Ingrijirea pisicilorPisici

De ce torc pisicile? 4 motive ale acestui comportament

De ce torc pisicile? Torc doar atunci cand le mangaiem? Multi cred ca torsul este un semn ca pisica este fericita si multumita. Dar stiati ca pisicile torc si atunci cand le doare ceva sau sunt speriate?

Vom detalia in continuare de ce torc pisicile, cum torc, si cum va puteti da seama ce inseamna torsul pisicii dvs.

Cum torc pisicile?

Cand pisicile torc, semnalele sun trimise catre muschii cutiei vocale, precum si catre diafragma, care extinde pieptul in tmpul respiratiei. Aceste semnale stimuleaza corzile vocale ale pisicii facandu-le sa vibreze. Asadar, pe masura ce pisica inspira si expira, aerul se misca prin acesti muschi tremuratori, rezultand sunetul numit „tors”.

Pisicile torc atat in timpul inspiratiei, cat si in timpul expiratiei, astfel incat sunetul este aproape continuu. Este posibil ca torsul sa fi dezvoltat un mecanism pentru a mentine oasele si muschii unei pisici in stare maxima. Acest lucru este util in perioadele lungi de inactivitate in stilul lor de vanatoare, care este de a astepta sa vina prada si apoi de a o ataca.

 

De ce torc pisicile?

Multe situatii diferite pot determina pisicile domestice sa toarca, ceea ce duce la mai multe teorii cu privire la motivul pentru care o fac.

Iata 4 motive acceptate pentru care pisicile torc:

1. Pisica este fericita/multumita

Proprietarii de pisici si-au vazut cu siguranta pisica torcand atunci cand acestea erau multumite si fericite. In acest sens, torsul este similar cu felul in care cainii dau din coada.

Cand pisica sta in bratele dvs. si este scarpinata sau mangaiata, probabil ca toarce sau va „framanta” piciorul sau o patura. Aceasta forma nonverbala de comunicare va transmite ca viata este buna si ca pisica dvs. este foarte multumita de situatia actuala.

Probabil ca pisicile asociaza torsul cu interactiunile pozitive cu dvs. Cand aceasta toarce, dvs. continuati sa o mangaiati. Este aproape ca si cum pisica v-ar dresa.

2. Torsul ca forma de auto-medicatie si control al durerii

Dar ce spuneti de o pisica care toarce in timpul travaliului? Ce poate sa insemne atunci torsul pisicii?

Credeti sau nu, pisicile folosesc torsul ca forma de auto-medicatie si de control al durerii.

Potrivit studiilor, pisicile torc la frecvente care ajuta la stimularea vindecarii, in special a oaselor si a tendoanelor. Frecventa poate servi si la reducerea durerii, la usurarea respiratiei si la formarea muschilor, printre alte beneficii pentru sanatate.

3. Torsul ca mijloc de auto-calmare si reducere a stresului

Cum ramane cu pisicile care torc cand sunt duse la medicul veterinar? Ei bine, si asta pare sa aiba un motiv logic.

Se crede ca pisicile folosesc torsul ca mecanism de auto-calmare si de reducere a stresului – un fel de repetare a unei mantre pentru a-si mentine calmul, in versiune pisiceasca.

Pisicile inspaimantate sunt adesea vazute ca torcand aproape „pentru sine”. S-ar putea sa vedeti asta in adaposturile in care pisicile sunt speriate si anxioase.

4. Stabilirea unei conexiuni mama-pui

Vibratiile produse in timpul torsului ii ajuta pe pisoi sa ajunga la mama lor.  Pisoii se nasc orbi si surzi si depind de mama pentru a furniza primul lapte (numit colostru). Astfel, pisoii se ghideaza dupa torsul mamei pentru a o gasi, a se hrani si a cauta adapost langa ea.

 

Cum va puteti da seama din ce motiv toarce pisica?

Prin urmare, cum stiti ce inseamna cand pisica dvs. toarce? Studiati contextul comportamentului pisicii dvs. si situatia in care aceasta se afla.

O pisica care se afla pe masa medicului veterinar are mult mai multe sanse sa fie speriata decat fericita. Daca pisica dvs. toarce acasa, dar se comporta diferit decat in mod normal si nu este la fel de implicata in relatia cu dvs., este posibil sa fie speriata si ranita.

Atunci cand pisica sta in liniste langa dvs. si primeste doza zilnica de interactiune umana, probabil ca este multumita si incurajeaza comportamentul dvs. afectuos prin torsul sau.

Daca pisica dvs. nu se comporta ca in mod normal, si mai ales daca toarce, contactati medicul veterinar.

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button