Rase de pisici

Pisica Norvegiana de Padure

Blana: lunga, semi-lunga
Talia: medie spre mare
Caracter: independenta, prietenoasa, jucausa, curioasa, blanda, afectuoasa
Durata de viata: intre 12-16 ani

Ingrijire: necesita toaletarea blanii la naparlire. Iubeste exteriorul, dar se multumeste sa traiasca linistita si intr-o casa.

Istorie si context

Asa cum sugereaza si numele, aceasta rasa provine din Norvegia. Istoria sa dateaza de sute, poate de mii de ani. Figureaza in basme si legende, una dintre acestea infatisand carul zeitei nordice Freya, tras de sase pisici uriase.

De unde provin aceste pisici si cum au evoluat, ramane un mister. Ar putea fi descendentii unor pisici cu par lung din Turcia, adusi din Bizant de razboinici scandinavi care au slujit Imperiul Bizantin sau pot fi inruditi cu pisica siberiana din Rusia.

O alta varianta este ca Pisica Norvegiana de Padure ar proveni din pisicile cu par scurt aduse de vikingi din Marea Britanie si din pisicile cu par lung aduse de cruciati in Scandinavia, incrucisate cu pisicile locale salbatice si de ferma.

Timp de secole, skogcatt – un cuvant norvegian care se traduce prin „pisica de padure” – a supravietuit prin inteligenta sau si-a oferit serviciile ca prinzator de soareci fermierilor in schimbul adapostului in hambare, grajduri sau case.

Pisica Norvegiana de Padure

In 1938 pisicile au fost expuse la o expozitie din Oslo, dar al doilea razboi mondial a intrerupt orice plan de dezvoltare a acestora ca rasa. Din fericire, au supravietuit razboiului iar in 1977 au fost inregistrate ca rasa. Doi ani mai tarziu, o pereche de Pisici Norvegiene de Padure a fost exportata pentru prima data in Statele Unite. Rasa a devenit de atunci populara in Europa si SUA.

Caracteristici fizice

Forma si blana dubla a Pisicii Norvegiene de Padure fac aceasta pisica atat de unica. Parul sau des si lung ii ofera protectie excelenta in timpul iernii (fiind foarte placut la mangaiere). Parul este mai scurt pe durata verii.Pisica Norvegiana de Padure

Structura echilibrata a corpului pisicii, capul in forma de triunghi echilateral si ochii stralucitori de culoare verde smarald (pot fi si de alte culori) ii confera o aura de mister, in timp ce pieptul sau lat si muschii bine dezvoltati prezinta puterea si o structura osoasa solida.

Picioarele sale sunt lungi iar coada este stufoasa. Urechile sunt prevazute cu ciucuri la varf. Poate avea multiple marcaje albe, in diverse parti ale corpului (fata, abdomen, labute sau pe piept).

Pisica Norvegiana de Padure se poate adapta usor vremii si isi poate schimba blana. Face acest lucru primavara si toamna.

Personalitate si temperament

Pisica Norvegiana de Padure este un atlet si catarator innascut. Este curioasa, jucausa, explorand fiecare colt al casei, inclusiv partea de sus a dulapurilor si rafturile bibliotecilor.

Chiar daca aceasta rasa a petrecut ani de zile in salbaticie, prefera sa se cuibareasca in brate decat sa manifeste orice agresiune.

In spatele acestui exterior dur se afla o pisica cu o dispozitie blanda si o natura afectuoasa. Mai mult decat atat, Pisica Norvegiana de Padure se poate adapta rapid la oameni sau medii noi si nu este „suparacioasa”.

pisica norvegiana de padure

Aceasta rasa este vocala si prefera sa comunice cu tovarasii sai umani mult si des. Poate „ridica” vocea daca se simte ignorata.

Nu necesita o atentie constanta si mangaiere. Este multumita sa fie in aceeasi camera cu oamenii si se va distra chiar daca nimeni nu este acasa. Desi apreciaza compania umana, poate fi putin rezervata in privinta vizitatorilor. Comunica in stilul clasic scandinav, mai rezervat.

Sanatate si ingrijire

Datorita nivelului de energie al pisicilor, rasa Pisicii Norvegiene de Padure are nevoie de mult exercitiu sub forma de joc.

Cand isi schimba blana are nevoie de pieptanare temeinica, altfel veti gasi par peste tot in casa. Cu toate acestea, in restul anului are nevoie de foarte putina ingrijire.

pisica norvegiana

Sunt in general pisici sanatoase insa au fost observate unele boli la aceasta rasa, precum: boala de stocare de glicogen IV (o afectiune ereditara rara care afecteaza metabolismul glucozei), cardiomiopatia hipertrofica (o forma de boala cardiaca), boala renala polichistica (o afectiune genetica care distruge progresiv rinichii), displazia retiniana (un defect ocular care provoaca pete pe retina, dar nu inrautateste vederea pisicii).

Pieptanati blana pisicii o data sau de 2 ori pe saptamana. O baie este rareori necesara.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button