Reptile

Cat de greu este sa ingrijiti un axolot?

Axolotul Axolotl (axolot, in limba romana), salamandra mexicana sau „pestele umblator mexican” este un tip de salamandre acvatice tot mai des intalnite ca animale de companie. Sunt  atragatoare si foarte distractiv de interactionat cu ele. Insa cat de greu este sa ingrijiti un axolot? Acest articol va prezinta toate detaliile despre ce tip de acvariu aveti nevoie, cum sa mentineti apa si cu ce sa le hraniti.

 

Cat de greu este sa ingrijiti un axolot?

Dimensiunea acvariului

In primul rand, trebuie sa va asigurati ca utilizati un acvariu suficient de mare. Un acvariu  de 75l lung este o dimensiune potrivita pentru un axolot iar daca aveti de gand sa mai adaugati un axolot in acvariu, regula de baza este sa aveti inca 35l pentru fiecare axolot suplimentar.

Este bine sa achizitionati un acvariu care nu este foarte inalt si are mai mut spatiu la baza, deoarece axolotilor le place sa stea jos in acvariu. Acesta este motivul pentru care multi proprietari experimentati utilizeaza fie acvarii lungi de 75l, fie de 150l pentru doua exemplare.

Filtre

Axolotii creeaza o multime de reziduuri  asa ca veti avea nevoie de un filtru bun. Cele mai populare doua tipuri de filtre pentru un detinator de axolot incepator sunt filtrele din burete si filtrele Hang On Back (filtre HOB). Un filtru pentru acvariul axolotului dvs. trebuie sa fie puternic  dar fara sa afecteze prea mult debitul de apa, pentru ca axolotilor le place apa destul de linistita.

Filtre HOB (Hang On Back)

Exista multe optiuni pentru filtrele HOB. Cand alegeti unul, asigurati-va ca pot misca multa apa  deoarece axolotii produc o cantitate destul de mare de reziduuri si ca debitul de apa este reglabil. Este o idee buna sa alegeti unul cu biofiltre deoarece puteti inlocui cartusul filtrului. Singurul dezavantaj al acestor filtre este ca vor produce miscarea apei  dar puteti atenua acest lucru legand un burete de iesire.

Filtre cu burete

Acestea sunt filtrele cele mai putin costisitoare  dar sunt totusi foarte eficiente! Sunt foarte populare printre pastratorii de axoloti  deoarece curata apa, nu exista flux de apa si produc oxigen in acvariu.

Un filtru cu burete este un burete de spuma conectat la o pompa de aer. Pompa de aer face ca bulele sa iasa din partea superioara a filtrului printr-un tub de ridicare iar aceasta aspira apa din acvariu prin burete. Buretele capteaza apoi orice deseu sau reziduuri din acvariu. Aceste filtre sunt  utile pentru pastrarea bacteriilor benefice in acvariu.

Puteti folosi ambele filtre in acvariul dvs.  deoarece sunt foarte utile insa oricare dintre aceste optiuni poate oferi in sine o filtrare adecvata.

Decor

Un acvariu pentru axoloti ar trebui sa aiba fie nisip, fie sa nu aiba nimic pe fund. Roci mari sau bucati de ardezie sau tigla pot fi plasate pe fundul acvariului  insa asigurati-va ca nu exista substante chimice care se pot scurge de pe / din acestea  in apa.

Nu utilizati niciodata in acvariul unui axolot pietris sau stanci de dimensiunea capului sau sau mai mici. Acestia pot  si vor inghiti aceste pietre  ceea ce poate cauza moartea animalului.

Asigurati-va ca orice folositi este moale si ca nu poate taia sau rani axolotul in niciun fel. Puteti utiliza plante artificiale  sau ascunzatori  atata timp cat axolotii pot intra si iesi din acestea.

Ghivecele din teracota pot fi ascunzatori perfecte pentru axoloti  carora nu le place lumina. Daca doriti, puteti chiar sa va incercati sa cresteti plante naturale de acvariu. Aveti nevoie de plante care se dezvolta in apa rece si in conditii de lumina scazuta.

