de ce porcusorii de Guineea dezvolta tumori.

  • Cea mai frecventa tumoare la cobai este o tumoare pulmonara benigna numita adenom papilar bronhogen. Aceste tumori reprezinta 30-35% din toate tumorile la porcusorii de Guineea de peste trei ani. Sunt benigne si cresc lent, dar pot ocupa atat de mult spatiu pulmonar incat imita simptomele de pneumonie. De obicei nu raspund la terapie.
  • Al doilea cel mai frecvent tip de tumoare este o tumoare benigna a pielii, care reprezinta aproximativ 15% din totalul tumorilor la porcusorii de Guineea.
  • Tumorile glandelor mamare sunt, de asemenea, relativ frecvente. De obicei, sunt fibroadenoame benigne, dar unii cercetatori estimeaza ca intre 30-75% dintre tumorile mamare sunt de tip malign numit fibroadenocarcinom. Acestea pot invada tesutul local si pot metastaza la plamani.
  • Tumorile uterine si ovariene benigne sunt relativ frecvente la femelele care nu au fost sterilizate. Tumorile uterine sunt adesea leiomioame, iar tumorile ovariene sunt adesea teratoame.
  • Leucemiile limfocitare sunt mai frecvente la porcusorii de Guineea sub varsta de trei ani. Pot fi cauzate de o infectie virala. Din pacate, acestea sunt tumori foarte periculoase. De obicei, porcusorii de Guineea traiesc doar la 2-3 saptamani dupa debutul semnelor clinice.
  • Limfomul cu celule T a fost raportat la cobai. De obicei, acesta este un prognostic prost.

Diagnosticare

Diagnosticul incepe cu un examen fizic amanuntit efectuat de medicul veterinar. Daca se gasesc noduli cutanati, medicul veterinar poate efectua o aspiratie cu ac fin. Aceasta implica utilizarea unui ac foarte subtire pentru a colecta o proba de celule din tumora. Examinarea la microscop va releva daca acestea arata anormal si pot indica cancer.

Veterinarul poate recomanda, de asemenea, o biopsie pentru tumorile de piele, fie prin prelevarea unei mici mostre de tesut, fie prin indepartarea completa a nodulului sub anestezie si trimitand-o la un patolog pentru a o examina.

Daca porcusorul de Guineea are simptome cum ar fi dificultati de respiratie, burtica balonata, lipsa poftei de mancare si letargie, medicul veterinar poate efectua analize de sange, raze X, ultrasunete si tomografii pentru a vedea cum functioneaza organele.

Daca medicul veterinar a gasit o tumoare si este ingrijorat ca aceasta este maligna sau metastazeaza, probabil va efectua o radiografie/CT sau o ecografie pentru a cauta alte puncte in care tumora s-ar fi putut raspandi. Aceasta poate include evaluarea ganglionilor limfatici sau chiar indepartarea lor, pentru a cauta orice raspandire a tumorii.

Tratament

In functie de tipul de tumora, cel mai frecvent tratament este indepartarea prin interventie chirurgicala. Chimioterapia si radiatiile pot fi recomandate si in cazul in care tumora este maligna. In functie de prognosticul sau stadiul tumorii, ingrijirea paliativa ar putea deveni punctul central. Aceasta inseamna sa va pastrati porcusorul de Guineea confortabil cat mai mult timp posibil pentru a mentine o buna calitate a vietii.

Recuperare

Unele tumori pot fi inlaturate si vindecate in intregime prin interventie chirurgicala. Dupa doua saptamani de odihna si monitorizare, porcusorul de Guineea poate, in general, sa revina la activitatile ale normale dupa ce a consultat medicul veterinar. Cu toate acestea, o tumoare care nu este indepartata complet poate creste din nou, chiar si cu un tratament de sustinere.

Unele tumori maligne pot fi gestionate numai cu chimioterapie, radiatii sau interventii chirurgicale, ceea ce poate fi un proces de recuperare lung, cu vizite frecvente saptamanale sau lunare la medicul veterinar.

In functie de severitatea bolii, medicul veterinar va poate recomanda modificari ale dietei si stilului de viata, prin urmare, este vital sa urmati instructiunile acestora si sa verificati daca aveti intrebari sau nelamuriri.

Pentru a preveni tumorile organelor de reproducere la femela dvs. de cobai, cel mai bine este sa le sterilizati cat mai de timpuriu.

Un porcusor de Guineea care are o tumoare benigna indepartata poate continua sa traiasca o viata complet normala si sanatoasa. Tumorile mai grave, cum ar fi limfomul, pot fi fatale in 2-3 saptamani.

 

Cititi si: Deficitul de calciu (hipocalcemia) la porcusorii de Guineea

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button