Animale miciPorcusori de Guineea

Dermatomicoza (ringworm) la porcusorii de Guineea

Contrar denumirii sale, „ringworm” la porcusorii de Guineea nu este o infectie datorata unui vierme parazit, ci unei specii de ciuperci microsporum, de obicei ciuperca Trichophyton mentagrophytes. Aceasta (dermatomicoza) este denumita clinic si „ringworm” (viermi inelati). Infectia cu ringworm se caraterizeaza prin aparitia cheliei, care incepe de obicei la cap. Pe fata pot aparea mai intai pe  in jurul ochilor, nasului si urechilor, iar de acolo infectia se poate raspandi la spate. Porcusorul de Guineea poate dobandi o infectie cu ringworm de la un alt porcusor de Guineea sau de la obiecte contaminate, cum ar fi asternutul. Uneori putem chiar noi contamina animalul. De exemplu, daca am mangaiat anterior o pisica sau alt animal purtator de agent patogen, iar apoi atingem porcusorul de Guineea cu mana nespalata.

Infectia cu ringworm se va rezolva, de obicei, de la sine daca aveti grija de animal si mentineti cusca sau incinta curata. Cu toate acestea, infectia este foarte contagioasa pentru oameni si alte animale. Prin urmare, precautia este esentiala in timpul manipularii unui animal infectat.

Simptome si tipuri

Primul semn de infectie cu ringworm sunt peticele de chelie, de obicei incepand de la cap. Pot fi observate de asemenea iritatia si mancarimea la animalele infectate, mai ales in conditii de caldura. Petele de chelie vor avea, in general, cruste, scuame, pete rosii (eritem). Cand aceste leziuni apar pe fata, apar de obicei sunt in jurul ochilor, nasului si urechilor. Insa pot aparea si pe alte parti ale corpului. Aceste leziuni se pot intinde pe portiuni mai mari, putand fi insotite de reactii alergice si/sau infectii secundare.

Cauze

Infectia cu ringworm este o boala provocata de ciuperca Trichophyton mentagrophytes si, intr-o masura mai mica, de ciupercile apartinand speciei microsporum.

Este foarte transmisibila si poate fi dobandita prin contactul cu un animal infectat. Obiectele contaminate, cum ar fi asternutul incintei porcusorului de Guineea, sunt o alta sursa de infectie cu ringworm.

Diagnosticare

Medicul veterinar poate pune un diagnostic initial al infectiei, examinand vizual petele rosii de pe pielea animalului. Instrumentele de diagnosticare utilizate pentru diagnosticare includ lumina ultravioleta, care va releva detalii ale infectiei cutanate. Medicul poate preleva mostre de piele pentru analize de laborator.

Tratament

Tratamentul dureaza de obicei 5-6 saptamani, administrandu-se un medicament antifungic oral. Daca exista doar 1-2 pete de chelie sau pete limitate pe piele, care nu se raspandesc, care sunt rosii si descuamate, acestea pot fi de obicei tratate prin aplicarea unui unguent topic antifungic recomandat de medicul veterinar. Tratamentul dureaza in general 7-10 zile.

Medicul veterinar va poate sugera, de asemenea, utilizarea suplimentelor de vitamine si minerale pentru a imbunatati sanatatea animalului dvs. de companie.

Recuperare si stil de viata

Daca aveti mai multi porcusori de Guineea, va trebui sa izolati exemplarul bolnav, plasandu-l intr-o cusca diferita pana la eliminarea completa a infectiei – cu exceptia cazului in care toti porcusorii de Guineea s-au dovedit a fi infectati.

Atat cusca in care este plasat porcusorul de Guineea, cat si vechea cusca in care a locuit acesta vor trebui curatate si igienizate temeinic inainte de a introduce animalul in ea.

Urmati programul de tratament recomandat de medicul veterinar. Infectia cu ringworm este foarte contagioasa pentru oameni si alte animale. Prin urmare, atunci cand manipulati un animal infectat, este necesar sa purtati manusi de unica folosinta. Spalati-va bine mainile cu sapun si apa calda dupa manipulare. Copiii nu trebuie sa manipuleze animalul infectat sau orice componente ale custii, pana cand infectia nu a trecut si toate elementele au fost curatate si dezinfectate.

Va trebui sa faceti din nou o vizita medicului veterinar pentru a va asigura ca infectia a fost complet eliminata si pentru a evalua starea pielii. In plus, micoza poate fi confundata uneori cu dermatoza provocata de acarieni sau se poate complica cu o infectie bacteriana.

Prevenire

Urmarea masurilor de curatare si igienizare a custilor in mod regulat pentru a evita acumularea de material contaminat in interiorul acestora poate ajuta la reducerea incidentei infectiei cu ringworm la porcusorii de Guineea.

 

Cititi si: Pododermatita la Porcusorii de Guineea

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button