Monitorizarea calitatea apei

Ingrijirea unui axolot presupune si monitorizarea calitatii apei, usor de realizat cu un kit de testare a pH-ului, nitritilor, nitratilor si amoniacului. Amoniacul si nitritii ar trebui sa fie ambele la 0 ppm, nitratii ar trebui sa fie intre 20-60 ppm, iar pH-ul sa se incadreze undeva intre 7,4-7,6 (desi nici intervalul 6,4-8,0 nu va fi unul periculos).

Este important sa aveti un rezervor complet ciclat inainte de a adauga axolotii. Acest lucru poate dura cateva saptamani  asa ca ar trebui sa faceti acest lucru inainte de a aduce acasa axolotul. Ciclul azotului poate fi putin complicat atunci cand invatati prima data despre el  dar nu trebuie sa va intimideze! Practic, acumulati bacterii bune  astfel incat nitratii, nitritii si amoniacul sa ramana la un nivel adecvat.

Temperatura apei

Un alt lucru de care trebuie sa tineti cont in ingrijirea unui axolot este temperatura apei. Temperatura ideala a apei pentru axoloti este intre 16-18°C  dar este foarte important sa mentineti temperatura sub 22°C.

Daca locuiti intr-un climat foarte cald  s-ar putea sa trebuiasca sa cumparati un racitor de acvariu. Daca insa clima nu este foarte calda puteti utiliza un ventilator amplasat deasupra rezervorului.

Schimbarea apei / intretinerea acvariului

Aceasta este cea mai mare corvoada pe care o veti avea cu axolotii. Se recomanda sa schimbati 25% din apa acvariului, saptamanal. Daca testati apa si va dati seama ca amoniacul sau nitritii sunt mari  ar trebui sa faceti o schimbare de 50% a apei. Daca nu reusiti sa mentineti aceste valori scazute  va trebui sa mutati temporar axolotii.

Pentru a usura lucrurile  puteti curata acvariul axolotului in timpul saptamanii. Este mult mai usor sa aspirati in mod constant reziduurile de pe fundul acvariului pentru a mentine nivelul de amoniac scazut intre schimbarile de apa. Nu uitati sa declorinati intotdeauna apa inainte de a o adauga in acvariu.

Hranirea

Cele mai bune lucruri cu care va puteti hrani un axolot sunt fie viermi vii, fie peletele de inalta calitate. Exista si alte optiuni  dar pentru un nou proprietar, viermii sau peletele vor fi cea mai usoara optiune.

Viermii sunt completi din punct de vedere nutritional si sunt un aliment de baza excelent. De regula ii gasiti la un magazin de animale de companie sau ii puteti cumpara online. Exista mai multe tipuri de pelete care pot fi folosite pentru axoloti. Hrana sub forma de pelete care se scufunda este grozava, iar acum exista tipuri special create pentru axoloti.

Acestea sunt cele mai bune lucruri cu care va puteti hrani axolotii adulti. Axolotii tineri sunt putin mai complicati. Pentru incepatori, va recomandam sa achizitionati un axolot care sa aiba cel putin 7-10 cm lungime, astfel incat sa poata manca pelete si viermi.

Este posibil sa trebuiasca sa taiati viermii la aceasta varsta dar odata ce cresc la dimensiunea lor adulta, nu vor avea nicio problema sa manance un vierme intreg. Axolotii tineri vor trebui sa manance zilnic, dar axolotii adulti vor trebui sa manance doar 1-2 viermi, sau atatea pelete cate pot manca in 3 minute, la fiecare 2-3 zile.

Puteti sa ingrijiti un axolot fara prea multe batai de cap

Axolotii au cerinte specifice de ingrijire, dar cu siguranta nu sunt cele mai dificile specii acvatice de ingrijit. Daca aveti experienta anterioara in domeniul acvaculturii, este posibil sa nu vi se para atat de dificil.

Trebuie sa retineti doar ca axolotii sunt sensibili si este posibil sa nu puteti utiliza aceleasi produse pe care le-ati folosi intr-un acvariu de pesti. Daca nu aveti nicio experienta cu acvariile, asta nu inseamna ca nu puteti fi proprietarul unui axolot! Faptul ca va documentati este deja un pas grozav.

 

Mai multe despre Axolotlul mexican (pestele umblator mexican)

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button