Animale miciPorcusori de Guineea

Infectia cailor respiratorii la porcusorii de Guineea

Infectia cailor respiratorii la porcusorii de Guineea este rezultatul unei infectii bacteriene, cauzate de bacteria Bordetella bronchiseptica (Bb) si care afecteaza in principal tractul respirator. Se transmite frecvent de la un animal la altul, prin picaturile exteriorizate in aer in timpul acceselor de tuse sau prin stranut. Exista si o forma genitala de B. bronchisepta, prin care infectia se transmite prin contact sexual.

In unele cazuri, porcusorii de Guineea pot fi purtatori ai infectiei cu Bordetella bronchiseptica, fara a prezenta efectiv niciun simptom al infectiei. Insa exista si cazuri de focare in randul grupurilor de porcusori de Guineea, cand toate animalele infectate se pot imbolnavi si vor muri inainte de a se putea aplica un tratament.

Simptome si tipuri

Desi unele animale infectate cu Bordetella bronchiseptica pot sa nu prezinte semne de boala, acesta nu este intotdeauna cazul.

Simptomele la care trebuie sa fiti atent includ:

  • Febra
  • Aspect deprimat
  • Pierderea poftei de mâncare si scadere in greutate
  • Detresa respiratorie (dispnee)
  • Secretii nazale
  • Infertilitate (la femele)
  • Avorturi spontane
  • Deficienta de calciu (la femelele gestante si care alapteaza)

Cauze

Infectia se poate transmite de la un animal la altul prin aerosoli (cale aeriana) sau prin contact sexual.

Diagnosticare

Medicul veterinar va examina amanuntit animalul dvs. de companie. Va tine cont de istoricul simptomelor si posibilele incidente care ar fi putut duce la aceasta afectiune – reproducerea recenta, boli recente sau introducerea de noi porcusori de Guineea in grup. Pentru confirmarea diagnosticului, medicul veterinar va solicita analize de sange.

Tratament

Infectia cailor respiratorii la porcusorii de Guineea cu Bordetella bronchiseptica este adesea tratata cu ajutorul antibioticelor sistemice.

Daca porcusoul dvs. de Guineea este foarte slabit, poate fi necesara o terapie cu fluide de sustinere si suplimentarea cu multivitamine orale sau injectabile.

Medicul veterinar va poate sfatui cu privire la ingrijirea de sustinere care este necesara pentru a incuraja si a grabi o recuperare completa.

Recuperare si stil de viata

Porcusorul de Guineea va avea nevoie de multa odihna intr-un mediu calm si curat in timpul procesului de recuperare. Igiena joaca un rol important in recuperare. Astfel, va trebui sa va asigurati ca incinta animalului dvs. de companie este curatata si dezinfectata temeinic inainte de a reintroduce animalutul in ea.

Separati exemplarele sanatoase de cele infectate, pentru a preveni raspandirea infectiei. De fapt, cel mai bine este sa plasati animalele sanatoase in alta incapere.

Prevenire

Porcusorii de Guineea pot fi purtatori ai bacteriei Bordetella bronchiseptica fara a prezenta simptome, ceea ce face ca aceasta sa fie o infectie dificil de prevenit.

Daca porcusorul de Guineea prezinta simptome ale oricarui tip de afectiune respiratorie, cel mai bun tratament preventiv este izolarea imediata a animalului de celelalte animale. Igiena si curatenia sunt de ajutor in toate cazurile, dar deoarece aceasta este raspandita prin aer, este un pericol pentru animalele neinfectate.

Alte animale, cum ar fi cainii, pisicile, iepurii si soarecii pot fi, de asemenea, infectate cu aceasta bacterie, fara a prezenta semne de boala. Daca aveti mai multe animale in casa, ar trebui sa le manipulati in siguranta, sa le separati si sa va spalati mainile si hainele intre manipularea acestora pentru a preveni raspandirea acestei boli infectioase. Sunt esentiale curatarea adecvata a incintelor, indepartarea regulata a fecalelor si a urinei, si schimbarea in mod regulat a asternutului murdar.

 

Cititi si: Conjunctivita la porcusorii de Guineea

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button