Reptile

5 optiuni alimentare pentru reptile

Insectele sunt un plus util si hranitor in dietele multor reptile crescute ca animale de companie.

Greierii

Greierii pot fi adaugati la dietele multor reptile si ale altor animale de companie, inclusiv broaste testoase, soparle, broaste sau paianjeni. Au un continut ridicat de proteine si furaje esentiale si suplimenteaza foarte bine alimentele preparate. Hrana vie, cum sunt greierii, incurajeaza instinctul natural de hranire al animalului dvs. de companie, sunt usor de utilizat si aduc un aport important de substante nutritive.

Oferiti reptilei dvs. doar atatia greieri cati poate manca imediat. Greierii scapati pot intra sub vasele de hranire, in sol sau se pot ascunde prin plante.

Inainte de a fi oferite animalelor de companie, hraniti insectele cu o dieta bogata in calciu (cu 24-48 ore inainte de administrare). Insectele vor fi pudrate cu pulbere pe baza de calciu/vitamine/minerale pentru un aport de substante nutritive.

Cea mai buna temperatura de pastrare pentru greieri este intre 18-25 grade Celsius. Este esential ca acestia sa nu fie expusi la fumuri otravitoare, spray-uri pentru daunatori sau produse de curatare.

 

Viermi de matase

Viermii de matase sunt o sursa importanta de calciu, proteine, fier, magneziu, sodiu si vitaminele B1, B2 si B3. Sunt „viermi” cu corp foarte moale si adauga varietate dietelor multor insectivori.

Sunt potriviti in special paianjenilor mari, scorpionilor, soparlelor omnivore. Daca este necesar, pot fi pudrati cu pulbere de calciu pentru nutrienti suplimentari.

hrana reptile

Hraniti un numar limitat de viermi de matase care vor fi consumati la o singura masa.

Hraniti viermii de matase numai cu frunze de dud. Este foarte important ca acestia sa nu fie hraniti cu cele mai noi (proaspat culese) frunze de dud. Pentru a asigura un ciclu puternic de reproducere, mentineti regulat aprovizionarea cu frunze de dud proaspete si oferiti alimente noi cel putin o data pe zi. Viermii de matase trebuie pastrati la o temperatura uniforma, de preferinta in jurul valorii de 23°C.

 

Muste in stadiul de pupa

Mustele in stadiul de pupa sunt un aliment nutritiv, bogat in proteine si un supliment valoros in dietele multor animale, inclusiv soparle si broaste.

pupe muscaDeoarece pupele de musca nu se misca, unor animale de companie le-ar putea lua ceva timp pentru a deveni interesate de pupe. Amestecati pupele cu viermi vii. Miscarea viermilor va crea iluzia ca pupele se misca, ceea ce va ademeni chiar si cel mai pretentios animal de companie.

Pupele de musca pot fi pastrate la frigider timp de doua saptamani sau la congelator pana la 6 luni. Nu uitati sa dezghetati pupele inainte de a va hrani animalul.

Luati o lingurita de pupa din frigider si puneti-o in incinta animalelor de companie. Cateva zile mai tarziu, mustele vor aparea, devenind o gustare placuta pentru animalul dvs. de companie.

 

Rame

Ramele sunt un aliment viu sanatos pentru pestii de acvariu mari, axolotli, broaste testoase si soparle. Sunt un adaos foarte hranitor pentru orice masa (cu aport de vitamina A si E) si pot reprezenta pana la 50% din dieta anumitor reptile si amfibieni.
Ramele au, de asemenea, o durata de valabilitate extrem de lunga si sunt disponibile intr-o varietate de dimensiuni.

hrana reptile

Lasati recipientul cu rame intr-o zona puternic luminata (dar nu cu soare direct) pentru o perioada scurta de timp inainte de hranire. Ramele se vor deplasa spre centrul containerului pentru a scapa de lumina, facandu-i usor de localizat.

Viermii pot fi pastrati intr-un loc racoros, dar nu in frigider.

 

Gandaci de padure/de lemn

Insectele xilofage (de lemn, sau cariul) sunt o hrana curata ideala pentru soparle, pesti, broaste si pasari. Acestea traiesc in mod natural in conditii uscate (sub lemn mort sau scoarta de copac) si pot creste la aceeasi dimensiune ca un greier mare. Sunt bogate in proteine si ofera furaje esentiale ca adaos in dieta animalului de companie. In paduri, gandacul se gaseste pe diferite specii de lemn de esenta tare.

Oferiti animalului doar atatia gandaci cati vor fi consumati imediat de animalul dvs. Insectele pot fi pudrate cu pulbere pe baza de vitamine/minerale inainte de hranire. Asigurati incarcarea digestiva a insectelor in prealabil.

  • Soparle – Deoarece gandacii de lemn sunt un aliment natural si extrem de hranitor, sunt adesea folositi pentru a ademeni un animal mofturos care a intrat in greva foamei.
  • Pesti – Speciile mari de pesti adora gandacii de lemn. Acestia pot fi hraniti manual sau inmuiati in suprafata apei.
  • Broaste – Foarte hranitori si o dieta naturala pentru broastele mari verzi.
  • Pasari – Multe pasari insectivore vor accepta fericite gandacii de lemn ca o variatie interesanta a dietei lor.

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button