8 sfaturi pentru o pisica de interior fericita
Pisicile de interior pot parea niste creaturi misterioase atunci cand nu le intelegem nevoile de baza. A mentine o pisica de interior fericita inseamna a-i satisface instinctele si a o mentine stimulata, astfel incat sa poata duce o viata fericita si sanatoasa.
Multi oameni considera pisicile animale de companie care necesita putina intretinere. Cu toate acestea, pisicile necesita tot atata efort din partea stapanilor ca si un caine.
Iata cateva sfaturi pentru a evita plictiseala, stresul si bolile pisicilor, transformandu-va casa intr-un mediu prietenos cu felinele.
Sfaturi pentru o pisica de interior fericita
1. Faceti apel la instinctele de vanatoare ale pisicii dvs. pe durata mesei
Vanatoarea este un instinct natural vital si o modalitate excelenta pentru pisici de a consuma energie. Comportamentul de vanatoare consta in cautarea prazii, urmarirea, prinderea si muscarea. Aceasta secventa le satisface creierul cand vine vorba de instinctul lor de a vana.
Deoarece pisica de interior primeste hrana, oportunitatile sale de a-si satisface comportamentul de vanatoare sunt putine si rare. Astfel ca ramane la latitudinea stapanilor de animale de companie sa contribuie la implicarea instinctelor de vanatoare ale pisicii lor.
Pentru a va distra pisica de interior in timpul mesei, puteti utiliza anumite strategii si instrumente care sa ii permita pisicii sa-si puna in practica abilitatile de vanatoare. Puteti simula scenarii de vanatoare ascunzand cantitati mici de hrana in mai multe locatii. Exista chiar si soricei de jucarie pe care ii puteti umple cu gustari si pe care ii puteti ascunde in diverse locuri prin casa.
Cautati jucarii pentru pisici care imita comportamentele de cautare a hranei. Chiar si jucariile mai low-tech, cum ar fi o cutie de pantofi in care ati facut cateva gauri si care contine cateva gustari pot fi benefice pentru pisici.
Odata ce pisica isi da seama cum sa scoata mancarea din jucarii, puteti trece la a ascunde mancarea prin casa, astfel incat pisica sa vaneze. Jucariile pentru pisici cu iarba matei pot indeplini o functie similara. Puteti folosi chiar si jucarii pentru caini de talie mica, pentru a va implica pisica in cateva activitati distractive in timpul mesei.
2. Jucarii interactive pentru pisici
„Vanatoarea” pentru hrana este doar o parte a jocului sanatos de-a vanatoarea pentru pisica de interior.
Trebuie sa puneti pisicii la dispozitie jucarii interactive, pentru distractie si timp de joaca captivant. Jucariile care permit pisicilor sa efectueze componente ale secventei pradatoare, inclusiv cautarea, urmarirea, prinderea si muscatura, pot fi foarte pline de satisfactii pentru pisici.
soareci de plus, pene si jucarii care se misca sau pot fi trase de o sfoara, sunt toate optiuni bune. Pisicile vor avea propriile lor preferinte individuale pentru ceea ce le place cel mai mult, asa ca proprietarii ar trebui sa incerce mai multe tipuri. De asemenea, este bine sa rulati jucariile, pentru a ajuta la prevenirea plictiselii pisicilor.
Fiti precauti cu unele jucarii care ar putea reprezenta un pericol pentru pisici. Lucrurile care pot fi ingerate, cum ar fi sfoara, ar trebui puse deoparte atunci cand nu va puteti supraveghea pisica.
3. Planse/covorase/jucarii/stalpi de zgariat pentru pisici
Pisicile folosesc mai multe mijloace pentru a-si marca teritoriul, inclusiv zgariatul si marcarea. Zgarierea joaca un rol important in fericirea si sanatatea generala a unei pisici. Este un comportament important la pisici, deoarece nu numai ca ajuta la marcarea fizica a mediului lor, ci si cu ajutorul mirosului. In plus, zgariatul ajuta la mentinerea unghiilor puternice si sanatoase ale pisicii.
Asadar, pentru a avea o pisica de interior fericita, care sa nu va zgarie mobila, este esential sa ii oferiti diverse obiecte „bune” de zgariat. Majoritatea pisicilor prefera de obicei suprafetele verticale de zgariat. Le place ca suprafata sa fie ceva in care isi pot baga cu adevarat ghearele, cum ar fi sisal, franghie, covor sau carton.
