Sanatate canina

Taurina pentru caini. Au nevoie cainii de suplimente cu taurina?

In acest articol vom explica ce este taurina. Va vom spune si ce este deficitul de taurina, si ce probleme de sanatate poate provoca la caini. Apoi vom puncta cateva aspecte despre suplimentele cu taurina pentru caini si cum puteti gestiona acest deficit la animalele dvs. de companie. In plus, va vom spune care sunt cele mai bune surse naturale de taurina pentru cainele dvs.

 

Ce este taurina?

Aminoacizii sunt blocurile de baza ale proteinelor. Exista 22 de aminoacizi care sunt necesari pentru buna functionare a organismului. La caini, 12 dintre acesti aminoacizi sunt „neesentiali”, ceea ce inseamna ca organismul ii poate produce singur. Ceilalti 10 aminoacizi sunt „esentiali”, ceea ce inseamna ca trebuie sa fie furnizati prin dieta.

Taurina este o cerinta alimentara pentru pisici, iar in unele cazuri, poate fi si pentru caini.

Prin urmare, Taurina este un aminoacid. Acest acid amino sulfonic ajuta unele dintre cele mai importante sisteme sa functioneze corect. Aminoacizii sunt de folos cainilor, intocmai cum sunt si pentru oameni. Taurina ajuta la functia cardiaca, sanatatea ochilor, functionarea sistemului imunitar si in multe alte sisteme. Taurina este concentrata in special in muschiul inimii si contribuie la functionarea corecta a acestuia. Practic, taurina este ceva bun.

Hrana de caini contine taurina?

Deoarece se stie ca taurina este „esentiala” pentru pisici, hrana pentru pisici trebuie sa aiba supliment de taurina in cantitati stabilite de autoritatile din domeniu.

Pana in prezent, insa, nu exista cerinte declarate pentru suplimentarea hranei pentru caini cu taurina. Masura in care cainii pot avea nevoie de taurina alimentara este inca in curs de investigare si poate depinde de rasa.

Deficienta de taurina si cardiomiopatia dilatativa la caini

Deficitul de taurina este una dintre cauzele unei afectiuni cardiace numita cardiomiopatie dilatativa (sau dilatatie cardiaca), in care peretii inimii se subtiaza si camerele (ventriculele) inimii se maresc. Acest lucru este valabil pentru pisici si acum poate fi valabil si pentru caini.

Studii recente au gasit o legatura intre cardiomiopatia dilatativa si urmatoarele rase de caini: Golden Retriever, Cocker Spaniel, Terra Nova, Saint Bernard, Setter Englez, Ogarul Irlandez, Cainele de apa Portughez.

In timp ce cercetarile sunt in desfasurare, exista teorii conform carora aparitia cardimiopatiei dilatative este legata de dieta, in special de dietele fara cereale. Cu toate acestea, ramane intrebarea daca boala apare din cauza lipsei generale de taurina in hrana pentru caini sau a altor factori dietetici care cauzeaza probleme cu digestia, absorbtia, metabolismul si/sau excretia taurinei.

Cum se testeaza cainii pentru deficitul de taurina?

Medicul veterinar va avea nevoie mai intai de un istoric complet al sanatatii cainelui, inclusiv de o lista de simptome si de dieta alimentata.

Apoi, medicul veterinar va efectua o examinare fizica completa a cainelui si va efectua analize de sange de rutina, inclusiv:

  • Hemoleucograma completa
  • Un profil biochimic
  • Analiza urinei

Concentratiile de taurina in sange pot fi masurate de catre un laborator pentru a determina daca este probabila deficienta. Exista intervale „normale” pentru concentratiile de taurina din sange la caini, asa ca daca concentratia masurata este mai mica decat acest interval, este posibila o deficienta de taurina.

Ce probleme de sanatate cauzeaza deficitul de taurina la caini?

Taurina este distribuita in intregul corp cu o concentratie mare in anumite tesuturi, inclusiv inima, retina ochiului si creier. Deficitul de taurina poate fi suspectat daca bolile de inima, bolile retinei si/sau cistinuria sunt identificate prin examenul fizic si/sau rezultatele initiale de laborator.

Deficitul de taurina si bolile de inima

Daca se suspecteaza o boala de inima pe baza examenului fizic si/sau analizei de sange (de exemplu, scaderea taurinei din sange), atunci sunt recomandate radiografii toracice, electrocardiograma (ECG sau EKG) si alte masuri de diagnosticare pentru a evalua si diagnostica severitatea bolii.

Deficitul de taurina si afectiunile oculare

Concentratiile de taurina din sange ar trebui evaluate daca se constata leziuni retiniene (probleme cu ochii cainelui) pe durata examinarii fizice de catre medicul veterinar.

