Ingrijirea pisicilor

Despre matreata si alergie la pisici

Simtiti mancarime si stranutati de fiecare data cand pisica dvs. intra in incapere? Aceste simptome ar putea, din pacate, sa fie semne ale unei alergii la pisici. Aflati mai jos toate informatiile despre parul de pisica, despre matreata si alergie la pisici si care sunt simptomele alergiilor. Mai mult, aflati cum va puteti face casa un mediu mai confortabil in care sa coexistati cu felinele dvs.

Ce este matreata pisicilor?

Cand spunem ca avem o alergie la pisici, multi dintre noi nu stiu ce se intampla de fapt in corpul nostru. Nu blana este cea care cauzeaza alergii, ci matreata acestora – in combinatie cu urina si saliva de pisica – si care este vinovatul din spatele simptomelor dvs.

Pisicile produc o proteina cunoscuta sub numele de Fel d 1.  Aceasta proteina este continuta in celulele pielii, urina si saliva si declanseaza o reactie alergica. Matreata este alcatuita din celulele moarte ale pielii care sunt in mod regulat indepartate si inlocuite cu celule noi ale pielii. Toate pisicile produc matreata, dar nu toti oamenii sunt alergici la aceasta.

Simptome ale alergiilor la pisici

Simptomele alergiei la pisici variaza de la usoare la severe, in functie de sensibilitatea unei persoane si de nivelul de expunere la alergeni. Aceste variabile pot influenta, de asemenea, cat de repede se dezvolta simptomele dupa expunere. Persoanele foarte sensibile pot dezvolta simptome in cateva minute de la atingerea unei pisici sau de la intrarea intr-o casa locuita de feline.

Ca majoritatea alergiilor, alergiile la pisici se manifesta in moduri diferite la oameni. Pentru unii, o alergie la parul de pisica poate provoca mancarimi, lacrimare a ochilor, congestie nazala si tuse, in timp ce la altii poate provoca dificultati de respiratie (asemanatoare cu astmul), o eruptie cutanata sau urticarie.

Cum se trateaza alergiile la pisici

Daca banuiti ca ati putea avea alergii, incepeti prin a consulta un alergolog. Acest lucru va va permite sa beneficiati de cea mai potrivita terapie pentru a atenua simptomele asociate.

Praful si polenul de pe blana unei pisici (mai degraba decat matreata pisicii in sine) pot provoca alergii, asa ca o analiza pentru diagnosticarea alergiilor ajuta la determinarea daca parul pisicii este vinovatul sau daca este altceva.

Medicul va recomanda probabil unele analize pentru alergeni, un tratament simptomatic (cum ar fi antihistaminice) pentru a reduce disconfortul, sau imunoterapia cu vaccin antialergic pentru a reduce severitatea reactiei la expunerea la matreata de pisica.

Cum indepartati matreata pisicii

Daca ati fost diagnosticat cu o alergie la pisici si aveti o pisica, nu va suparati prea tare. Doar pentru ca a fost diagnosticata o alergie nu inseamna ca trebuie sa scapati de membrul felin al familiei dvs.! Exista metode de combatere a matretii de pisica din casa dvs.

Pentru a indeparta matreata, asigurati-va ca va mentineti pisica bine ingrijita, periata in mod regulat. La fel de important, mentineti locuinta curata. Incercati sa eliminati cat mai mult praf posibil (reduceti numarul „colectoarelor de praf” de pe rafturi), si aspirati in mod regulat parul de animalelor de companie. Sistemele de filtrare a aerului pot ajuta, de asemenea, la scaderea cantitatii de matreata in locuintele noastre.

Caracteristici precum lungimea parului unei pisici, sexul si timpul pe care o pisica o petrece in interior nu sunt asociate cu nivelurile de alergeni la pisica. Asa ca, a trimite pisica afara cateva ore zilnic sau tunderea parului pisicii nu sunt solutii viabile pentru combaterea alergiilor. Cu toate acestea, exista un aspect asociat nivelurilor de alergen: numarul de pisici. Casele cu mai mult de o pisica au niveluri mai mari de alergeni.

Pisici hipoalergenice

Poate ati auzit ca unele rase de pisici sunt hipoalergenice. Cu toate acestea, vestea trista este ca nu exista studii care sa sustina ca pisicile pot fi hipoalergenice, deoarece nicio pisica domestica nu este complet lipsita de matreata. Din punct de vedere tehnic, nu exista o pisica hipoalergenica. Toate pisicile produc proteine Fel d 1 si matreata.

Exista unele rase despre care se stie ca produc mai putina matreata decat altele, asa cum sunt rasele de Pisica Bengaleza, Birmaneza, Rex, Albastra de Rusia, Siameza, Pisica Siberiana sau rasa de pisici Sphynx. si, desigur, exista intotdeauna masuri pe care le puteti lua pentru a reduce cantitatea de matreata din locuinta.

 

Sursa imagine: pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button