Rase de pisici

Rasa de pisica Balineza

Blana: lunga
Talia: medie
Caracter: vocale, prietenoase, linistite, afectuoase, jucausa, inteligenta
Durata de viata: intre 10-14 ani

Ingrijire: necesita ingrijirea blanitei de 2 ori/saptamana

Istorie si context

In cursul primului razboi mondial, rasa de pisici Siameze (si alte rase) a suferit teribil. Crescatorii au trebuit sa faca tot ce pot pentru a reconstrui unele rase. Orice crescator va alege cea mai buna potrivire cu rasa, in speranta ca va reconstrui o rasa si chiar o va imbunatati.

Nu se vorbeste prea mult de incrucisarea raslor in procesul de reproducere, si de multe ori, rasele utilizate in acest proces nu sunt inregistrate. De multe ori, crescatorii vor insista asupra faptului ca variatiile au aparut in mod natural, cand de fapt variatiile sunt direct legate de incrucisare.

Asa a fost si cu rasa Balineza, descendenti ai Siamezelor. Variatiile cu par lung care s-au nascut au fost fie eliminate fie lasate la o parte, asta pana la inceputul sec. XX, cand in 1928 a fost inregistrata prima Siameza cu par lung. A venit insa un nou razboi mondial inainte ca Siameza cu par lung sa devina remarcata de crescatori. In urmatorii cativa ani, crescatorii au lucrat impreuna pentru a perfectiona noua rasa.

Crescatorii de pisici Siameze s-au opus ca noua rasa cu par mai lung sa fie numita tot Siameza, propunand numele de „Balineza” pentru rasa cu par lung, un nume preluat probabil de la faimosii dansatori din Bali si in directia pastrarii sonoritatii cu numele de Siamez. Toti sunt de acord ca rasa Balineza este la fel de gratioasa ca un dansator, avand aceeasi usurinta ritmica de miscare.

In 1961 rasa Balineza a fost recunoscuta in America, insa abia la jumatatea anilor 1970 a fost importata in Europa.

Caracteristici fizice

Rasa pisica BalinezaIn primii ani de reproducere, pisicile din rasa Balineza erau mai asemanatoare cu pisica Siameza. Aveau, de asemenea, blana mult mai lunga decat rasa Balineza din prezent.

De-a lungul anilor, crescatorii de pisici din rasa Balineza au imbunatatit forma fizica a rasei depasind rasa mama, Siameza, iar trasaturile balinezei au devenit mai slabe si mai lungi, la fel ca si siamezele moderne.

Standardul rasei Balineze este identic cu standardul pentru Siameze in cele mai multe privinte, inclusiv tipul si culoarea generala a corpului, diferentele evidente fiind in lungimea firului de par si de coada, care este lunga, cu par mult mai lung decat al Siamezelor. Am putea spune ca o pisica din rasa Balineza este de fapt o pisica Siameza, dar cu parul lung. Chiar si in privinta punctelor colorate ale blanii, Balineza prezinta aceleasi tipare cu Siameza pe labe, picioare, fata, urechi, fata si coada.

Blana are un singur strat, cu un grad de naparlire minima. De fapt, rasa de pisica Balineza se remarca pentru lipsa naparlirii in randul pisicilor cu blana lunga.

Blana pisicii Balineze contemporane are o textura fina, matasoasa, de lungime medie, asezata aproape de corp. Aceasta rasa este caracterizata printr-o forma lunga si conica, zvelta, cu linii mai blande decat siamezele datorita blanii mai pline.

Este o pisica atat delicata cat si musculara. Capul este in forma de pana, ochii migdalati de un albastru viu, urechile sunt remarcabil de mari, deschise si ascutite, iar profilul este liniar. Culoarea blanii poate avea nuante de crem, ciocolatiu, liliac, albastru.

Durata generala de viata a pisicilor Balineze este de 18-22 de ani si, iar cu exceptia exemplarelor cu ochi sasii (crucis), aceasta rasa nu este cunoscuta in special pentru defecte fizice grave.

Personalitate si temperament

Este foarte asemanatoare in privinta personalitatii cu rasa mama, Siameza. Vocalizarea si interactiunea cu oamenii sunt definitorii pentru pisica Balineza.Rasa pisica Balineza

Aceasta rasa este clasificata ca una dintre cele mai inteligente rase de pisici, fiind remarcabila pentru natura buna si nivelul ridicat de energie.

Este o pisica care se intelege bine atat cu oamenii cat si cu alte animale de companie. Inteligenta sa o impinge in mod firesc catre varful ierarhiei printre alte animale, dar este suficient de amabila sa nu isi impuna superioritatea asupra lor. Este prietenoasa si cu copii, insa nu le permiteti copiilor activi sa le manipuleze gresit.

Se spune ca o pisica Balineza poate simti starea de spirit a stapanilor sai, aratand afectiune si ramanand aproape cand oamenii sunt tristi. Desi comportamentul acestei pisici este de un stil independent si rezervat, este cel mai multumita atunci cand este iubita de o persoana umana.

Aceste pisici adora, de asemenea, sa se joace, bucurandu-se de jocul cu mingea. Asigurarea unei locuinte prietenoase cu pisicile, unde acestea sa se poata catara si sari este o consideratie practica pentru crescatorul de pisici Balineze.

Obiectele de valoare nu trebuie expuse pe rafturi, iar perdelele de matase vor fi cu siguranta sfasiate. Rasa de pisica Balineza este potrivita pentru viata in interior, insa principala problema este de natura practica, deoarece pisicile care traiesc afara, in aer liber, sunt mai expuse riscului de ranire, boala si rapire.

Sanatate si ingrijire

Datorita inrudirii cu pisica Siameza, poate suferi de aceleasi boli ereditare. Poate avea probleme de gingivita, cardiomiopatie hipertrofica (ingrosarea peretilor musculari ai cordului felin).

Pentru mentinerea blanii, are nevoie de ingrijire regulata, de aproximativ 2 ori/saptamana. In caz contrar, se vor forma calti.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button