Reptile

Ingrijirea puilor de agama cu barba

Chiar si cei mai pretentiosi iubitori de animale nu ar putea sa nu admita ca puii agamelor cu barba (sau dragoni cu barba) sunt adorabili. Dar, odata cu aceste animale putin insolente vin si unele responsabilitati, deoarece necesita ingrijire si atentie optima pentru a deveni un dragon impresionant!

Dragonii cu barba sunt soparlele agamide apartinand genului Pogona. Cea mai comuna specie pastrata in Statele Unite este Pogona vitticeps, sau dragonul cu barba. Termenul de barba provine de la faptul ca aceasta soparla are capacitatea de a-si umfla si innegri pielea de pe partea inferioara a gatului, creand un aspect asemanator cu o barba.

pui agama cu barba

                            Agama cu barba (Bearded Dragon / Pogona Vitticeps / Dragonul cu barba)

 

Hranirea

Puii de agama cu barba ar trebui sa fie hraniti in primul rand cu insecte mici, precum greieri, de 2-3 ori/zi. Nu aveti nevoie de multi greieri, deoarece acestia pot iesi din terariu si pot musca.

In afara de faptul ca sunt gustoase, insectele in sine nu contin toti nutrientii esentiali de care puii de dragon cu barba aflati in crestere au nevoie. Un supliment de calciu este absolut necesar.

De asemenea, trebuie sa incepeti sa le oferiti hrana verde cat mai devreme posibil, nu doar pentru nutritie, ci si pentru hidratare. Este important sa taiati legumele oferite in bucatele mici egale, usor de inghitit. Inca de la o varsta frageda puteti incepe sa le oferiti si hrana de calitate pentru reptile, sub forma de pelete.

Hidratarea este esentiala

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta noii parinti umani ai agamelor cu barba este deshidratarea. Bolurile de apa trebuie sa fie putin adanci pentru a preveni inecul si trebuie schimbate zilnic. Orice boluri de apa in care au ajuns excremente trebuie schimbate imediat.

Daca puii de agama cu barba nu beau apa, puteti utiliza un umidificator/ vaporizator de ceata. Pentru puii mici este abolut necesara utilizarea unui vaporizator de ceata, pana cand acestia incep sa bea apa in mod independent.

Trei sunt prea multi

Ingrijirea puilor de agama cu barba

Dragonii cu barba nu sunt foarte sociabili. Desi tind sa fie companioni blanzi si se bucura de compania umana, nu acelasi lucru se poate spune si pentru anumiti dragoni cu barba. Pe masura ce imbatranesc, devin teritoriali si este posibil sa devina agresivi fata de puii mici din terariu.

Din acest motiv, nu este indicat sa tineti impreuna mai mult de 3 dragoni cu barba de aceeasi dimensiune. Si evitati sa puneti dragoni mici si mari in acelasi terariu.

Se cunoaste ca puii flamanzi musca varfurile cozilor si degetelor de la picioare ale colegilor de terariu. Cand vedeti un teanc de dragoni, cel mai dominant este de obicei deasupra – cel mai aproape de soare.

Urmariti-le comportamentul

Dragonii cu barba prezinta un comportament destul de interesant. Nu se vocalizeaza intre ei – in schimb, isi folosesc corpul pentru a comunica. Fluturarea bratului este un comportament tipic si, de obicei, unul de supunere.

Dragonii cu barba afiseaza un gest care flutura cu bratul pentru a arata supunerea (cel mai adesea atunci cand recunoaste teritoriul unui alt dragon cu barba) si un afisaj pentru a arata dominatia dintre dragoni.

Atunci cand un dragon cu barba mai mare (sau om) se apropie de unul mai mic, acesta poate flutura bratul, in semn de supunere. Dragonul cu barba poate, de asemenea, sa-si umfle barba pentru a parea mai intimidant. Comportamentul extrem, precum suieratul, poate fi observat atunci cand este amenintat cu un pradator, umfland corpul si inclinandu-se spre amenintare in aparare.

Unii au capacitatea de a-si schimba usor culoarea in timpul provocarilor de rivalitate dintre barbati, sau ca raspuns la schimbarile de temperatura ambientala, cum ar fi innegrirea pentru a absorbi caldura si alti stimuli.

Alteori, ridicarea bratului este insotita de miscari ale capului. Acesta este, in general, un semnal de agresivitate: „Sunt mai mare decat tine!”. Cu cat isi misca capul mai repede, cu atat este mai agresiv. Cu cat devin mai agresivi, „barba” lor devine neagra si o vor umfla. Aceasta inseamna ca nu e de gluma!

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button