Reptile

Testoasa-cutie de Carolina

Testoasa-cutie de Carolina (Terrapene carolina) este o specie semiterestra din America de Nord. Exista 4 subspecii ale broastei testoase-cutie care sunt disponibile pentru cumparare la magazinele de animale de companie:

  • Eastern box turtle (Terrapene Carolina carolina)
  • Three-toed box turtle (Terrapene Carolina triunguis)
  • Gulf Coast box turtle (Terrapene Carolina major)
  • Ornate box turtle (Terrapene ornata)

Dimensiuni

Testoasele-cutie de Carolina, indiferent de subspecii, sunt niste creaturi dragute. Dimensiunea carapacei unei broscute adulte si rata de crestere depinde de dieta, temperatura incintei si programul de hibernare.

In functie de speciile de broaste testoase si de conditiile de viata mentionate mai sus, ajunge la dimensiunea adulta in aproximativ 5-6 ani. Iata dimensiunea medie adulta a celor 4 tipuri de Testoasa-cutie de Carolina disponibile in magazinele de animale de companie:

  • Eastern box turtle (carapace 12-20 cm)
  • Three-toed box turtle (carapace 12-20 cm)
  • Gulf Coast box turtle (carapace 12,5-18 cm)
  • Ornate box turtle (mai mia decat celelalte, puiul masoara 2,54 cm iar adultii 10-13 cm)

Durata de viata

In conditiile potrivite si cu ingrijire adecvata, Testoasa-cutie de Carolina poate trai zeci de ani. In general, poate avea o durata de viata intre 30-40 ani. Exista date si despre unele exemplare in captivitate cu varsta peste 100 ani.Testoasa-cutie de Carolina

Aspect

Testoasa-cutie de Carolina au primit porecle datorita capacitatii lor de a-si trage capul, picioarele si bratele complet in interiorul cochiliilor, dandu-le un aspect „ca de cutie”.

Testoasa-cutie de Carolina are trei parti:

  • carapacea (partea superioara a cochiliei)
  • plastronul (partea inferioara a cochiliei)
  • scuturile (placile care alcatuiesc suprafata cochiliei unei broaste testoase)

Partea din fata a plastronului testoasei-cutie de Carolina este articulata. La retragerea capului, plastronul se inchide aproape perfect. Maxilarul este fara dinti, insa destul de puternic si ascutit pentru maruntirea hranei. Ochii masculului sunt de culoare rosie iar ai femelei sunt galbeni-maronii.

Culoarea si modelele carapacei variaza in functie de provenienta broastelor testoase. Este deosebita ca aspect general datorita carapacei boltite, in nuante maronii, portocalii sau galbui, care se raspandesc si pe corpul animalului.

Ingrijire

Sunt destul de populare, dar sunt si unul dintre cele mai neintelese animale de companie. Pentru ca broastele testoase sa poata trai o viata fericita in captivitate, trebuie sa fie intretinute corespunzator.

Multe dintre problemele cu broastele testoase captive apar datorita modului in care sunt colectate si in care sunt pastrate inainte de a fi expediate in magazinele de animale de companie. Pentru ca o Testoasa-cutie de Carolina sa se descurce bine in captivitate, necesita mai multa ingrijire decat multe alte specii de broaste testoase, facand-o un animal de companie potrivit pentru proprietarii intermediari de reptile/amfibieni.

Hranire

Ar trebui hranite la fiecare 2 zile, atata timp cat nu hiberneaza. Le place sa se incalzeasca inainte de a manca, asa ca asigurati-va ca luminile incintei au fost aprinse timp de cel putin cateva ore inainte de a-i oferi hrana.

Broastele testoase recunosc mancarea dupa vedere si miros, asa ca va trebui sa le stimulati ambele simturi pentru a le face sa manance. Hraniti-va broasca testoasa cu doua tipuri de alimente in timpul fiecarei hraniri. Acestea pot fi 1) produse din carne sau hrana vie si 2) materii vegetale.

Testoasa-cutie de Carolina

Tipurile acceptabile de produse din carne pe care le consuma broastele testoase sunt hrana pentru caini de tip conserva cu continut scazut de grasimi, pui gatit taiat fin si bucati taiate marunt de inima de vita. Mancarea pentru caini ar trebui sa reprezinte doar 20% din dieta unei broscute testoase. In ceea ce priveste hrana vie, va puteti hrani testoasele cu greierii vii, viermi, soareci roz si melci mici.

Pe langa carne/alimente vii, broasca testoasa va avea nevoie de materie vegetala. Plantele furnizeaza minerale si vitamine valoroase. Acestea includ fructe de padure si fructe rosii (par sa le placa cel mai mult fructele rosii si roz), legumele si verdeata (cum ar fi broccoli inghetat/ dezghetat, rosii, conopida, legume mixte etc.) si cantitati mici de alte fructe, cum ar fi pepene galben, piersici, caise si mere.

Asigurati-va intotdeauna ca mancarea broastei testoase este taiata frumos si mic. Daca broasca testoasa este pretentioasa, nu va faceti griji, le place varietatea si uneori tot ce trebuie sa faceti este sa modificati meniul.

