Rase de pisici

Rasa de pisici Havana Brown

Havana Brown este o pisica frumoasa cu o blana calda, de culoare ciocolatie si cu o forma distinctiva a capului. In ciuda numelui sau (Havana), rasa Havana Brown a fost dezvoltata in Anglia, in anii 1950. A fost, de asemenea, prima rasa de pisici care a purtat un nume care descrie culoarea blanii.

Blana: scurta, matasoasa, maro-ciocolatie
Talia: medie, 4-5 kg
Caracter: jucausa, curioasa, vorbareata, inteligenta
Durata de viata: 10-15 ani

Ingrijire: blana nu necesita ingrijire speciala

 

Istorie si context

Exista multe teorii cu privire la modul in care aceasta rasa si-a dobandit numele, inclusiv teoria ca provine de la culoarea trabucurilor Havana. Un lucru este sigur, totusi, aceasta pisica complet bruna nu provine din Cuba.

In schimb, a aparut odata cu nasterea Elmtower Bronze Idol, o pisica bruna, in 1952. Adesea recunoscut ca precursor al rasei moderne, Elmtower a fost rezultatul unui program de reproducere din Anglia care implicau Siamezele, pisici domestice shorthair si pisici din rasa Albastra de Rusia. In Europa pisica era cunoscua sub numele de Havana. Dupa ce au fost importate in SUA, numele acestora s-a schimbat in Havana Brown.

In 1958 pisica a fost admisa in competitii iar in 1964 a primit statutul Championship din partea Asociatiei Crescatorilor de Pisici.

Caracteristici fizice

Havana Brown este o pisica de dimensiuni medii, cu ochi verzi in forma ovala, urechi mari si un bot distinctiv. Cel mai frecvent recunoscuta pentru blana sa maro neteda si stralucitoare, Havana Brown este, de asemenea, o pisica musculoasa.

Personalitate si temperament

Pisica din rasa Havana Brown a castigat in mod constant popularitate nu numai datorita culorii sale, ci si datorita personalitatii sale adorabile. Inteligenta si disciplinata, doreste interactiunea umana. Se va atasa de o persoana, pe care ii va urmari in toata casa si, daca este refuzat, va deveni singuratica si morocanoasa. Necesita atentia celor din jur.

Este o pisica inteligenta, adora jocurile care o stimuleaza mental. Se intelege bine cu copii si cu alte animale de companie din casa.

Este o pisica careia, in mod curios, ii place sa atinga obiectele din casa cu labutele. Ii plac chiar si jocurile in care trebuie sa aduca diverse obiecte. Este extrem de adaptabila, rareori fiind capricioasa.

Ingrijire

Nu necesita ingrijire speciala. Perierea saptamanala este suficienta pentru a asigura stralucirea blanii. Curatati-i urechile si dintii in mod periodic.

Sanatate

Pisica din rasa Havana Brown este in general sanatoasa si viguroasa. Aceste pisici pot dezvolta pietre de oxalat de calciu in tractul urinar. O alta problema este predispozitia spre obezitate (atentie la alimentatie si la consumul de proteine).

 

Sursa imagine: Wikipedia

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button