Reptile

Dragonul chinezesc de apa

Dragonul chinezesc de apa (Physignathus Cocincinus) este o specie de soparla agamida, originara din China si Asia de Sud-Est continentala.

Denumiri comune

  • Dragonul de apa asiatic
  • Dragonul thailandez de apa
  • Dragonul verde de apa

Nu exista alte subspecii recunoscute ale Dragonului chinezesc de apa, dar exista alte specii de soparle similare, cea mai apropiata ruda genetica fiind Dragonul australian de apa (Intellagama lesueurii).

Dimensiune

Cresc de obicei pana la dimensiunea de 1m (masurat de la nas la coada), femelele fiind putin mai mici decat masculii in lungime. Coada reprezinta aproximativ 70% din lungimea totala a animalului.

Durata de viata

In captivitate, Dragonul chinezesc de apa are o durata medie de viata intre 10-15 ani. Cu o ingrijire adecvata, unii pot ajunge chiar la varsta de 20 de ani.

Aspect

Dragonul chinezesc de apa este un animal de companie exotic popular, in parte datorita aspectului sau unic. Capul are forma triunghiulara iar culoarea lor variaza in nuante de verde deschis pana la verde inchis. Coada este lunga, reprezentand 2/3 din lungimea lor totala, cu dungi verde inchis sau maro inchis. Pantecele este de obicei in culori mai deschise – alb, verde pal sau galben pal. Cea mai atractiva caracteristica a dragonului chinezesc de apa este gatul sau viu colorat, in nuante de galben si portocaliu.

Dragonul chinezesc de apa

Un subiect extrem de dezbatut este daca exista sau nu mutatii ale Dragonului chinezesc de apa. Un „morph” este un tip de animal crescut pentru a obtine unele caracteristici si aparente care nu se regasesc la animalele crescute in salbaticie. In timp ce unii dragoni chinezesti de apa pot afisa mai multe variatii de culoare (aqua, verde stralucitor sau chiar albastru), in prezent nu exista mutatii oficiale.

Ingrijire

Sunt bune animale de companie pentru cei experimentati. Sunt destul de prietenosi (avand in vedere ca sunt reptile), insa necesita un mare angajament in ceea ce priveste timpul si resursele. Asigurati-va ca ati acordat suficienta atentie acestui aspect inainte de a decide sa cumparati un dragon chinezesc de apa ca animal de companie.

Hrana

Sunt omnivori prin natura lor,insa sunt pradatori naturali si prefera carnea in locul fructelor si legumelor ori de cate ori este posibil. Sunt consumatori vorace si se bucura sa manance mese variate in fiecare zi ceea ce va poate obliga sa veniti cu un program de hranire care sa asigure suficienta varietate. Daca se plictiseste de o dieta  poate ajunge sa refuze total sa mai manance.

De regula, dieta sa ar trebui sa fie compusa din 85-90% insecte, si 10-15% fructe si legume. Descompusa, fiecare masa ar fi formata aprox. din 50% insecte vii, 20% viermi si nu mai mult de 15% legume.

Soarecii tineri pot fi o sursa excelenta de proteine pentru Dragonul chinezesc de apa. Ii puteti oferi de 2 ori/saptamana soareci dar numai daca dragonul dvs. este suficient de mare pentru a-i manipula.

Chiar daca dragonul chinezesc de apa se bucura sa manance aproape orice, nu toate alimentele sunt sigure pentru el. Iata cateva alimente potrivite pentru dragonul chinezesc:

  • Insecte – greieri, viermi de ceara, viermi de matase, viermi de faina, cosasi, lacuste
  • Vegetale – afine, zmeura, pepene galben, smochine, varza tip collard, cartof dulce, morcovi si fasole verde
  • Alte delicii gustoase – pesti mici de hranire, soareci nou-nascuti (soareci roz) si soareci tineri

Sfaturi de alimentatie

Cantitatea de alimente pe care o oferiti va varia in functie de dimensiunea sa. O regula buna este sa-l hraniti doar atat cat va manca. Fiecare animal va avea un apetit diferit astfel incat pastrarea unei evidente a ceea ce si cand mananca va va ajuta sa aflati cat mananca animalul dvs.

Frecventa hranirii depinde in mare masura de varsta animalului. Dragonii tineri rebuie hraniti mai frecvent (zilnic) decat adultii pentru a sustine o crestere sanatoasa, in timp ce adultii necesita mai putina hranire (la 2-3 zile). Puteti sa va hraniti dragonul adult si zilnic daca doriti insa asigurati-va ca pastrati portiile mici pentru a preveni Dragonul chinezesc de apasupraponderabilitatea.