Testoasa-cutie de Carolina

In salbaticie, broastele testoase vor hiberna in lunile mai calde de vara si nu vor manca in aceasta perioada. Deci, daca broasca testoasa refuza sa manance, chiar si dupa ce i-ati oferit o varietate de alimente, este posibil sa intre intr-o perioada de hibernare. Aceasta perioada de post poate dura cateva saptamani, deci atata timp cat broasca testoasa ramane la o greutate adecvata, nu aveti motive sa va faceti griji.

Suplimente

In teorie, daca va hraniti broasca testoasa cu o dieta adecvata, nu ar trebui sa o completati cu vitamine si minerale. Totusi, este bine sa ii oferiti din cand in cand Testoasei-cutie de Carolina pulbere de calciu pentru reptile. Presarati din cand in cand mancarea cu aceasta pulbere inainte de a o oferi broscutei.

Sanatate

Testoasa-cutie de Carolina este susceptibila la o serie de boli, paraziti si alte afectiuni medicale. Iata doua dintre cele mai frecvente:

  • Deshidratarea

Deshidratarea este una dintre cele mai frecvente probleme atunci cand vine vorba de broaste testoase. Multi vin acasa de la magazinul de animale de companie cu broscuta in stare deshidratata. Pielea lor nu va avea elasticitate si se va retrage adanc.

Cea mai rapida modalitate de a ajuta o broasca testoasa deshidratata este sa o lasati sa se inmoaie timp de cateva ore intr-un castron putin adanc cu apa calda. Apoi, in urmatoarele cateva zile, lasati-o sa se inmoaie pentru perioade reduse, limitand inmuierea la 15-20 minute de 2-3 ori/zi. Este uimitor cum aceasta inmuiere poate ajuta la rehidratarea broastelor testoase, unele isi pot chiar dubla greutatea dupa prima inmuiere.

  • Paraziti

Broastele testoase sunt susceptibile la paraziti, parazitii nematode fiind cel mai comun tip. Mustele parazite sunt, de asemenea, o problema. Chiar daca nu vedeti paraziti in scaunul testoasei, totusi ar putea fi prezenti microscopic.

Mustele parazite vor depune oua pe scuturile carapacei sau pe rani (mici zgarieturi). Aceste oua vor ecloza si larvele rezultate se vor hrani cu tesutul testoasei (miasis).

Chiar daca incepeti tratamentul acasa, indiferent cu ce tip de infectie cu paraziti sau larve, ar trebui sa solicitati sfatul unui medic veterinar calificat.

Pentru broastele testoase care sunt tinute afara, (chiar si jumatate de timp), exista riscul capuselor. Daca gasiti o capusa pe broasca testoasa, va trebui indepartata imediat.

Comportament

Testoasele-cutie de Carolina nu sunt cele mai afectuoase dintre animalele de companie. Daca insa le tineti in grup, veti putea observa o varietate de comportamente sociale in timp ce interactioneaza intre ele. Manifesta un anumit nivel de inteligenta, iar unele broaste testoase vor manca chiar din palma proprietarului.

Nu lTerrapene carolinae place sa fie manipulate. Se descurca cel mai bine cu un contact limitat (sau deloc), in cel mai bun caz invatand sa vina la proprietarii lor cand li se ofera mancare.

Ca si in cazul altor reptile, sunt purtatoare de salmonella. Pentru a evita infectarea cu salmonella, ar trebui sa fie practicata spalarea corecta a mainilor cat mai des. Desi oricine este expus riscului de infectie cu salmonella, acest lucru este deosebit de important in casele cu copii, varstnici sau pentru persoanele care au un sistem imunitar compromis (de exemplu, cei supusi tratamentului pentru cancer). Cel mai bine este sa va spalati intotdeauna mainile temeinic dupa ce ati atins broasca testoasa, sau orice din mediul ei inconjurator (incinta, vasele, adaposturile pentru ascundere).

Necesar pentru habitatul Testoasei-cutie de Carolina

Terariu/Acvariu

In functie zona in care locuiti, puteti tine broasca testoasa in interior sau in exterior. Temperaturile exterioare ar trebui sa se incadreze intre 23,8 – 26,6°C si sa nu fie mai scazute de 10°C pe timp de noapte. Daca intentionati sa va tineti broscuta afara, chiar si jumatate de timp, iar temperaturile scad sub 10°C o anumita perioada a anului, asteptati pana cand temperaturile in aer liber sunt mai ridicate inainte de a lasa broasca testoasa sa ramana afara.

Incinta in aer liber trebuie sa masoare cel putin 1,20 m pe 0,60 m pentru 2 broscute. Amplasarea incintei exterioare ar trebui sa fie intr-o zona umbrita. In plus, asigurati-va intotdeauna ca testoasele dvs. sunt protejate de pradatori. Folositi un capac din plasa de sarma sau asigurati cu un cadru din lemn, daca puteti.

Pentru Testoasa-cutie de Carolina tinuta in interior, utilizati o incinta de cel putin 92 cm lungime si o latime de 30-32 cm. Pentru 2-3 broscute, este necesara o incinta de cel putin 122 cm lungime si 38 cm inaltime. Daca utilizati o incinta din lemn, asigurati-va ca este impermeabila, chiar daca este in interior, deoarece testoasele au nevoie de o cantitate relativa de umiditate in mediul lor.

