Rase de pisici

Rasa de pisici Ragdoll

Numele pisicii Ragdoll vine de la faptul ca atunci cand aceasta pisica este ridicata in brate ea se relaxeaza deplin, devenind moale precum o papusa din carpa (de aici si termenul ragdoll)

Blana: semi-lunga
Talia: mare
Caracter: blanda, relaxata, comoda
Durata de viata: intre 18-20 ani

Ingrijire: necesita toaletarea zilnica a blanii

Istorie si context

Istoria rasei Ragdoll este plina de controverse si povesti ciudate. O astfel de poveste sustine ca aceasta pisica a rezultat in urma unui experiment secret al guvernului, fiind rezultatul unor modificari genetice.rasa pisici Ragdoll

Dincolo de povestile ciudate, rasa este atribuita lui Ann Baker, o crescatoare de pisici persane din California si pisicii acesteia Josephine, o femela alba semi-salbatica cu par lung, de origine persana / Angora. Aceasta ar fi fost incrucisata, la inceputul anilor 1960, cu  un mascul Birmanez (sau de tip Birmanez). Este foarte probabil ca unele dintre pisicile care au stat la baza rasei Ragdoll sa fie persane, birmaneze si burmeze, acestea fiind cunoscute pentru atitudinea lor relaxata.

In 1971 Ann Baker a inregistrat marca Ragdoll pentru a-si proteja interesele. Marca comerciala a fost valabila pana in 2005, crescatorii fiind nevoiti sa plateasca taxe de licentiere si o taxa de redeventa de 10% pentru fiecare pisoi vandut.

Pisica Ragdoll a devenit  populara dar exista inca confuzie cu privire la istoria rasei.

Caracteristici fizice

Mare si grea, musculoasa, pisica Ragdoll intruchipeaza esenta puterii tacute. Are ochi albastri mari, ovali, si o blana semi-lunga matasoasa, deasa, care vine in 4 culori: seal (foca), ciocolatiu, albastru si liliachiu.

pisica ragdoll

Exista trei modele/tipuri acceptate:

  • colourpoint este oarecum asemanator pisicii Birmaneze, cu urechile, botul si extremitatile picioarelor de culoare mai inchisa.
  • mitted se evidentiaza prin pete mai inchise pe fata, coada si urechi. Extremitatile picioarelor sunt albe.
  • modelul bicolor prezinta mai mult alb, labutele, toracele si abdomenul  fiind albe. Pe fata prezinta un semn in forma literei V intors. Unele exemplare pot avea 1-2 pete albe si pe spate.

Corpul pisicii Ragdoll este lung, are gatul scurt, picioare puternice. Are labute mari care sunt acoperite cu par. Prezinta o coada lunga, stufoasa.

Personalitate si temperament

Rasa de pisici Ragdoll sunt foarte manierate, avand un glas bland. Sunt politicoase, docile, loiale, cu un caracter temperat. Nu este genul care sa va deranjeze pentru a le acorda atentie. Poate fi uneori jucausa dar nu e o pisica activa in permanenta.

Usor de dresat, aceasta pisica este relaxata, afectuoasa si calma, se va intelege bine cu copii si alte animale de companie din casa, facand-o un excelent insotitor pentru intreaga familie.

Se adapteaza usor mediului de viata, fiind o pisica ideala pentru persoane care locuiesc in apartamente. Prefera sa stea mai mult in casa.

Sanatate

Poate suferi de cardiomiopatie hipertrofica, o boala ereditara de inima. Aceasta poate duce la atac de cord inca de la o varsta frageda.

Alte afectiuni care pot aparea sunt displazia de sold. Masculii pot fi afectati de pietricele la nivel renal/vezical.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button