Rase de pisici

Rasa de pisica Himalayana

Rasa de pisica Himalayana este relativ similara cu cea persana. Isi trage numele de la asemanarea cu iepurele himalayan cu care imparte acelasi colorit al blanii.

Blana: lunga, de diverse culori
Talia: medie
Caracter: afectuoasa, inteligenta
Durata de viata: peste 15 ani

Ingrijire: necesita perierea zilnica a blanii

Istorie si context

Originea pisicii Himalayene poate fi urmarita pana in anii 1920 – 1930 cand crescatorii din mai multe tari au incercat sa creeze o pisica cu un corp tipic de pisica Persana, dar cu trasaturi (culoare) de Siameza. Primele rezultate pozitive au fost inregistrate in SUA in 1924 cand pisici persane albe au fost incrucisate cu siameze, rezultand „Malayan Persians”. Rasa de pisica himalayana este rezultatul incrucisarii pisicii Siameze cu cea Persane.

Dupa al doilea razboi mondial, un crescator american pe nume Marguerita Goforth a reusit sa creeze mult asteptatul exemplar de pisica persana. A fost recunoscuta oficial ca o rasa noua himalayana in 1957.

In 1984 rasele Persana si Himalayana au fost reunite, sustinandu-se ca acestea au tipuri de corp similare. Chiar si astazi, unele organizatii pentru pisici nu dau acestei rase un nume separat. Rasa Himalayana sau Persana a fost cea mai populara rasa in 1996, conform statisticilor.

Caracteristici fizice

Este o pisica de dimensiune medie pana la mare, cu oase grele, un corp bine facut, urechi mici si o coada scurta. Are picioare scurte si o blana groasa, lucioasa. Cu toate acestea, caracteristicile cele mai evidente ale pisicilor Himalayene sunt capul si ochii mari, rotunzi, de un albastru viu.

Exista doua tipuri de pisici Himalayene, una cu fata normala si una cu fata turtita. Desi in prezent se prefera animale de companie cu aspect mai neconventional, tipul de pisica cu fata turtita e mai predispusa la unele probleme de sanatate.

pisica himalayana

Personalitate si temperament

Pisica Himalayana este un partener ideal in interior. Nu debordeaza de energie insa ii place sa va jucati cu ea. Nu este recomandata pentru copii intrucat nu ii place sa fie alergata. „Vorbeste” mai mult si este mai activa decat pisica persana dar este mai linistita decat siameza.

Blanda si iubitoare de pace, aceasta pisica adora sa se joace. Se poate amuza cu o simpla jucarie sau doar cu o bucata de hartie. In plus, poate deveni extrem de atasata de proprietarul sau, cerand atentie constanta si rasfat.

Sanatate

Este predispusa la probleme de sanatate legate de rinichi (sindromul polichistic al rinichilor) insa fara o incidenta crescuta. In plus, poate dezvolta probleme respiratorii (la pisicile cu fata plata).

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button