Pentru substrat utilizati un strat de 5-8 cm de pamant mix pentru plante turba amestecat cu scoarta de orhidee. Asigurati-va ca solul nu contine perlit.

Testoasa-cutie de Carolina

Substratul ideal pentru broaste testoase ar trebui sa mentina umiditatea pentru a creste umiditatea relativa a incintei, ar trebui sa permita ingroparea si ar trebui sa aiba o suprafata de uscare rapida (scoarta de brad, scoarta orhidee, pietris). Nu utilizati unele materiale umede, cum ar fi nisipul de siliciu sau pietrisul din acvariu. Aceste materiale pot uza carapacea testoasei si pot duce la infectii.

Ascunzatori

Testoasa-cutie de Carolina are nevoie de un loc unde sa se ascunda uneori. Includeti un bustean sau alta zona de ascundere, ceva suficient de mare pentru broscuta dvs.

Testoasele-cutie de Carolina sunt usor de multumit, nu necesita mobilier sau accesorii de lux pentru incintele lor. Este suficienta o ascunzatoare simpla. Daca insa omiteti acest detaliu din incinta broastei testoase, veti avea o broasca testoasa stresata si nefericita.

Caldura si iluminat

Cel mai important factor de supravietuire a broastei testoase este incalzirea corecta. Multe dintre problemele pe care le intampina noii proprietari de broaste testoase pot fi rezolvate cu o incalzire adecvata. Habitatele broastelor testoase de interior pot fi incalzite folosind oricare dintre aceste metode:

  • Utilizarea unui sistem de incalzire amplasat sub terariu sau unul ingropat in substrat
  • Utilizarea unei lumini incandescente deasupra zonei de relaxare. Aceasta metoda trebuie utilizata impreuna cu incalzirea solului. Temperatura direct sub bec ar trebui sa masoare intre 28,8-31°C si ar trebui sa fie conectata la un temporizator care reproduce ciclul natural noapte/zi.

Daca sunt tinute in interior, aceste broscute au nevoie de lumina ultravioleta (UV). Lumina trebuie sa aiba UVA si UVB si va trebui sa fie plasata la aproximativ 45-46 cm distanta de broasca testoasa. Asigurati-va ca lumina nu este obstructionata de sticla, plexi-glass sau plastic.

Umiditatea aerului

Mentinerea unei umiditati relative intre 60-80% este cruciala pentru supravietuirea Testoasei-cutie de Carolina, tinute in captivitate. Vaporizatorul de ceata ajuta la mentinerea umiditatii zilnice, la fel ca si utilizarea unui substrat de calitate care pastreaza umiditatea.

Un semn ca incinta testoasei nu este suficient de umeda este adancirea excesiva. Broastele testoase se vor ingropa pentru a cauta umezeala si, daca nu o vor gasi, vor deveni stresate si bolnave.

Apa

Broastele testoase trebuie sa aiba acces la apa curata, atat pentru baut, cat si pentru a inota. Chiar daca ii oferiti broastei testoase bai saptamanale, aceasta va fi si mai fericita daca are acces gratuit la propriul „iaz” de apa.

Vasul de apa ar trebui sa fie suficient de mare pentru corpului testoasei, dar suficient de adanc incat capul broastei testoase sa fie deasupra apei in orice moment. Testoasa-cutie de Carolina este o buna inotatoare, insa se poate totusi ineca. Curatati frecvent vasul de apa al broastelor testoase, deoarece acestea tind sa isi faca nevoile in apa.

Daca va pastrati broasca testoasa intr-un habitat in aer liber, s-ar putea sa va ganditi sa creati un adevarat iaz miniatural in interiorul incintei. Captuselile pentru iazuri pot fi gasite in multe magazine pentru animale de companie sau online. Puteti decora iazul cu plante reale sau artificiale, pietre si chiar pesti adevarati – care asigura, de asemenea, o aprovizionare minunata cu hrana vie pentru broasca testoasa.

Din nou, asigurati-va ca iazul nu este foarte adanc si ca broasca testoasa poate intra si iesi cu usurinta din el. De asemenea, amplasati iazul intr-un loc umbrit pentru a impiedica apa sa se incalzeasca prea mult si curatati apa zilnic, fie cu o pompa de vid sau o pompa de filtrare.

Habitat natural

Testoasele-cutie nord-americane, din care fac parte si Testoasele-cutie de Carolina sunt extrem de raspandite si pot fi intalnite in Mexic si in estul, centrul si sud-vestul Statelor Unite.

Acum 20-30 ani, Testoasele-cutie de Carolina nu erau considerate animale de companie, insa in prezent sunt capturate si vandute mii de exemplare. Multe dintre exemplarele vandute in magazine sunt stresate, bolnave si deshidratate. Multi crescatori de broaste testoase se tem ca daca lucrurile continua tot asa, broastele testoase pot obtine un statut protejat si nu vor mai fi disponibile pentru comertul cu animale de companie.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button