Pisica Siberiana de padure
Blana: lunga, de diverse culori
Talia: mare
Caracter: jucause, curioase, energice, active, blande, inteligente
Durata de viata: intre 10-18 ani
Ingrijire: necesita toaletarea blanii
Istorie si context
Desi este noua in Statele Unite, rasa de Pisica Siberiana de padure este departe de a fi noua pe continentele asiatice si europene. Nu se cunoaste exact ora si locul primei lor aparitii in Siberia, dar se crede ca au emigrat impreuna cu primii imigranti rusi. Traiul din climatul dur al Siberiei au dus la evolutia unei pisici extrem de rezistente si puternice. Se crede ca Pisica Siberiana de padure ar fi stramosul raselor moderne cu par lung.
Nu este sigur cand Pisica Siberiana de padure a fost introdusa in Europa, dar rasa este mentionata in cartea lui Harrison Weir „Our Cats and All About Them” de la sfarsitul secolului al XIX-lea, ca una dintre cele 3 rase de pisici cu par lung prezentate la prima expozitie de pisici, desfasurata in Anglia, in anii 1700.
Elizabeth Terrell, o crescatoare din Baton Rouge, Louisiana, este responsabila de aducerea acestor pisici in America. Initial crescatoare de pisici Himalayene, a aflat dintr-un articol din ziar din 1988 ca o asociatie rusa de crescatori de pisici urmarea sa importe (si sa stabileasca) rasa de pisici Siberiene in Rusia. Elizabeth Terrell a schimbat 4 pisici Himalayene cu 3 pisici Siberiene de padure, un mascul si 2 femele.
Elizabeth Terrell a dedicat atat timp cat si bani unui program de reproducere, bazat mai tarziu pe standardul american. Preocupata de pisicile Siberiene de rasa pura, ea a fondat ulterior un club, numit Taiga.
Desi este o rasa rara, a castigat interes, indreptandu-se spre recunoastere si faima. Este pisica nationala in Rusia.
Este o rasa recunoscuta de majoritatea organizatiilor de profil, fiind acceptata de Cat Fanciers Association in anul 2000.
Caracteristici fizice
Primul lucru pe care il veti observa la Pisica Siberiana de padure este faptul ca aceasta este masiva. Cantarind intre 5-9 kg, masculul este de obicei mai mare decat femela. Mai mare si mai grea decat majoritatea altor rase de pisici, este atat puternica cat si musculoasa.
Are o blana deasa cu 3 straturi, destul de groasa, care se poate increti in jurul burtii. Prezinta un guler mare in jurul gatului, parul devenind mai scurt in jurul umarului.
Blana sa este lunga si grea, cu un substrat care devine mai gros pentru a se adapta vremii reci. Blana este uleioasa si rezistenta la apa si vine intr-o varietate de combinatii de culori (ciocolatie, lila), iar ochii pot fi de culoarea cuprului, verzi-aurii sau verzi.
Personalitate si temperament
Pisicile Siberiene de padure sunt afectuoase, inteligente, si rareori se intampla sa nu isi poata rezolva propriile probleme. Este atrasa de apa, aruncand ocazional jucarii in ea sau jucandu-se in jurul ei.
In ciuda dimensiunilor pisicii, Pisica Siberiana de padure este destul de agila si poate sari cu usurinta pe biblioteci sau pe dulapuri.
Sunt curioase, active, tot timpul puse pe joaca. Le plac jocurile care implica aportul obiectelor (arunca si adu). Ii plac toate tipurile de jucarii si va face o jucarie din aproape orice. Emisiunile despre natura, pasari si fluturi la TV ii vor capta atentia si va incerca sa le prinda cu labele pe ecran. Isi gasesc mereu diverse ocupatii. Le place sa stea in preajma oamenilor si in apropierea stapanilor lor.
Sunt vorbarete insa nu la fel precum rasele orientale. Le place sa se cuibareasca in poala in timp ce sunt ingrijite, o activitate de care se bucura in mod deosebit.
Sanatate si ingrijire
In general, sunt pisici sanatoase, nefiind predispuse la boli genetice. Are insa predispozitie spre cardiomiopatie hipertrofica (ingrosarea peretilor musculari ai cordului felin).
Pisica Siberiana de padure este hipoalergica, adica nu provoaca alergii. Saliva sa are foarte putina proteina Fel d1, care este principalul alergen intalnit la feline.
Alte boli care au fost raportate la aceasta rasa: insuficienta renala cronica, polimiopatia hipocalcemica, urolitiaza, displazia de sold/umar, odata cu imbatranirea.
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.