Rase de pisici

Rasa Munchkin (pisica pitica)

Pisica din rasa Munchkin nu are nicio problema in a se deplasa la fel ca rudele sale feline cu membre mai lungi, chiar daca este o pisica pitica. Aceste mici pisici dragute si curioase sunt cunoscute pentru faptul ca le plac obiectele stralucitoare, asa ca nu va mirati daca acestea vor „imprumuta” bijuteriile dvs.

Blana: variatii cu blana scurta sau lunga, culoarea, modelul si lungimea parului pot varia, deoarece Munchkin poate veni in orice culoare sau model, inclusiv modelul siamez
Talia: medie, 2-4 kg
Caracter: increzatoare, vioaie, curioasa, jucausa, sociabila, inteligenta
Durata de viata: 12-15 ani

Ingrijire: datorita picioarelor scurte, au nevoie de ajutor la ingrijirea blanii

 

Istorie si context

Aceasta rasa de pisici cu picioare scurte este centrul unei dezbateri aprinse. Argumentul: originea sa. Pisicile cu picioare scurte nu sunt noi. Au fost vazute in Anglia inca din anii 1930, dar multe au disparut in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Au cunoscut o mica renastere, iar in 1983, Sandra Hochenedel, profesoara de muzica din Louisiana, a dat peste doua pisici ascunse intr-un camioneta. Dupa ce a salvat pisicile si le-a dus acasa, Hochenedel a aflat ca aceste femele cu picioare scurte erau insarcinate. A pastrat pisica neagra (Blackberry) iar pe cea gri (Blueberry) a oferit-o.

Cand Blackberry a nascut, Hochenedel i-a prezentat unul dintre pisoi, Toulouse, prietenului ei Kay LaFrance, care locuia si el in Louisiana. LaFrance detinea multe pisici si le-a permis sa se plimbe liber in aer liber. In curand, orasul a fost plin de pisici Munchkins – numite dupa micutii oameni din romanul fantastic pentru copii, „Vrajitorul din Oz”.

Crezand ca are o noua rasa, LaFrance l-a contactat pe Dr. Solveig Pflueger, presedintele comitetului genetic al International Cat Association’s (TICA), pentru a afla mai multe despre rasa. Studiile lui Pflueger au stabilit ca picioarele scurte ale lui Munchkin au fost rezultatul unei mutatii genetice dominante care afecteaza oasele lungi ale picioarelor.

In curand, alti crescatori au devenit interesati de rasa de pisici Munchkin si au incercat sa o faca recunoscuta de TICA. Cu toate acestea, TICA a negat acceptarea sa din cauza informatiilor insuficiente despre Munchkin.

In ciuda reticentelor exprimate de multi membri TICA in legatura cu mutatia piciorului, care ar putea provoca probleme de spate si sold paralizante, pisica Munchkin a primit noua categorie TICA de rasa si culoare in 1995.

Toata controversa din jurul Munchkin a fost benefica rasei intr-un fel: i-a facut publicitate si a devenit o pisica destul de populara.

Alte denumiri ale pisicii: pisica cu picioare scurte, Stalingrad Kangaroo cat, pisica Teckel.

Caracteristici fizice

Rasa Munchkin sunt pisici de dimensiuni medii, cu picioare extrem de scurte si coloana vertebrala lunga. Miscarile pisicii Munchkin sunt descrise ca fiind precum ale unui dihor, deci nu are gratia felina a pisicilor cu picioare mai lungi.

Au un corp gros, cu un piept bine rotunjit. Rasa poate avea parul lung sau scurt. Ambele variante au o blana pentru toate anotimpurile, cu aspect matasos. Ochii sunt in forma de nuca, urechile triunghiulare.

Datorita unei mutatii, are picioare scurte si indesate. Aceasta este, de asemenea, cea mai recunoscuta caracteristica a pisicii. Acesta nu este un handicat, pisica avand toate picioarele de o lungime egala.

Personalitate si temperament

Aceste pisici cu picioare scurte sunt increzatoare, pline de viata si nu sunt catusi de putin constiente de aspectul lor neobisnuit. Pisica Munchkin iubeste sa se joace si sa se lupte cu prietenii sai si este denumita frecvent „cotofana” speciei de pisici, deoarece „imprumuta” adesea obiecte mici si stralucitoare si le ascunde, pentru a se juca ulterior.

Munchkin are, de asemenea, un puternic instinct de vanator si va urmari soarecii sau orice misca, dar la sfarsitul zilei nu doreste altceva decat sa se cufunde in poala si sa ramana acolo pana cand este mangaiata.

Pisicile Munchkin sunt dulci si pline de viata. Curiozitatea si jocul lor continua pana la maturitate. Rasa de pisici Munchkin este sociabila si se bucura de companie. Ele pot fi invatate sa joace sa aduca si sa asculte comenzile vocale. Pot alerga repede, in ciuda picioarelor scurte.

Ingrijire

Este posibil ca pisicile Munchkin sa nu aiba flexibilitatea de a se ingriji la fel de bine ca si alte pisici, asa ca vor avea nevoie de asistenta. Acest lucru este valabil mai ales pentru varietatea longhair.

Sanatate

Picioarele scurte ale acestei rase sunt legate de probleme osoase si ale coloanei vertebrale, deci nu a fost binevenita de toate asociatiile de pisici. Se stie ca rasele de caini cu o conformatie similara au probleme cu artrita. Exista suspiciunea ca aceste probleme pot aparea si la rasa de pisici Munchkin.

Cele mai frecvente afectiuni includ: hipertiroidism, pancreatita, uremie, boala tractului urinar inferior felin, limfosarcom.

 

Sursa imagine: Wikipedia

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button