Ingrijirea pisicilorPisici

Pisici de interior vs pisici de exterior: 10 lucruri pe care ar trebui sa le stiti

Toata lumea isi doreste ca pisica sa sa fie in siguranta, sanatoasa si fericita. Dar ce este mai bine pentru animalul dvs. de companie atunci cand vine vorba sa o tineti in interior sau sa o lasati sa iasa afara? Iata 10 lucruri pe care ar trebui sa le stiti despre pisici de interior vs pisici de  exterior.

Pisici de interior vs pisici de exterior? Este un subiect de dezbatere pentru multi iubitori de animale de companie. In timp ce multe pisici sanatoase prefera in mod natural sa aiba acces la exterior, altele sunt perfect multumite sa ramana in interior – avand sprijinul adecvat din partea proprietarilor lor.

Exista multi factori de luat in calcul atunci cand decideti daca doriti o pisica de interior sau de exterior, de la sanatate si siguranta, la conditiile de trai si la nevoile individuale ale pisicii.

 

1. Viata in aer liber este ceva natural pentru pisici

Pisica dvs. are un insinct innascut de a explora, iar mediul exterior este plin de atractii, sunete, mirosuri, gusturi si texturi pe care nu le va gasi in interior (inclusiv aer proaspat si iaba). Unele pisici se dezvolta in mediul interior, dar numai daca sunt capabile sa isi re-creeze comportamentele naturale. Iar proprietarii de animale de companie au datoria sa le lase sa faca acest lucru.

O modalitate de a incuraja comportamentele naturale ale pisicii dvs. este sa va amintiti ca …

2. In interior sau in exterior, pisicile se nasc vanatori

Pisicile au petrecut milioane de ani evoluand in pradatori de top. Actiunea de a urmari si a prinde ceva elibereaza endorfine, care reduc stresul in creierul lor (chiar daca este putin probabil sa aiba acelasi efect asupra dvs!). Si pisicile crescute in interior au nevoie de sansa de a „vana”.

Jocurile de miscare, cu jucarii undita de exemplu, vor activa instinctele naturale de vanatoare, in timp ce mingile surpriza pentru pisici care pot fi umplute cu recompense le vor face sa „lucreze” pentru hrana.

3. Exercitiul este vital – in special la pisicile de interior

Explorarea cartierului si alergarea dupa prada vor mentine activa o pisica in aer liber si vor ajuta la prevenirea obezitatii. Deci, este extrem de important ca pisicile din interior sa arda energie, nu doar pentru sanatatea lor fizica, ci si pentru bunastarea mentala.

4. Pisicile de interior au nevoie de stimulare suplimentara

Pisicile sunt la fel de predispuse la boli mintale ca si oamenii. O pisica de interior are nevoie de un mediu stimulativ in care sa isi pastreze creierul activ sau poate sa dezvolte probleme comportamentale. Exista tot felul de jucarii pentru pisici, turnuri de catarare si centre de activitati disponibile, dar este usor sa creati si jucarii DIY. Pisicilor le place sa sara si sa iasa din cutii de carton si pungi de hartie sau sa caute recompense ascunse.

5. Viata sociala pisici de interior vs pisici de exterior

In aer liber, pisicile pot mirosi, se intalnesc si pot socializa cu alte pisici, ceea ce le ofera interactiuni interesante pe care nu le pot obtine de la dvs. Partea mai putin buna este ca s-ar putea sa ajunga intr-o lupta cu o alta pisica sau alt animal sau sa se infesteze cu paraziti sau alte boli infectioase. Pisicile de interior, pe de alta parte, sunt mai dependente de dvs. pentru interactiunea sociala – asa ca gasiti cateva minute pentru a va juca cu ele, de mai multe ori pe zi.

Pisici de interior vs pisici de exterior

6. Pisicile de exerior se confrunta cu pericole mai mari

Ar trebui sa fiti intotdeauna constienti de riscurile potentiale pe care le pot intalni pisicile in mediul exterior, inclusiv traficul. Din pacate, se estimeaza ca 1 din 4 pisici mor in accidente rutiere – adesea sub varsta de 1 an, inainte de a se adapta la riscuri. Cele mai multe accidente se intampla noaptea, deci chiar daca animalul dvs. de companie este o pisica de exterior, va recomandam sa o tineti inauntru noaptea.

7. Pisicile de interior traiesc in medie mai mult

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii aleg sa-si tina pisicile in interior este sa le fereasca de pericolele cu care se pot confrunta afara. Pisicile de interior au in medie o speranta de viata mai mare – si aceasta in mare parte datorita evitarii accidentelor de circulatie.

Cu toate acestea …

8. Viata in interior nu este lipsita de riscuri

Retineti ca viata in interior are propriile riscuri pentru pisici. Acestea pot intra intr-o masina de spalat deschisa sau intr-un dulap pentru a trage un pui de somn si pot ramane prinse, de exemplu. Va trebui sa le oferiti un mediu securizat, departe de plantele toxice sau alte pericole din locuinta.

9. Aveti grija la tentativele de evadare ale pisicilor de interior

Pisicile de interior sunt maestre in arta evadarii. Este posibil sa trebuiasca sa tineti ferestrele si usile balconului inchise sau sa le asigurati cu incuietori.

10. Unele pisici duc o viata mai buna in interior

Pisicile cu afectiuni medicale precum orbire, sau pisicile in varsta, cu mobilitate limitata, pot fi mai potrivite pentru o viata in interior. Daca va ganditi sa adoptati o pisica de interior, centrul dvs. de adoptie ar trebui sa fie capabil sa va ofere sfaturi cu privire la personalitatea si nevoile lor individuale.

 

Foto: pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button