Animale miciPorcusori de Guineea

Infestarea cu paduchi la porcusorul de Guineea

Infestarea cu paduchi (pediculoza) la porcusorul de Guineea este o problema comuna de sanatate intalnita la aceste animalute. Porcusorii de Guineea infestati cu paduchi prezinta adesea simptome de boala doar atunci cand sunt stresati. Stresul poate declansa infestarea, provocand suferinta si disconfort porcusorului de Guineea.

Paduchii sunt observati frecvent in jurul gatului si urechilor la porcusorii de Guineea. Pe langa faptul ca provoaca disconfort si iritare, infestarea cu paduchi poate duce si la pierderea de sange si anemie ulterioara. Prin urmare, infestarea cu paduchi ar trebui evitata si, daca este prezenta, trebuie luate masuri adecvate pentru a controla si a preveni reinfestarea.

Simptome si tipuri

Paduchii si ouale acestora (nituri) pot fi observate pe pielea si parul porcusorilor de Guineea infestati, cu ajutorul unei lupe.

Simptomele infestarii cu paduchi la porcusorul de Guineea includ:

  • Mancarime intensa
  • Neliniste
  • Slabiciune si anemie
  • Inflamatie a pielii din jurul gatului si urechilor

Cauze

Porcusorii de Guineea se infesteaza cu paduchi de la alti porcusori sau de la obiecte care sunt contaminate, cum ar fi asternuturile.

Diagnosticare

Simptomele fizice de mancarime, inflamatie a pielii si neliniste sunt suficiente pentru a suspecta infestarea cu paduchi. Este posibila diagnosticarea initiala folosind o lupa comuna, cu ajutorul careia se detecteaza paduchii. Daca porcusorul de Guineea are o infectie parazitara, trebuie sa mergeti la medicul veterinar pentru confirmarea diagnosticului.

Tratamentul poate depinde de tipul de parazit care va afecteaza porcusorul de Guineea. Deci, este important ca medicul veterinar sa preleveze o mostra de piele/par de la animalul de companie pentru a identifica daca este vorba de fapt de paduchi adulti sau de oua de paduchi.

Tratament

Ca si in alte cazuri de infestari ectoparazitare, infestarea cu paduchi este tratata cu unguente topice specifice – praf si spray medicamentat care sunt concepute pentru a ucide paduchii. In unele cazuri, medicamentul poate fi sub forma unei solutii care poate fi administrata pe cale orala prin apa de baut. Medicul veterinar va poate informa care este cea mai buna cale de administrare, in functie de severitatea infestarii cu paduchi.

Daca porcusorul de Guineea sufera de anemie sau de orice infectie care ar fi putut aparea ca urmare a mancarimii excesive si a unei afectiuni bacteriene, va trebui sa fie tratata si aceasta.

Recuperare si stil de viata

Curatati si dezinfectati incinta porcusorului de Guineea inainte de a va reintroduce animalul de companie in ea. Este practic sa inlocuiti toate asternuturile vechi cu asternuturi noi, pentru a evita reinfestarea.

Urmati sfaturile medicului veterinar cu privire la aplicarea pulberilor si spray-urilor medicamentoase.

Prevenire

Infestarile cu paduchi pot fi minimizate sau prevenite asigurandu-va ca spatiile de locuit sunt curate si sanitare si reducand la minimum nivelul de stres al porcusorului de Guineea.

Curatarea si dezinfectarea in mod regulat a tuturor custilor in care sunt gazduiti porcusori de Guineea poate  sa previna o infestare in primul rand, sau sa faciliteze controlul unei infestari in cazul in care exista una.

Luarea de masuri pentru a minimiza nivelul de stres al porcusului de Guineea este, de asemenea, vitala pentru prevenirea problemelor care pot aparea din infestarea cu paduchi ectoparaziti. Aceasta deoarece stresul compromite adesea capacitatea unui animal de a tine la distanta atat infectiile, cat si infestarile.

 

Cititi si: Dermatomicoza (ringworm) la porcusorii de Guineea

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button