Nu uitati sa ii oferiti intotdeauna dragonului dvs. chinezesc de apa multa apa potabila curata, pe langa o dieta bine echilibrata.

Ocazional, este posibil sa aiba nevoie de suplimente. Cel mai frecvent supliment pentru dragonul chinezesc de apa este calciul. Calciul este extrem de important deoarece daca nu primeste suficient calciu in dieta sa, poate dezvolta o boala metabolica a oaselor. Puteti preintampina acest lucru prin pudrarea cu pulbere de calciu a mancarii de cel putin 2-3 ori pe saptamana.

Asigurati-va intotdeauna ca sursa de hrana a dragonului dvs. chinezesc de apa este proaspata si sanatoasa. Este cea mai buna modalitate de a va impiedica dragonul chinezesc de apa sa contracteze infectii interne cu paraziti. Spalati bine toate legumele si fructele inainte de a le oferi dragonului pentru a evita ingestia de pesticide si alte substante chimice.

Sanatate

Detinerea unui dragon de apa chinezesc sanatos ca animal de companie incepe cu selectia. Va recomandam intotdeauna sa cumparati animale de companie de la crescatori de renume sau magazine de animale. Alegeti intotdeauna animale crescute in captivitate decat capturate in salbaticie deoarece acestia nu vor adapta bine la captivitate. In plus, este probabil sa vina cu diversi paraziti interni si externi.

Odata ce v-ati adus noul animal de companie acasa mentinerea unui habitat curat este primordiala pentru sanatatea acestuia. Exista mai multe probleme de sanatate la care trebuie sa va asteptati:

  • Putregaiul gurii (ca rezultat al unei infectii sau leziuni netratate corespunzator). In acest caz, veti putea observa ca dragonul isi freaca frecvent sau isi loveste capul/nasul/barbia de peretii incintei sale.
  • Tulburari nutritionale si metabolice – Boala osoasa metabolica, cunoscuta (MBD) este o boala extrem de grava si adesea fatala pentru aceste animale. Este cauzata fie de lipsa de calciu din dieta dragonului, fie de expunerea inadecvata la lumina UVB. Simptomele includ zvacniri, letargie, oase fracturate, spasme musculare si umflarea picioarelor sau a spatelui.
  • Boli infectioase si paraziti – Cand Dragonii chinezesti de apa devin stresati este usor ca parazitii sa se inmulteasca in mod excesiv. Singura modalitate de a spune ce fel de paraziti are dragonul dvs. este prin diagnosticul unui medic veterinar.
  • Infectii ale pielii – Infectiile bacteriene si fungice sunt de obicei rezultatul unei incinte murdare, incorect intretinute. Este crucial ca de indata ce observati semne ale unei infectii ale pielii sa va duceti animalul la veterinar. Daca infectia nu este tratata la timp se va raspandi in sangele dragonului si va deveni fatala. Pastrati intotdeauna o igiena adecvata in habitatul dragonului dvs. chinezesc de apa si lasati incinta sa se usuce complet pentru a preveni cresterea si raspandirea ciupercilor si bacteriilor.
  • Distocia (la femele) – Dragonii femele depun oua chiar daca nu s-au imperecheat cu masculii. Ocazional, poate aparea o afectiune numita distocie sau „legarea oualor” si care poate pune viata animalului in pericol. Este important sa aranjati o cutie adecvata pentru depunerea oualor in incinta dragonului si sa faceti acest lucru suficient de devreme pentru a preveni legarea oualor. Simptomele distociei includ letargie, slabiciune si sapaturi frenetice, ca si cum ar cauta un loc unde sa depuna oua.

Comportament

Se numara printre una dintre cele mai prietenoase soparle, mai prietenoase chiar si decat iguanele. Le place sa fie manipulate si necesita de fapt o manipulare regulata pentru a le impiedica sa devina agresive.

Daca se simte amenintat sau se sperie se poate lovi, muscand si biciuindu-si coada. Sunt soparle arboricole, adica le place sa se urce pe plante, pe stanci si in copaci. Sunt si buni inotatori, fiind fericiti cand au o sursa de apa la dispozitie.

Sunt animale care traiesc in grup si se descurca mai bine atunci cand sunt tinuti in perechi sau in grupuri. Detinerea mai multor dragoni nu necesita mult mai multa munca sau bani comparativ cu detinerea unuia singur.