Cu toate acestea, atunci cand vine vorba de a decide asupra unui obiect de zgariat pentru pisici, tineti cont de stilul de zgariat al pisicii dvs. Unele pisici prefera suprafetele verticale, in timp ce altora le plac pe cele orizontale. Este important ca suprafata sa fie solida si sa nu se clatine atunci cand pisica o foloseste.
Pentru a incuraja pisica sa foloseasca stalpul de zgariat, laudati-o verbal si oferiti-i recompense alimentare pentru a ajuta la intarirea pozitiva a acestui comportament normal, atunci cand are loc intr-o locatie adecvata.
4. Adaugati spatiu vertical
Ca animale de prada, multor pisici le place sa aiba spatiu vertical. Aici se vor simti in siguranta si de aici vor observa ce se petrece in jur.
Puteti folosi copaci pentru pisici, sa amenajati un perete de catarare sau sa montati rafturi pentru pisici, pentru a le ajuta sa ajunga la inaltimea pe care o doresc. Amenajati-i cateva ascunzatori. Chiar si o cutie de carton in care faceti cateva gauri poate fi o ascunzatoare perfecta, unde pisica se va simti protejata.
Daca in casa exista copii mici sau alte animale, este bine ca pisica sa detina propriul sau spatiu, unde sa se poata refugia si unde sa nu poata fi deranjata.
Pentru pisicile in varsta sau cu artrita, proprietarii ar trebui sa ofere optiuni de mobilier care sa permita sarituri sau trepte mai usoare, treptate, in locul dispozitivelor complet verticale.
5. Cultivati o iarba buna pentru pisici
Pisica de interior ar trebui sa consume material vegetal. Puteti cultiva pentru pisica dvs. iarba de grau sau iarba matei. Chiar daca pisicile sunt carnivore, ele pot beneficia de vitaminele si fibrele materialului vegetal. Oferind plante sigure pentru pisici, va puteti descuraja pisicile sa sape/sa manance alte plante de apartament.
6. Optimizati litiera pisicii
O pisica fericita va avea toate nevoile indeplinite, inclusiv cele legate de litiera. Litiera necesita o configuratie adecvata. Este foarte important sa tineti cont de confortul si preferintele pisicii dvs.
Este recomandata o litiera mare, neacoperita, desi preferintele pot varia de la pisica la pisica. De asemenea, utilizati un substrat pentru pisici fara parfum.
7. Scoateti pisica afara
Periodic, ar trebui sa scoateti pisica afara, luand masurile de precautie corespunzatoare. Exista si unele tarcuri ingradite cu plasa/sarma pentru animale care pot fi utilizate in exterior, si care ofera pisicii un mediu sigur de unde poate observa pasarile.
Puteti utiliza si un ham pentru pisici, pentru mai multa siguranta in aer liber. Invatati pisica sa mearga in lesa cat este inca tanara, deoarece multor pisici nu le plac schimbarile sau lucrurile noi.
Daca intentionati sa va aduceti pisica in aer liber, nu uitati sa o vaccinati in mod corespunzator. Tineti pasul cu protocoalele de prevenire a puricilor/capuselor si cu deparazitarea.
Daca nu va puteti aduce pisica afara, puteti amenaja un hranitor de pasari intr-un loc unde pisica dvs. se poate catara si poate privi pe fereastra. Ganditi-va la acest lucru ca la un televizor pentru pisicute.
8. Implicati-va in dresajul pisicii
Va puteti dresa pisica, ca o forma de stimulare. Este un antrenament grozav pentru creierul pisicii dvs. si o modalitate grozava de a crea legaturi.
pe langa a merge in lesa, mai puteti invata pisica diverse trucuri distractive sau repere de instruire care sa ajute la mentinerea pisicii in siguranta.
Importanta unui mediu bogat pentru pisici
Pisicile sunt pradatori, asa ca au instincte naturale de a pandi, a urmari, a prinde si a musca prada. De asemenea, isi marcheaza teritoriile prin zgariere si parfumare. Acestea sunt „indatoririle” lor genetice.
Pisicile se pot plictisi si se pot stresa atunci cand nu au cu ce sa isi consume energia. Iar cand se intampla asta, pot incepe sa se implice in activitati pe care oamenii nu le vor gasi atat de distractive.
Daca le putem oferi pisicilor modalitati de a-si exercita acele instincte naturale, acestea vor fi mai relaxate si mai multumite.
Oferirea unui mediu bogat pisicilor de interior este vitala pentru sanatatea generala a pisicii. Pisicile care nu au un mediu imbogatit sunt predispuse la boli precum inflamarea vezicii urinare, infectii ale cailor respiratorii superioare, boli dentare si obezitate.
Surse imagini: unsplash.com, pixabay.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.