Deficitul de taurina si problemele urinare

Daca in analizele de urina se gasesc pietre/cristale de cisteina, este posibil ca acel caine sa aiba probleme cu metabolizarea aminoacizilor.

Cistinuria este mai frecventa la anumite rase, cum ar fi: Terra Nova, Scottish Terrier, Basenji, Basset Hound, Chihuahua, Ciobanesc australian.

Cu toate acestea, daca este prezent la orice caine, poate indica o malabsorbtie a aminoacizilor, care poate cauza deficit de taurina.

Suplimente cu taurina pentru caini

Suplimentarea cu taurina este tratamentul pentru cainii care sufera de deficienta de taurina. Perioada de timp in care cainele va avea nevoie de suplimente cu taurina va depinde de severitatea deficientei si de capacitatea cainelui de a mentine nivelurile de taurina pe masura ce este ingerata.

La unii caini, suplimentarea cu taurina pe viata poate fi necesara pentru a preveni deficienta recurenta de taurina. Pentru alti caini, poate fi necesara o modificare a dietei pe langa suplimentarea cu taurina si, daca simptomele dispar, suplimentarea poate fi intrerupta.

Gestionarea deficitului de taurina

Pe durata tratamentului deficientei de taurina, este necesara o buna ingrijire la domiciliu. Administrati toate medicamentele si suplimentele la doza si frecventa prescrise sau recomandate pentru a evita agravarea simptomelor. In cazul bolilor de inima, cainele va avea nevoie de odihna adecvata acasa, intr-un mediu fara stres.

Medicul veterinar va programa examinari ulterioare pentru a monitoriza raspunsul la tratament al cainelui. Desi la majoritatea animalelor se observa o imbunatatire dramatica, este posibil ca unele animale sa nu raspunda complet la suplimentarea cu taurina si sa aiba nevoie de tratament suplimentar.

 

Surse naturale de taurina pentru caini

1. Pestele

Somonul, tonul, sardinele, pastravul curcubeu, dorada si alte ape specii de pesti de apa rece sunt cele mai bune alegeri de peste pentru sursele de taurina. Tonul este cel mai bun, cu aprox. 332 mg taurina la 100 g carne.

2. Crustaceele

Crustaceele sunt o sursa excelenta de taurina pentru caini, deoarece nu sunt doar bogate in taurina, dar tind sa fie si o proteina noua pentru multi caini. Acest lucru inseamna ca poate fi benefic pentru cainii cu alergii la proteinele comune. Optiunile bune de crustacee pentru caini includ stridii, scoici, scoicile Saint-Jacques si midiile.

3. Ouale

Continutul de taurina din oua este controversat, deoarece diferite studii au descoperit niveluri diferite de taurina care par a fi legate de dieta si suplimentele date gainilor. Cu toate acestea, ouale sunt o proteina slaba care poate fi exceptional de accesibila pentru multi proprietari de caini. Totusi, ouale intregi nu ar trebui sa fie o sursa primara sau zilnica de proteine, deoarece ouale intregi, crude, pot duce la o deficienta de biotina.

Ouale de gaina, ouale de rata, ouale de prepelita si de gasca sunt toate optiuni bune de oua pentru caini, chiar daca ouale de gaina tind sa fie cele mai usor de gasit si cele mai accesibile.

4. Carnea de pasare

Carnea de pasare precum puiul, curcanul si rata sunt toate bogate in taurina. Carnea rosie are un continut mai mare de taurina decat carnea alba. Pulpele de pui (intregi) sunt mai bune surse de taurina decat pieptul de pui sau aripioarele.

5. Carnea rosie

Proteinele din carnea rosie sunt, de asemenea, surse bune de taurina, inclusiv din carnea de vita, miel si porc. Acestea tind sa aiba un aport caloric mai mare si grasimi nesanatoase mai multe decat pestele sau carnea de pasare, de aceea ar trebui sa fie portionata corespunzator si oferita cainelui cu moderatie. Carnea cruda de miel (muschiul) este una dintre cele mai mari surse de taurina din carnea rosie, avand 310 mg pentru fiecare 100 g de carne.

6. Carnea de organe

Cele mai bune surse de taurina din carne de organe sunt inima si ficatul. Ficatul de pui contine aproximativ 40 mg taurina /100 g de carne, ficatul de pui contine aprox. 110 mg taurina, iar ficatul de vita contine aproximativ 68 mg taurina.

7. Laptele de capra

Laptele de capra are un continut mai scazut de taurina decat celelalte surse de proteine discutate aici, dar contine taurina, si tinde sa fie mai usor de digerat pentru caini decat laptele de vaca. Cu toate acestea, laptele de capra este bogat in calorii si grasimi, asa ca trebuie oferit cu moderatie. Este plin de probiotice si este adesea considerat a fi un aliment care ajuta la sustinerea sanatatii digestive, desi unii caini pot prezenta tulburari stomacale de la laptele de capra.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button