Rase de pisici

Rasa de pisici Manx

Cunoscuta pentru lipsa cozii, rasa de pisici Manx sunt animale blande, iubitoare de distractie si prietenoase. Este identica cu pisica din rasa Cymric, ambele provenind din Insula Man situata in Marea Irlandei, intre Irlanda si Anglia.

Blana: varietati cu par scurt sau lung, de diverse culori (alb, albastru, negru, rosu, crem, argintiu, tarcata, maro)
Talia:  medie, 18-28 cm, 3,5-5,5 kg
Caracter: activa, inteligenta, jucausa, foarte usor de dresat
Durata de viata: 14-16 ani

Ingrijire: blana trebuie periata de 1-2 ori pe saptamana

 

Istorie si context

Rasa de pisici Manx are o istorie lunga. Aceasta a trait timp de secole pe Insula Man care se afla in Marea Irlandei, intre Anglia si Irlanda. Exista mai multe povesti despre modul in care aceasta pisica a ajuns prima data pe insula.

Potrivit relatarilor, pisica calatorea cu nava Spanish Armada cand aceasta a naufragiat pe Insula Man in 1588. Pisicile au inotat spre insula, care a devenit casa acestora. O alta poveste spune ca au fost aduse pe insula de catre comerciantii fenicieni, care au sosit din Japonia. Altii sustin ca pisica a fost adusa pe insula de colonisti vikingi.

Locuitorii insulei au si ei multe povesti fanteziste pentru a explica lipsa cozii, care este cel mai adesea atribuita unei mutatii genetice spontane care a avut loc cu multe secole in urma. Potrivit unei povesti, Manxul a fost rezultatul unei incrucisari intre o pisica si un iepure. O alta poveste relateaza cum ca invadatorii irlandezi au furat coada pisicii pentru a o folosi la coifurile lor. O alta poveste interesanta sugereaza ca Manxul a fost adus in Arca lui Noe, dar, din moment ce timpul a fost scurt si fiind printre ultimii pasageri care au urcat la bord, Noe a trantit usa pe coada pisicii, care s-a rupt.

Conform primelor inregistrari din registrului american, primele pisici Manx au fost importate din Insula Man in urma cu peste un secol, dar pe masura ce cererea pentru rasa a crescut, crescatorii au inceput sa se bazeze pe Marea Britanie si Franta pentru noi importuri.

Desi este inca considerata o pisica rara, pisica Manx are statut de Campionat in toate asociatiile importante.

Caracteristici fizice

Pisica din rasa Manx are un corp compact, cu muschi solizi. Are o coada de diferite lungimi: fara coada, cu o usoara urma de coada, butucanoasa si usor lunga. Cele mai populare sunt exemplarele fara coada, care prezinta o adancitura la baza coloanei vertebrale, in zona in care ar fi trebuit sa fie coada.

Exista  doua tipuri de blana ale pisicii Manx: shorthair si longhair. Blana dubla a variantei shorthair este lucioasa si captusita, in timp ce varinta longhair are un strat dublu matasos si plusat. Exista multe tipuri diferite de culori si soiuri acceptate, inclusiv alb, negru, maro patat, tigrata argintiu si cu varfuri negre.

In mod curios, pisica Manx are un mers asemanator unui iepure – pare sa sara mai degraba decat sa mearga.

Personalitate si temperament

Aceasta pisica iubitoare de distractie este un partener excelent. Se adapteaza usor, se intelege bine cu alte animale de companie (in special cu cainii), ii plac jocurile in care trebuie sa aduca diverse obiecte, sa sara pe rafturile inalte, dar va gasi totusi timp sa se cuibareasca in bratele dvs.

Rasa de pisici Manx va fi cea mai fericita ca membru al unei familii care are timp sa interactioneze si sa se joace cu ele.

Ingrijire

Pisica Manx vine atat in soiuri cu par lung, cat si cu par scurt, care au ambele straturi duble, dense si plusate. Indiferent de lungime, blana acestora trebuie periata o data sau de 2 ori pe saptamana pentru a indeparta parul mort.

Sanatate

Este in general o pisica sanatoasa, nefiind in mod deosebit predispusa la probleme majore de sanatate care afecteaza alte rase.

Fiind o pisica mai scurta si mai rotunda, rasa Manx poate fi predispusa la coloana vertebrala deosebit de scurta, fara terminatii nervoase si musculare adecvate. Aceasta trasatura genetica poate duce uneori la splina bifia, lipsa controlului intestinelor sau al vezicii urinare, membre posterioare slabe.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button