Animale miciPorcusori de Guineea

Ce boli va pot trasmite porcusorii de Guineea?

Porcusorii de Guineea sunt animale de companie usor de ingrijit, care necesita putine in afara de hrana de baza, apa si curatarea custilor. Uneori insa, porcusorii de Guineea pot contracta boli din medii cu conditii impropre ale unui crescator sau de la alte specimene din cadrul magazinului de animale de companie. Bolile pot patrunde in lumea porcusorilor de Guineea prin intermediul hranei, apei, a altor animale de companie sau prin manipulare. Insa ce boli va pot trasmite unii porcusori de Guineea? Exista unele boli care va pot fi trasmise la oameni si care pot fi devastatoare, in special pentru copii foarte mici (sugari).

Manipularea in conditii de siguranta

Evitati sa luati vreo boala de la porcusorul de Guineea, instruind intreaga familie cu privire la regulile de manipulare in conditii de siguranta. Bacteriile de pe blana animalului pot ajunge cu usurinta pe mainile dvs., contaminand orice atingeti.

Invatati copii sa nu sarute porcusorii de Guineea sau sa nu ii puna pe fata, sa nu isi puna mana la nas sau la ochi dupa ce manipuleaza animalul si sa se spele temeinic pe maini odata ce acesta se intoarce in cusca.

 

Ce boli va pot trasmite porcusorii de Guineea?

Toxoplasmoza

Porcusorii de Guineea sunt purtatori de toxoplasmoza, un protozoar cunoscut ca fiind cauza unor infectii la copiii nenascuti. Infectiile contractate in timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru sunt cele mai frecvente, dar o infectie in timpul primului trimestru de sarcina este de obicei cea mai severa. Protozoarele pot provoca avort spontan, nasterea unui copil mort si malformatii congenitale ale ochiului si creierului.

Femeile insarcinate nu ar trebui sa curete custile porcusorilor de Guineea. Daca nu puteti solicita altcuiva sa faca acest lucru, purtati manusi de protectie.

Coriomeningita limfocitara

Cunoscuta sub numele de LCM, coriomeningita limfocitara este o boala infectioasa cauzata de un virus apartinand familiei Arenaviridae si care provoaca inflamarea tesutului cerebral. Soarecii de casa sunt cei mai obisnuiti purtatori ai bolii (cam 5% dintre soareci sunt purtatori asimptomatici ai virusului dar care pot transmite boala), dar porcusorii de Guineea pot contracta boala atunci cand intra in contact cu excrementele de soareci sau sobolani infectati.

Boala provoaca retard mintal, hidrocefalie si corioretinita la copiii nenascuti. Adultii si copiii vor prezenta simptome asemanatoare gripei, insotite de febra si dureri de cap. Mai putin de 1% din cazuri sunt fatale.

Simptomele se manifesta in doua faze: initial, acestea vor include o stare de febra, disconfort, lipsa poftei de mancare, dureri de cap/musculare, greata, tuse, durere in gat/in piept, dureri articulare si la nivelul testiculelor/glandelor parotide (sau salivare).

A doua faza a bolii se manifesta prin meningita, encefalita, meningoencefalita, hidrocefalie acuta si mai rar mielita. Virusul dispare de obicei din corp dupa faza acuta insa este posibil ca unele leziuni temporare sau permanente sa persiste.

boli porcusori de Guineea

Alte boli comune transmise de porcusori de Guineea

Infectii cu stafilococ auriu

Ce alte boli mai puteti lua de la porcusori de Guineea? Unghiile ascutite ale unui porcusor de Guineea va pot zgaria pielea, facandu-va vulnerabil la infectia cu stafilococul auriu transmis de acesta.

In timp ce majoritatea infectiilor cu stafilococ provoaca roseata si umflare la locul infectiei, persoanele cu un sistem imunitar deficitar pot contracta pneumonie, sepsis sau alte infectii bacteriene grave.

Leptospiroza

La fel ca Coriomeningita limfocitara (LCM), leptospiroza este in mod normal raspandita la oameni de catre rozatoare, in special de sobolani. Porcusorii de Guineea pot purta si raspandi boala daca intra in contact cu sobolanii infectati.

Majoritatea adultilor si copiilor sanatosi au doar simptome usoare si se recupereaza rapid dupa leptospiroza. Frisoanele, durerile de cap si durerile musculare sunt cele mai frecvente simptome. Unii oameni se pot imbolnavi critic si chiar pot muri de leptospiroza daca bacteria le infecteaza organele. Cazurile severe se intalnesc de obicei la copiii mici si la varstnici.

Salmonella

Porcusorii de Guineea pot contacta si salmonella din alimente contaminate si o pot transmite oamenilor prin fecale. Salmonella nu este de obicei grava dar poate provoca diaree, crampe stomacale si febra. Copiii sub 5 ani pot prezenta simptome care le pun viata in pericol. Pastrati intotdeauna cusca animalului curata si indepartati zilnic alimentele neconsumate pentru a preveni dezvoltarea salmonellei.

 

Prevenirea bolilor transmise de porcusorii de Guineea

  • spalati-va mainile riguros dupa ce va manipulati prietenul blanos
  • nu il sarutati, nu il atingeti cu buzele sau gura
  • curatati frecvent incinta animalului de companie si spalati bine mainile cand ati terminat
  • daca aveti taieturi sau zgarieturi pe maini sau pe brate, purtati manusi de cauciuc sau rugati pe altcineva sa curete incinta
  • tineti porcusorul de Guineea departe de orice loc in care se mananca sau se prepara mancare umana

Prin urmare, porcusorii de Guineea nu raspandesc boli la fel de frecvent ca si alte animale de companie, cum ar fi sobolanii si soarecii dar din pacate, exista unele boli pe care acestia le pot transmite insotitorilor lor umani. Majoritatea acestor boli nu sunt grave la adultii sanatosi si riscul de a le contracta este scazut iar cu putina prevenire se pot minimiza riscurile aproape in totalitate.

 

Cititi si: Semne de boala la porcusorii de Guineea

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button