Rase de pisici

Rasa de pisici LaPerm

Numita dupa parul caracteristic cret, rasa de pisici LaPerm si-a inceput descendenta intr-o mica ferma de ciresi din Dallas, Oregon, in 1982. Aici s-a nascut un pisoi cu model tigrat clasic pe piele, aproape complet lipsit de par. Ulterior, blana pisoiului a devenit moale, cu parul ondulat.

Blana: variabila ca lungime, de diverse culori (pestrite, tigrate, rosiatice)
Talia: medie, 2-5,4 kg
Caracter: jucausa, sociala, loiala, activa, energica
Durata de viata: 9-15 ani

Ingrijire: usor de toaletat (saptamanal), naparleste putin

 

Istorie si context

Asa cum mentionam, primul exemplar de pisica LaPerm s-a nascut intr-un hambar al unei ferme de ciresi din Oregon, Linda si Richard Koehl. In cuibul de pisoi, unul s-a remarcat prin lipsa de par.

In primele cateva saptamani, blana pisoiului a crescut moale si creata, castigandu-si numele de „Curly” si s-a dovedit a fi un vanator de soareci excelent, afectuos si rabdator cu oamenii.

Linda si Richard Koehl nu s-au gandit prea mult la motivul pentru care acest pisoi era diferit, permitandu-i sa se reproduca liber. In urmatorii cativa ani, pe masura ce s-au nascut mai multi pisoi „creti”, Linda si Richard Koehl au inceput sa-i acorde atentie. Acestia au facut un efort concertat pentru a-i sorta pe cei care purtau gena rex mutanta din restul populatiei de pisici de grajd.

In consecinta, prin reproducerea supravegheata, a luat nastere LaPerm, care a primit statutul de rasa din partea The International Cat Association (TICA) in 1995. De asemenea, i s-a acordat statutul din partea Governing Council of the Cat Fancy (GCCF) si Cat Fanciers Association (CFA).

Puii LaPerm timpurii erau lipsiti de par la nastere, buclele aerisite crescand de-a lungul mai multor saptamani. Insa, pe masura ce programul de reproducere a progresat, multi dintre pisoi se nasteau cu blana ondulata.

Este ceva obisnuit ca pisoii LaPerm sa-si piarda o mare parte din blana cat sunt tineri, uneori chiar si de mai multe ori, blana ondulata crescandu-le din nou.

Caracteristici fizice

Caracteristica definitorie a acestei specii este blana ondulata, rezultatul unei mutatii genetice naturale. Nu toate pisicile au blana ondulata, unele nascandu-se cu blana dreapta care ramane astfel tot restul vietii. In plus, blana poate fi scurta sau lunga, iar aspectul acceptat poate acopei o gama larga de culori si marcaje. Buclele pot varia, de la valori moi pana la inele stranse, rezultand un strat usor si elastic la atingere.pisica laperm

In general, daca doriti sa va asigurati ca veti avea un pisoi cu par cret, alegeti unul destul de matur, a carui par ondulat a aparut deja.

Rasa de pisici LaPerm ating maturitatea la varsta de 2-3 ani. Blana acestor pisici nu are un aspect ingrijit, fiind mai degraba mitos, zburlit. Majoritatea pisicilor LaPerm vor avea si mustatile ondulate. Lungimea blanii poate varia in functie de sezon. La fel ca si in cazul altor animale acoperite cu blana ondulata, naparlirea este usoara, ceea ce face pisica LaPerm o alegere buna pentru cei cu alergii la parul de pisica.

Este considerata o pisica robusta pentru dimensiunea sa. Ca si in cazul altor rase de pisici, masculul este in general mai mare decat femela.

Personalitate si temperament

Dupa cum indica radacinile sale, LaPerm ramane o pisica de lucru capabila, care trece cu usurinta de la vanator de soareci acerb la o pisica blanda si afectuoasa. Nu sunt cunoscute ca fiind deosebit de vocale, dar vor „vorbi” atunci cand vor atentie. Raspund foarte bine atentiei personale si returneaza afectiune cu entuziasm.

Rasa de pisici LaPerm sunt inteligente si pline de resurse. Prin urmare, va necesita suficienta atentie, timp de joaca in fiecare zi si suficient spatiu pentru miscare. Acest lucru nu inseamna ca aceasta rasa este nepotrivita pentru iata intr-un apartament mic, insa inseamna ca obiectele delicate ar trebui sa nu fie tinute la indemana. Astfel, pisica LaPerm va avea libertatea sa sara pe rafturile inalte si sa alerge prin camera dupa bunul lac.

Ingrijire

Blana pisicii este usor de ingrijit. De obicei nu naparleste mult, dar ocazional poate trece printr-o perioada de naparlire masiva, dupa care blana sa devine mai groasa decat inainte. Mai necesita taierea unghiilor si curatarea urechilor.

Sanatate

Nu exista predispozitii cunoscute de boali genetice la aceasta rasa. Este o pisica rezistenta, daca sunt respetate anumite consideratii generale de sanatate (o dieta sanatoasa si un mediu sigur).

 

Cititi si despre:

Rasa Devon Rex – pisica cu parul ondulat

 

Sursa imagini: Wikipedia

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button