Rase de pisici

Rasa Bombay – o pisica de aspectul unui leopard

Rasa de pisici Bombay este perfecta pentru iubitorii de pisici care doresc in secret sa detina o pantera afectuoasa. Cu ochi de culoarea cuprului, cu blana scurta si neagra, aceasta pisica are aspectul exotic al unui leopard mic si negru. De fapt, rasa isi trage numele de la orasul indian Bombay, care este, de asemenea, considerat tara leopardului negru.

Blana: scurta, neteda, neagra
Talia: medie, 3-7 kg
Caracter: jucausa, prietenoasa, sociabila, tacuta, afectuoasa
Durata de viata: 12-16 ani

Ingrijire: necesita putina ingrijire a blanii, naparleste putin

 

Istorie si context

Se stie ca Nikki Horner, o crescatoare americana de pisici, are meritul de a fi creat primul exemplar de pisica Bombay, la sfârsitul anilor ’50. Obiectivul ei era sa creasca o pisica care arata ca o pantera in miniatura, cu o blana neagra lucioasa si ochi galbeni. Cu toate acestea, ea a dorit ca pisica sa aiba anumite caracteristici ale pisicii Birmaneze.

Desi prima incercare de a incrucisa pisici din rasa Birmaneza cu American Shorthair a esuat, ea a continuat sa persevereze. In cele din urma, a reusit cand a incrucisat un mascul American Shorthair cu o culoare vie a ochilor, cu o pisica campioana se rasa Birmaneza.

Spre consternarea ei, Horner a descoperit ca diferitele asociatii de pisici au manifestat reticenta in acceptarea creatiei sale. Dar Homer a persistat in eforturile sale, si in 1976 pisica a fost in cele din urma inregistrata de Asociatia crescatorilor de pisici. Dupa aproape 18 ani de lupta, rasei i sa permis sa concureze in 1986 la concursuri.

Desi aceasta rasa nu este usor disponibila, Bombay a devenit favorita multor oameni, avand fani in mod constant.

Caracteristici fizice

In mod curios, aceasta pisica bine construita, de dimensiuni medii, arata destul de banala in stadiul de pisoi.

rasa Bombay

Rasa de pisici Bombay nu isi dezvolta blana neagra lucioasa, asemanatoare satinului, ochii aurii uimitori si alte caracteristici exotice pana dupa a patra luna de viata.

Personalitate si temperament

Pisicile din rasa Bombay se inteleg bine cu copii si prefera sa fie in preajma oamenilor. De fapt, nu numai ca va manifesta afectiune si se va atasa de un anumit membru al familiei, ci de toti membrii. Cu toate acestea, va atrage atentia doar intr-un mod bland si politicos, fara a fi suparatoare. De asemenea, acestei pisici inteligente ii place sa se joace si sa exploreze.

Ingrijire

Dat fiind ca are o blana scurta care naparleste putin, este usor de intretinut, necesitand doar periere saptamanala. Examinati periodic unghiile, urechile si dantura pisicii.

Are un apetit mare, de aceea nu este indicat ca hrana sa ramana la dispozitia sa in permanenta.

Sanatate

Rasa de pisici Bombay sunt in general pisici sanatoase, care insa pot suferi de unele boli precum lacrimare excesiva a ochilor, dificultati de respiratie (datorita nasului scurt) sau cardiopatie hipertrofica.

 

Sursa imagine: unsplash.com, pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button