Reptile

Soparla cu limba albastra: ingrijire, dieta si habitat

Avand o infatisare interesanta, fara indoiala ca soparla cu limba albastra va fi un plus pentru familia dvs. de reptile. Insa acestea au cerinte unice si speciale de ingrijire pe care ar trebui sa le stiti.

Date generale

Durata de viata: 12-15 ani
Dimensiune: Pana la 45-55 cm
Dieta: Plante, animale cu miscare lenta, fructe si legume
Terariu: 100 cm x 50 cm x 26 cm

 

Ingrijirea soparlei cu limba albastra

Aceste soparle frumoase sunt un animal de companie fantastic, deoarece sunt active si dornice de a invata cat mai multe. Desi au nevoi destul de specifice, daca le satisfaceti aceste nevoi, veti fi recompensati cu un animal de companie uimitor.

Soparla cu limba albastra prospera intr-o incinta spatioasa, de dimensiuni generoase. In functie de spatiul si materialele disponibile, va puteti adaposti soparla in interior sau la exterior. Daca clima dvs. este similara cu habitatul natural al soparlei, amplasati-l intr-o incinta in aer liber, unde are spatiu nelimitat pentru explorare.

Soparla cu limba albastra isi va schimba pielea de pana la 10 ori in primul lor an de viata, si inca de cateva ori pe an pana ce vor ajunge la maturitate.

Inainte de a-si schimba pielea, soparla isi poate pierde din pofta de mancare si devine mult mai insetata. Cand pielea lor incepe sa crape, cel mai bine este sa le lasati in pace. Pot fi capricioase in aceasta perioada.

Soparla va intra, de asemenea intr-o perioada asemanatoare hibernarii (brumation), un proces natural pentru a evita perioadele racoroase. Chiar daca temperatura incintei lor va fi monitorizata si este posibil  ca acestea sa nu fie neapara expuse la conditii de frig, soparla dvs. poate intra intr-o stare inactiva timp de pana la 4 luni. In aceasta perioada se vor retrage intr-un colt intunecat si vor dormi.

Terariu

Cand alegeti un terariu, luati in considerare dimensiunea soparlei dvs. adulte. Folositi nisip, pietris, ziare, pentru a crea un substrat adecvat.

Puneti cateva crengi stabile, care sa atinga solul terariului. Soparla dvs. va avea nevoie si de un loc intunecat in care sa retraga. Folositi o cutie din lemn sau un bustean gol. Includeti, de asemenea, un obiect fix cu suprafata aspra, cum ar fi o piatra, de care soparla sa se frece la naparlire.

Partea racoroasa a incintei soparlei ar trebui sa aiba intre 24-28° C si un loc de relaxare intre 30-35° C. Utilizati in acest scop sursele de iluminare si incalzire UVB potrivite.

Soparla cu limba albastra

Daca veti construi un habitat in aer liber, cel mai bun material de utilizat este tabla, si nu este nevoie de lumina artificiala sau caldura. Peretii ar trebui sa aiba o inaltime de 5-8 cm, cu cel putin 100 mm din tabla ingropata in sol, astfel incat animalul dvs. sa nu scape. Creati-le spatii umbrite de adapostire si nu uitati sa le puneti la dispozitie permanent un vas cu apa curata.

Hranirea

Soparlele cu limba albastra sunt omnivore. Melcii de gradina sunt mancarea lor preferata, dar se vor bucura si de cele mai multe varietati de fructe si legume. Ca rasfat, oferiti-le greieri si soareci pe care ii puteti cumpara de la magazinul dvs. local.

Soparla cu limba albastra mananca, de obicei, de dimineata tarziu pana la pranz. Este bine sa lasati mancare in incinta lor pentru a fi consumata pe parcursul zilei. Aruncati orice resturi de mancare la sfarsitul zilei.

Puii de soparla cu limba albastra trebuie hraniti de 5 ori pe saptamana (de 1-2 ori/zi). La maturitate, trebuie hraniti de 2-3 ori/saptamana. Puteti testa cata hrana ar trebui sa ii oferiti soparlei. Daca mancarea este adesea lasata, probabil ca animalului dvs. nu-i este foame.

Transport

Apucati intotdeauna soparla sustinand-o de toate membrele, decat sa o tineti de trunchi. Cand calatoriti, infasurati-o intr-un prosop sau patura si utilizati o sticla cu apa calda. Transportati-le intr-un recipient mic de plastic, transportator pentru animale mici sau o cutie de carton, asigurandu-va ca exista aerisiri.

Sanatate

Atunci cand va alegeti noul animal de companie-soparla cu limba albastra, este important sa va asigurati ca este in forma si sanatoasa. Acestea ar trebui sa fie active si alerte, raspunzand la miscari cu limba sau capul.

Asigurati-va ca narile si ochii lor sunt limpezi, nu exista niciun semn de exces de bucati de piele cauzate de naparlire si ca solzii lor nu prezinta abraziuni, umflaturi sau cicatrici.

Este important sa fiti constienti de bolile sau infectiile care va pun reptila in pericol. Efectuati controale de sanatate regulate, deoarece detectarea timpurie a unor probleme si preventia sunt foarte importante.

Verificati daca exista vezicule, rani sau abcese pentru a evita orice afectiuni ale pielii si asigurati-va ca nu exista resturi de piele nedorite ramase dupa naparlire. Verificati daca in jurul ochilor exista mucus, daca soparla are o respiratie grea sau stranuta. Soparlele cu limba albastra nu sunt imune la conjunctivita sau infectii respiratorii. Este important sa verificati si fecalele soparlei. Fecalele apoase, decolorate sau cu miros intepator pot semnala prezenta unui parazit intern.

In cazul unor modificari importante de comportament, adresati-va medicului veterinar pentru a oferi animalul dvs. de companie tratamentul necesar.

Sfaturi privind siguranta animalului

Monitorizati-va soparla tinand o evidenta a obiceiurilor lor si cantariti-o in mod regulat. Va fi mai usor sa identificati ce nu este in neregula cu soparla dvs. daca se imbolnaveste.

Asigurati-va ca orice element natural care intra in contact cu soparla, cum ar fi melcii sau plantele, nu contine substante chimice. Sursele de hrana din curtea dvs. care pot parea inocente ar putea fi afectate de pesticide.

Verificati lunar functionarea lampii de incalzire.

Necesar

Habitat

  • Terariu/cutie
  • Capac cu aerisire
  • Substrat
  • Lampa de incalzire
  • Termostat
  • Lampa UVB
  • Vas de apa
  • Vas mancare
  • Ramuri
  • Ascunzatori

Hrana

  • Legume
  • Insecte
  • Melci

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button