Animale miciPorcusori de Guineea

Pneumonia la porcusorii de Guineea

Pneumonia, denumirea clinica data inflamatiei plamanilor, este cea mai frecventa cauza de deces la porcusorii de Guineea. Este, de asemenea, o afectiune contagioasa la grupurile de porcusori de Guineea.

Cele mai frecvente bacterii care s-au descoperit ca provoaca pneumonie la cobai sunt specia Bordetella bronchiseptica si, intr-o masura mai mica, Streptococcus pneumoniae si Streptococcus zooepidemicus. In cazuri rare, pneumonia poate fi cauzata de adenovirus, o infectie virala care infecteaza multe tipuri de specii de mamifere, inclusiv porcusorii de Guineea.

Toti acesti agenti infectiosi pot provoca boli fara a duce la pneumonie. Adica, un porcusor de Guineea afectat poate fi purtator al infectiei si poate fi contagios pentru alte animale, dar poate sa nu sufere complicatia pneumoniei.

Simptome si tipuri

 • Aspect plictisitor si deprimat
 • Lipsa poftei de mancare
 • Pierdere a greutatii corporale
 • Detresa respiratorie (dispnee)
 • Secretii din nas si ochi
 • Stranut
 • Tuse
 • Mucoasa ochilor inflamata (conjunctivita) sau inrosire
 • Febra
 • Deshidratare

Cauze

Bordetella bronchiseptica, Streptococcus pneumoniae si Streptococcus zooepidemicus sunt trei cauze bacteriene bine cunoscute.

Infectia cu adenovirus este o cauza mai putin frecventa a pneumoniei.

Transmiterea infectiei se face adesea prin picaturile exteriorizate in aer in timpul acceselor de tuse sau prin stranut. Infectia cu Bordetella bronchiseptica se poate transmite si prin contact sexual.

Diagnosticare

Medicul veterinar va examina amanuntit animalul dvs. de companie. Va tine cont de istoricul simptomelor si posibilele incidente care ar fi putut duce la aceasta afectiune – boli recente ale altor porcusori de Guineea din casa, sau un contact sexual recent. Medicul veterinar poate pune un diagnostic initial de pneumonie in urma examinarii fizice a animalului.

Analizele suplimentare de laborator vor confirma sau exclude un caz de pneumonie. Vor fi prelevate probe de lichid din ochii sau nasul animalului dvs. de companie sau probe de sange, astfel incat acestea sa poata fi analizate pentru organismul bacterian specific care cauzeaza infectia.

Pot fi efectuate Raze X sau ecografii pentru a examina plamanii pentru semne de pneumonie. Daca este prezenta pneumonia, imaginile vor arata inflamatie si congestie excesiva sau acumulare de lichid.

Tratament

In general, tratamentul pneumoniei la porcusorii de Guineea va consta mai degraba in atenuarea simptomelor decat pentru pneumonia in sine. Scopul principal este de a oferi un suport organismului, astfel incat sa se poata recupera. Pot fi necesare:

 • Terapia de sustinere cu lichide, in cazurile de deshidratare din cauza pierderii poftei de mancare
 • Terapia cu oxigen, pentru a ajuta cu suferinta respiratorie
 • Administrarea de vitamina C, pentru a ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar si la evitarea infectiilor oportuniste

Daca pneumonia se datoreaza unei infectii bacteriene, medicul veterinar poate considera necesar sa prescrie antibiotice pe termen lung pentru a o trata.

Recuperare si stil de viata

Oferiti animalului dvs. de companie o zona calma si linistita pentru a se recupera din aceasta boala, deoarece va avea nevoie de multa odihna.

Asigurati-va ca incinta porcusorului de Guineea este bine curatata si dezinfectata bine inainte de a reintroduce animalul in ea. Separati animalele infectate de cele sanatoase pentru a preveni raspandirea infectiei.

Daca trebuie administrate antibiotice pe cale orala, solicitati medicului veterinar dozajul corespunzator. Monitorizati porcusorul de Guineea pe durata administrarii antibioticelor, deoarece sunt posibile reactii alergice bruste. Este binecunoscuta toxicitatea antibioticelor la aceste animale. Daca antibioticele provoaca diaree, tratamentul trebuie oprit imediat si trebuie contactat medicul veterinar pentru un plan de tratament alternativ. Acest lucru este important, deoarece diareea poate duce rapid la deshidratare severa si la moarte.

Daca aveti intrebari, consultati-va cu medicul veterinar cu privire la orice ingrijire de sustinere care trebuie acordata animalului dvs. de companie in timpul perioadei de recuperare, cum ar fi modificarile dietei.

Prevenire

Curatarea corecta a incintelor, schimbarea asternutului murdar si indepartarea regulata a fecalelor si a urinei este esentiala pentru prevenirea pneumoniei si pentru mentinerea sub control a infectiilor atunci cand apar.

Daca aveti mai multi porcusori de Guineea, prevenirea si controlul focarelor de pneumonie necesita pastrarea animalelor de companie in incinte curate si izolarea animalelor bolnave imediat dupa observarea simptomelor.

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button