Rase de pisici

Pisica din rasa Javaneza

Pisica din rasa Javaneza este o rasa contradictorie: este eleganta si rafinata, aproape fragila in aparenta dar in realitate are un corp puternic, musculos, capabil de acrobatii uluitoare.

Blana: medie, matasoasa, fina, de diverse culori si modele
Talia: medie, 4-5 kg
Caracter: atletica, comunicativa, inteligenta, agila, afectuoasa
Durata de viata: 10-15 ani

Ingrijire: blana este usor de ingrijit, necesita periere de 1-2 ori/saptamana

 

Istorie si context

A existat o confuzie considerabila cu privire la ceea ce constituie o pisica Javaneza insa rasa este tratata diferit in diferite tari. In esenta, este o versiune cu parul lung a pisicii Colorpoint Shorthair.

A fost creata initial de crescatorii care doreau o pisica cu personalitatea Siamezei dar care sa vina in mai multe culori. Asemanarea dintre pisica Javaneza si Colorpoint Shorthair este izbitoare. Astfel, multe asociatii considera ca este o varietate de Colorpoint Shorthair si nu o recunosc ca o rasa separata. Singura exceptie este Asociatia Cat Fanciers (CFA), care recunoaste pisica Javaneza ca o rasa separata.

Pisica Javaneza se aseamana izbitor si cu pisica Balineza. Necunoscatorii pot face cu greu diferenta intre cele doua rase. Ambele poseda o forma, o personalitate si blana similare.

Pisica Javaneza a fost numit dupa insula Java deoarece suna fantezist si pentru ca poseda atat de multe caracteristici fizice ale pisicii Balineze (Java este urmatoarea insula din Bali). Cu toate acestea, pisica nu are nimic de-a face cu insula insasi si cu siguranta nu a provenit de acolo.

Una dintre primele pisici Javaneze a aparut atunci cand o pisica Balineza a fost incrucisata cu o pisica Colorpoint Shorthair. Rezultatul a fost o pisica asemanatoare Siamezei, cu parul lung si cu o gama mai larga de culori. CFA a recunoscut oficial rasa Javaneza in 1987.

Caracteristici fizice

Este o pisica gratioasa de dimensiuni medii, cu un corp musculos. Blana sa  vine intr-o varietate de culori, este usor de intretinut si nu se incurca usor.

Coada este stufoasa. Se poate distinge de alte pisici datorita ochilor sai albastri vii si a parului lung, cu linii suple.

Personalitate si temperament

Odata ce aduceti o pisica Javaneza in casa, este posibil sa nu mai aveti momente de pace si liniste. Pisica Javaneza adora sa „vorbeasca” si isi va exprima nemultumirea atunci cand este suparata. De fapt, pisica este binecunoscuta pentru abilitatile sale excelente de comunicare.

Sunt loiale unui anumit membru al familiei. Au un grad ridicat de inteligenta si par sa inteleaga cand i se vorbeste. Va privi o persoana direct in ochi si va raspunde cu un „miau”. Pot fi usor dresate.

Un gurmand innascut, nu-i place nimic mai mult decat o masa buna. Cu toate acestea, pentru a-si mentine silueta ar trebui sa le respectati o rutina stricta de exercitii, cel mai adesea constand din jocuri.

Ingrijire

Blana pisicii este usor de intretinut, prin periere de 1-2 ori pe saptamana. Ochii, urechile si dintii trebuie curatate frecvent. Este o pisica careia ii place curatenia, prin urmare, pastrati litiera si locul de dormit cat mai curate.

Sanatate

Este o pisica in general sanatoasa insa susceptibila la fibroelastoza endocardica si la proeminenta sternului cranian, un defect genetic observat frecvent la rasele inrudite cu siamezele. Pisica din rasa Javaneza mai poate suferi de astm, strabism, limfom, atrofie retiniana progresiva (PRA).

 

Sursa imagine: Wikipedia

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button