Reptile

Cum asigurati caldura reptilelor pe durata iernii

Reptilele sunt diferite de alte animale de companie prin modul in care isi regleaza temperatura corpului. Pe masura ce vremea se raceste, schimbarile de temperatura influenteaza animalele noastre de companie.

Chiar daca reptilele sunt adesea denumite „animale cu sange rece”, acest lucru nu explica cu totul de ce sunt acestea diferite. Stiintific, reptilele sunt denumite „ectoterme poikiloterme”, ceea ce inseamna ca se bazeaza pe caldura din habitatul lor pentru a-si regla temperatura corpului – acesta este motivul pentru care este posibil sa observati soparle care stau la soare.

Pentru reptilele-animale de companie tinute in interior, in incinte, este important sa va asigurati ca reptila dvs. are habitatul, iluminatul si conditiile de incalzire ideale pentru a se simti confortabil pe tot parcursul anului.

 

Habitat si sistem de iluminat

Orice habitat (terariu) pentru o reptila va avea nevoie de o metoda de control al temperaturii s ai sistemului de iluminat, precum si de izolatie, pentru a va asigura ca nu se pierde caldura.

Optiuni de incalzire

Cel mai bun mod de a va ajuta reptila sa se simta confortabil este sa faceti un „gradient de temperatura” in incinta, cu un capat al terariului sau putin mai cald si celalalt putin mai rece. Acest lucru va permite reptilei sa se deplaseze pentru a-si regla temperatura corpului.

In magazinele de specialitate exista o serie de incalzitoare pentru terariu – de tip covoras, pietre electrice de incalzit, becuri/lampi terariu, etc.

Substratul

Substratul este solul care acopera incinta terariului. Substratul nu trebuie ales doar pentru aspectul sau (desi poate avea un rol!).

Ar trebui sa tineti cont de speciile de animale, precum si de timpul pe care trebuie sa-l petreceti curatand terariul si substratul – unele sunt mai usor de curatat decat altele.

Trebuie sa stiti ca exista incalzitoare pentru substrat si cabluri de incalzire care creeaza un flux aproape natural in terarii.

 

Important!

  • Utilizati o lampa cu infrarosu pentru a verifica daca temperatura din terariu este potrivita pentru reptila dvs.
  • Indiferent de metoda de incalzire utilizata, este bine sa conectati sursa la un termostat cu pornire/oprire automata, atfel incat sa evitati supraincalzirea
  • Nu uitati de utilizarea unei surse de radiatii UV, care sa faciliteze fixarea vitaminei D in piele

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button