Animale miciPorcusori de Guineea

Deficitul de calciu (hipocalcemia) la porcusorii de Guineea

Calciul este un mineral esential pentru mai multe functii importante in corpul unui animal. Este necesar pentru dezvoltarea scheletului fetal, precum si pentru secretia de lapte la femelele care alapteaza. Deficitul de calciu (hipocalcemia) la porcusorii de Guineea este mai pregnant la femelele gestante si cele care alapteaza, nevoile lor nutritionale crescute nefiind satisfacute. Acest tip asociat de deficienta de calciu se dezvolta de obicei cu 1-2 saptamani inainte de nastere sau la scurt timp dupa nastere. Un risc crescut prezinta si porcusorii de Guineea obezi sau stresati, sau femelele care au dat nastere la pui de mai multe ori.

Simptomele prezentate de porcusorii de Guineea care sufera de deficit de calciu sunt foarte asemanatoare cu cele prezente in toxemia gravidica. Aceasta este o afectiune semnificativa care se caracterizeaza prin prezenta in sange a unor substante toxice, de obicei bacteriene. Singura diferenta dintre cele doua afectiuni este ca simptomele toxemiei de sarcina sunt mai severe decat hipocalcemia, iar rezultatul este mai inclinat catre o fatalitate.

Simptome si tipuri

Deficitul de calciu la porcusorii de Guineea apare de obicei la femele, cu 1-2 saptamani inainte de nastere sau la scurt timp dupa nastere.

Simptomele asociate cu deficitul de calciu includ:

  • deshidratare
  • depresie
  • pierderea poftei de mancare
  • spasme musculare, si
  • convulsii

Cu toate acestea, unii pot muri brusc fara sa prezinte simptome evidente.

Cauze

Deficitul de calciu apare la porcusorii de Guineea obezi, stresati, sau la femelele care au dat nastere de mai multe ori la pui. In cazul femelelor gestante, deficitul de calciu se datoreaza nutrientilor suplimentari necesari procesului de nastere si rutinei ulterioare de alaptare.

Diagnosticare

Va trebui sa oferiti un istoric amanuntit a starii de sanatate a animalului dvs. de companie. A debutului simptomelor si a posibilelor incidente care ar fi putut duce la aceasta afectiune (sarcini anterioare, boli recente sau antecedente alimentare). Medicul veterinar va pune apoi un diagnostic initial. Va lua in calcul simptomele prezentate si starea fizica actuala a animalului dvs. de companie.

Daca se suspecteaza toxemia de sarcina, poate fi necesar un diagnostic diferential. Acest proces este ghidat de o inspectie mai profunda a simptomelor exterioare aparente, excluzand fiecare dintre cauzele mai frecvente pana cand se stabileste tulburarea corecta si poate fi tratata corespunzator. Pentru a confirma diagnosticul, medicul veterinar va testa nivelul de calciu din sangele animalului dvs. de companie.

Tratament

Deficitul de calciu este usor de remediat cu suplimente alimentare. Consultati-va cu medicul veterinar cu privire la tipurile de suplimente si doza necesara.

Recuperare si stil de viata

Asigurati-va ca porcusorul de Guineea este hranit cu o dieta hranitoare si bine echilibrata. In plus, ca acesta primeste suplimentele de vitamine si minerale pe care le-a prescris medicul veterinar.

Prevenire

Pentru a preveni deficitul de calciu, este recomandabil sa hraniti animalul dvs. de companie numai cu hrana comerciala de inalta calitate pentru porcusori de Guineea. Femelele gestante si cele care alapteaza necesita diete care sunt special formulate pentru nevoile lor nutritionale.

Daca deficienta este pe termen lung sau apare in afara sarcinii si/sau alaptarii, poate fi necesar sa se continue suplimentele alimentare regulate pentru a preveni ca deficitul de calciu sa devina o problema serioasa.

 

Cititi si: Deficitul de vitamina C la porcusorii de Guineea

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button