Rase de pisici

Rasa de pisici Ocicat

Rasa Ocicat sunt pisici domestice care seamana cu o pisica salbatica, dar nu au ADN salbatic in rezerva lor de gene. Rasa este neobisnuita prin faptul ca are aspectul vizual al unei pisici salbatice dar are temperamentul unui animal domestic. Numele rasei provine de la asemanarea cu Ocelotul.

Blana: scurta, cu pete aleatorii, exista 12 culori recunoscute, precum: ciocolatie, scortisoara, albastrie, lavanda sau laptoasa, pe un fundal argintiu
Talia: medie-mare, 2,5-6,5 kg
Caracter: activa, tacuta, sociabila, curioasa, blanda, agila, inteligenta, afectuoasa
Durata de viata: 15-18 ani

Ingrijire: blana nu necesita ingrijire speciala. Este suficienta perierea o data/saptamana pentru mentinerea stralucirii. Naparleste rar.

 

Istorie si context

Ocicat-ul original a fost rezultatul neasteptat al unui experiment de reproducere. In 1964, crescatoarea de pisici Virginia Daly dorea sa creeze o Siameza cu puncte de culoare asemanatoare pisicii Abisiniene.

Pentru a realiza acest lucru, ea a imperecheat o femela Siameza si un mascul Abisinian care au produs pisoi cu aspect abisinian. Apoi a incrucisat un exemplar pe jumatate Abisiniana cu o Siameza de rasa pura si a obtinut rezultatul dorit.

Cu toate acestea, in cuib era un pisoi neobisnuit, cu pete aurii si ochi de arama. Ulterior a fost numit Tonga si poreclit „ocicat” de fiica lui Daly, datorita asemanarii cu pisica salbatica cu pete similare: Ocelotul.

Daly si-a dat seama ca a produs fara sa vrea o noua rasa. Si, desi Tonga a fost castrata si vanduta ca animal de companie, reproducerile ulterioare ale parintilor sai au oferit ulterior baza pentru un program de reproducere.

Primul Ocicat a fost expus in 1965 iar pana in 1966 Cat Fanciers Association (CFA) a recunoscut rasa. Din pacate, CFA a comis o eroare si a mentionat rasele de provenienta drept American Shorthair si Abyssinian. Pentru o perioada scurta de timp, rasa American Shorthair a fost introdusa in linia genealogica a Ocicat-ului, schimbandu-i culoarea, forma si structura corpului.

In ciuda popularitatii sale timpurii, Ocicat-ul nu a atins statutul de championship decat in 1987. Cu toate acestea, acum poate fi vazut la multe expozitii de feline din SUA. Unele exemplare au fost chiar exportate in alte tari, unde, de asemenea, se bucura de mult succes.

Caracteristici fizice

Similara unui animal din salbaticie, pisica din rasa Ocicat este o pisica cu pete agouti, cu o structura puternica, atletica. La fel precum un Ocelot, blana sa scurta si moale are siruri de pete de-a lungul coloanei vertebrale, de la omoplati pana la coada, si pete mari pe partea laterala a trunchiului. Poate avea atat dimensiuni mari cat si medii.rasa Ocicat

Exista 12 culori aprobate pentru rasa Ocicat: maro-portocaliu, ciocolata, scortisoara, albastru, lavanda, albastru, argintiu, ciocolatiu argintiu, scortisoara argintiu, albastru argintiu, lavanda argintiu si cafeniu argintiu.

Personalitate si temperament

Aparentele inseala. Ca atare, pisica din rasa Ocicat nu este salbatica, ci mai degraba calda si afectuoasa. Fiind o pisica inteligenta, poate fi invatata sa-si recunoasca numele si sa vina si sa plece la comanda dvs. Este  o pisica excelenta pentru persoanele care detin alte animale de companie, deoarece este foarte sociabila. Nu ii place sa fie lasata singura.

Este prietenoasa cu persoanele care vin in vizita. Ii plac jocurile si jucariile, cele de tip puzzle starnindu-le curiozitatea si tinandu-le ocupate. Sunt pisici care invata sa deschida usi si sertare, in plus, nu le este teama de apa.

Ingrijire

Blana pisicii este matasoasa si scurta, nu necesita ingrijire speciala. Este suficienta perierea saptamanala pentru a mentine stralucirea blanii. Naparleste rar.

Este o pisica ideala pentru familii active, cu copii, care au timp suficient sa se joace cu pisica.

Sanatate

Fiind o pisica foarte activa, arde rapid caloriile. Necesita un aport de calorii ridicat, insa exista riscul de obezitate. Sunt mai predispuse la afectiuni parodontale.

In general, este o rasa de pisici sanatoasa, insa la batranete poate suferi de anumite boli, precum pierderea vederii sau cardiomiopatie hipertrofica.

 

Surse imagini: pexels.com, pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button