Animale mici

Infestarea cu viermi la cainii de preerie

Dintre toti parazitii gastrointestinali, infestarea cu viermi cilindrici (roundworms) Bayisascaris procyonis la cainii de preerie este considerata a fi una dintre cele mai grave, deoarece poate infecta si fiintele umane. Cainii de preerie, totusi, nu sunt gazda originala pentru acest parazit. Ei se infecteaza de la ratoni, mancand furaje contaminate cu excremente de raton.

La cainii de preerie, larvele acestui parazit pot migra catre sistemul nervos central, putand duce la paralizie si in cele din urma, coma si moarte.

Infestarea cu tenia este, de asemenea, un alt parazit gastrointestinal intalnit la cainii de preerie.

Nu exista un tratament eficient pentru infectia cu Bayisascaris procyonis (viermii cilindrici) la cainii de preerie. Prin urmare, prevenirea infestarii prin pastrarea unor practici de igienizare adecvate este vitala.

Infestarile cu tenia, pe de alta parte, sunt adesea combatute  prin utilizarea unor medicamente antihelmintice adecvate si mentinerea unei bune igiene.

Infestarea cu viermi la cainii de preerie – Simptome

  • Pierderea coordonarii
  • Inclinarea capului
  • Pierderea echilibrului
  • Incapacitatea de a se ridica
  • Diaree
  • Deshidratare
  • Pierdere in greutate
  • Paralizie
  • Coma

Cauze

Baylisascaris procyonis este un vierme cilindric (roundworm) intalnit in mod normal la ratoni. Cainii de preerie se infesteaza mancand furaje contaminate cu excremente de raton care contin ouale acestui viermi cilindrici.

Exista mai multe tipuri diferite de viermi tenii, dar transmiterea parazitului are loc de obicei prin ingestia de apa si hrana contaminate.

Diagnosticare

Daca cainele dvs. de preerie prezinta reactii neobisnuite ale sistemului nervos, medicul veterinar poate suspecta o infectie cu viermi cilindrici. Confirmarea diagnosticului se face apoi prin examinarea microscopica a probelor de fecale ale animalului.

Infectiile cu tenia sunt, de asemenea, diagnosticate prin examinarea fecalelor animalului.

Tratament

Din pacate, nu este posibila tratarea infectiei cu Baylisascaris procyonis la cainii de preerie. Ingrijirea de sustinere si tratamentul simptomatic pentru a ajuta la depasirea unora dintre simptomele sistemului nervos central pot fi sustinute de medicul veterinar pentru a ajuta la atenuarea stresului animalului dvs. de companie.

Infectia cu tenia, pe de alta parte, este usor de tratat si sunt disponibile mai multe medicamente antihelmintice, special formulate pentru a ucide tenia.

Recuperare si stil de viata

Toti acesti viermi la cainii de preerie necesita atentie in timpul manipularii animalului, deoarece va confruntati cu riscul de a contracta infectia de la animal.

Curatati si dezinfectati in mod regulat zona de locuit a animalului dvs. de companie si luati in considerare utilizarea rodenticidelor in curtea dvs., mai ales daca exista multe rozatoare si ratoni salbatici in zona dvs.

Separati cainii de preerie infestati cu  viermi de alte animale, deoarece parazitii pot fi contagiosi.

Prevenire

Infestarea cu acesti viermi (cilindrici si tenii) la cainii de preerie poate fi prevenita prin practicarea unor tehnici adecvate de crestere si ingrijire a animalelor, prin pastrarea curateniei atat in interiorul custii cainelui de prerie, cat si in mediul apropiat.

Cititi si despre: Cainele de preerie ca animal de companie

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button