Incinta Dragonului chinezesc de apa

Terarium

Necesita incinte cat mai mari, cu caracteristici atat acvatice, cat si terestre. Incinta de dimensiuni minime pentru un singur dragon este de 285 l desi este recomandat sa fie mai mare. Daca aveti mai multi dragoni incinta ar trebui sa fie de cel putin 1,22 m lungime si 1,5-1,8 m inaltime. Este intotdeauna mai bine sa incepeti cu o incinta mai mare decat sa o schimbati pe masura ce animalul dvs. de companie creste.

Amplasati incinta intr-un loc in care dvs. si oaspetii dvs. puteti observa dragonii in actiune. Este important sa va asigurati intotdeauna ca incinta este usor accesibila pentru curatare, hranire si intretinere si ca se mentine un nivel adecvat de iluminare si umiditate. Asigurati-va ca aceasta se afla intr-un loc sigur, in care copiii sau alte animale de companie nu pot ajunge la ea sau nu se lovesc accidental de ea.

Dragonul chinezesc de apa

Alegeti un substrat care sa creeze un mediu natural si care sa ajute la mentinerea nivelurilor adecvate de umiditate. Cand vine vorba de alegerea unui substrat, retineti ca va trebui sa il curatati si sa il inlocuiti in mod regulat. Exista o varietate de materiale adecvate, inclusiv mulci, aschii/ aschii de lemn si ziare. Fibra de nuca de cocos umezita este un substrat excelent pentru dragonii de apa deoarece ajuta la mentinerea umiditatii habitatului.

Amplasati busteni, ramuri de copaci, plante vii sau artificiale pe care dragonul sa se catere.

Incalzire si umiditate

Dragonii de apa sunt creaturi semi-acvatice, cu sange rece. Habitatul nativ al dragonilor chinzesti de apa este cald si umed. In salbaticie, gasesc modalitati de a-si regla temperatura corpului dar in captivitate au nevoie de putin ajutor.

Dragonul chinezesc de apa

Mentinerea temperaturii si umiditatii corecte in incinta dragonului este esentiala pentru sanatatea sa. Pentru a reproduce mediul nativ al dragonului chinezesc de apa va trebui sa mentineti o temperatura a incintei pe timp de zi de 29-31°C, cu o umiditate cuprinsa intre 70-80% si o temperatura nocturna nu mai mica de 24-27°C.

Va puteti ingriji de cerintele de umiditate ale dragonului dvs. aburind periodic incinta sau pastrand un castron cu apa proaspata si curata sub una dintre instalatiile de iluminat.

Iluminat

In afara de gradientii de temperatura corecti, dragonii chinezesti de apa au nevoie de iluminare adecvata pentru mentinerea caldurii corpului. Luminile UVB ofera dragonilor zonele necesare pentru relaxare si vitamina D3 valoroasa.

Un punct important de retinut este faptul ca luminile UV isi pierd potenta UVB in timp si chiar daca becul inca lumineaza sa nu produca lumina UVB de care are nevoie dragonul dvs. Luminile UV trebuie schimbate la fiecare 9-12 luni.

Apa

Dragonii chinezesti de apa adora sa inoate. Puneti-le la dispozitie o piscina mica (sau un bol mare de apa) in incinta. Astfel dragonul va fi capabil sa se ingrijeasca de nevoile sale fizice si mentale. Verificati apa pe tot parcursul zilei pentru a va asigura ca este curata. Schimbati sau reimprospatati apa dupa cum este necesar.

Habitat natural

Dragonii chinezesti de apa sunt originari din padurile de campie si de munte din Asia de Est si de Sud-Est, in special China si India. Ii plac mediile semi-acvatice, cu apa dulce si pot fi intalniti in salbaticie de-a lungul malurilor lacurilor si cursurilor de apa dulce.

Dragonii chinezesti de apa sunt reptile diurne, ceea ce inseamna ca sunt cei mai activi in timpul zilei. Le place sa-si petreaca zilele relaxandu-se pe plante si copaci situati aproape de corpurile de apa, unde se incalzesc la soare si mananca insecte. Daca se simt amenintati sau se sperie vor sari din copac in apa de dedesubt. Sunt buni inotatori putand ramane sub apa pana la 25(!) de minute. Crearea unui mediu cu plante artificiale sau plante naturale sigure pentru soparla este buna atat pentru camuflaj, cat si pentru sanatatea mentala a soparlei.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button