Rase de pisici

Rasa de pisici Kashmir

Contrar numelui sau, rasa de pisici Kashmir nu are nicio legatura cu regiunea nord-vestica a subcontinentului indian. De fapt, aceasta pisica sociabila a fost dezvoltata in America de Nord. Este posibil ca rasa de pisici Kashmir sa-si fi primit numele de la rasa Himalayana – cu care seamana – Kashmir aflandu-se in apropiere de maiestuoasa Himalaya.

Blana: lunga, (lila, ciocolatie)
Talia: 15-20,5 cm, intre 2,75 – 7 kg
Caracter: jucausa, sociala, loiala, activa, energica
Durata de viata: 9-15 ani

Ingrijire: necesita perierea regulata a blanii

 

Istorie si context

Istoria acestei rase a inceput in anii 1930, cand crescatorii au facut eforturi intense in America de Nord pentru a dezvolta o pisica Persana cu marcaje Siameze.

Ca urmare a acestor eforturi, a aparut pisica Himalayana, care este in esenta o Persana, cu firele de par colorate a varfuri. Apoi, in timp ce experimentau pentru a crea exemplare cu pete lila sau maro ciocolatiu, s-a facut o descoperire: unele dintre pisicile produse aveau o culoare solida ciocolatie sau lila. Crescatorii au considerat aceasta o rasa noua si au numit-o Kashmir.

Eforturile lor au fost insa intampinate de o puternica opozitie. Datorita controversei, desi iubita de cei mai multi, pisica Kashmir este trecuta cu vederea de multi crescatori de pisici. De fapt, Canadian Cat Association este una dintre putinele organizatii importante care au recunoscut-o anterior. Kashmir asteapta inca recunoasterea din partea altor asociatii importante.

Caracteristici fizice

Este o pisica mare, cu un corp scurt si plin, picioare scurte si o fata rotunda. Botul sau este, de asemenea, scurt, dar ochii sunt mari, cu o expresie dulce. Coada pisicii este de marime medie.

Punctul forte al pisicii Kashmir este blana sa lunga, groasa si stralucitoare. Blana, care poate avea culoarea lila sau ciocolatie, este matasoasa, fina si moale la atingere.

Personalitate si temperament

Este o pisica cu o atitudine relaxata fata de viata. Linistita si calma, va avea un trai bun in majoritatea mediilor, inclusiv in apartament. Este o pisica inteligenta si increzatoare in sine.

Cu toate acestea, deoarece rasa detesta zgomotul, este posibil sa nu se inteleaga bine cu copiii galagiosi si cu alte animale de companie.

Mai degraba indolent prin dispozitie, pisica Kashmir poate petrece ore intregi intr-un fotoliu asteptand sa fie mangaiata. Si, desi mai putin activa decat alte rase, isi cere partea de atentie si ii place sa se joace ocazional.

Ingrijire

Datorita texturii matasoase a parului, necesita o rutina de baza de ingrijire, prin periere. Acordati atentie speciala parului de pe picioare si cozii sale. Cel mai bine este sa initiati pisica intr-o rutina de ingrijire de timpuriu, inclusiv curatarea regulata a ochilor.

Avand par lung, este posibil ca obiecte straine, precum maracini sau iarba, sa se incurce in blana sa. Aveti grija atunci cand le indepartati. Mai ales inainte de baie, este important sa eliminati toate aceste incalceli. Clatiti bine cu apa si sampon, apoi uscati blana pisicii cand ati terminat.

Sanatate

Desi rasa de pisici Kashmir sunt in general pisici sanatoase si pot trai pana la 20 ani, sunt predispuse la infectii oculare si iritatii. In plus, datorita nasului sau scurt, Kashmir poate avea probleme respiratorii frecvente, care pot fi tratate cu medicamente. Boala polichistica a rinichilor este o alta problema intalnita adesea la pisicile Kashmir.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button