Reptile

Cum va protejati reptila pe timp de vara

Toate animalele sunt expuse riscului de insolatie, chiar si cele al caror corp e acoperit de solzi. Iata care sunt masurile de precautie pe care trebuie sa le luati in timpul verii pentru a va asigura ca reptila dvs. ramane sanatoasa chiar si pe o vreme cu temperaturi foarte ridicate.

Mentineti temperatura ideala

In calitate de proprietar al unei reptile stiti probabil ca pentru a supravietui, reptilele au nevoie de un mediu foarte specific. Pentru a va asigura ca animalul se dezvolta, poate fi necesar sa-i schimbati mediul odata cu schimbarea vremii.

In functie de reptila detinuta temperatura ideala a incintei acesteia se va schimba mereu, astfel incat trebuie sa va asigurati ca aveti un termometru precis. Vara insa exista modalitati de a mentine temperatura ideala si de a evita extenuarea provocata de canicula.

Ca regula generala, pozitionati terariul departe de ferestre sau orice surse de caldura din casa dvs. De fapt, speciile care prefera clima mai rece prefera sa stea intr-o camera cu aer conditionat.

ingrijirea reptilelor vara

Pentru speciile tropicale, oprirea incalzitoarelor in timpul zilei poate fi un mod eficient pentru reptile de a-si mentine temperatura. Reptilelor care au acces la spatiul exterior creati-le o multime de spatii umbrite unde sa se retraga.

Asigurati-va ca terariul reptilei dvs. are o zona mai „calda” si una mai „rece”, permitand acestora sa aleaga. Discutati cu medicii veterinari pentru a primi cele mai bune sfaturi cu privire la temperatura ideala pentru reptila dvs.

Monitorizati nivelurile de umiditate

Desi stim ca reptilele (in special cele tropicale) adora umiditatea, vara aduce cu sine o umiditate ridicata care poate face ca reptila sa se supraincalzeasca in terariul lor.

Daca locuiti intr-o zona care experimenteaza acest lucru, reglati ventilatia dupa cum este necesar pentru a mentine umiditatea. Deschideti gurile de aerisire pentru a permite fluxul de aer.

Pentru cei care locuiesc in zone uscate, este posibil sa fie nevoie sa cresteti umiditatea, lucru pe care il puteti face adaugand un alt vas de apa sau mutand umidificatorul/ vaporizatorul de ceata pe o treapta superioara.

Asigurati hidratarea reptilei

Cel mai bun mod de a evita insolatia provocata de temperaturile inalte vara, este sa va asigurati ca prietenul dvs. cu sange rece are intotdeauna acces la apa curata si proaspata. In cazul dozatoarelor automate, verificati daca acestea functioneaza fara probleme.

hidratarea reptilelor

Urmariti indeaproape ce se intampla in terariu, pentru a va asigura ca exista suficienta apa la dispozitia animalului dvs. de companie, ideal fiind sa il umpleti de mai multe ori pe zi. Asigurati-va ca bolurile nu sunt prea adanci pentru a preveni inecarea accidentala.

Semne ca reptila dvs. este supraincalzita

Pentru a evita consecintele caniculei, este bine sa cunoasteti simptomele prevestitoare care pot duce la insolatie. La majoritatea reptilelor simptomele includ tremurat, dezorientare, pierderea cunostintei, putand interveni chiar si moartea subita.

Prin urmare, vara este anotimpul in care ar trebui sa faceti verificari mai frecvente ale terariului decat de obicei. In cazul in care reptila dvs. prezinta oricare dintre simptomele mentionate, consultati de urgenta un veterinar pentru a-i acorda ingrijirea adecvata.

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button