CainiSanatate canina

Cofeina la caini si pisici. Sfaturi pentru siguranta animalului dvs. de companie

Cand vine vorba de cofeina, multi dintre noi, oamenii, nu putem lasa sa treaca o zi fara sa o consumam. Insa ce efecte are consumul de cofeina la caini si pisici?

Se pare ca animalele noastre de companie reactioneaza cam la fel ca noi. Cofeina ii face nelinistiti. Devin nervosi si inima incepe sa le bata mai tare. Dar, deoarece animalele noastre de companie cantaresc mult mai putin decat noi, este nevoie doar de o cantitate relativ mica de cofeina pentru a cauza o problema mare, care poate duce la spitalizare costisitoare, sau chiar la moarte.

Iata tot ce trebuie sa stiti despre toxicitatea produselor pe baza de cofeina la caini si pisici, si ce sa faceti daca banuiti ca animalul dvs. de companie a consumat cofeina.

Cofeina poate fi consumata de caini si pisici?

Pisicile si cainii nu ar trebui sa ingereze nicio cofeina. Daca animalele de companie ingereaza cofeina, poate dura doar 30 de minute pana la o ora pentru a atinge concentratiile maxime in sange si pentru a provoca semne de toxicitate clinica.

Simptomele vor depinde de marimea animalului si de cantitatea de cofeina consumata. De exemplu, o bautura precum Coca-Cola are mai putina cofeina decat tabletele de cafeina, iar un Chihuahua poate tolera o alta cantitate decat un ciobanesc german.

Daca banuiti ca animalul dvs. de companie a ingerat cofeina, apelati imediar la medicul veterinar. Va trebui sa stiti greutatea animalului de companie si sa estimati cantitatea de substanta cu cofeina ingerata, astfel incat expertii sa poata determina riscul potential.

Simptome ale ingerarii de cofeina la caini si pisici

Cainii si pisicile pot prezenta semne clinice de toxicitate la cofeina in decurs de 30 – 60 de minute de la consum. Simptomele pe care trebuie sa le aveti in vedere includ:

  • neliniste
  • agitatie
  • hiperactivitate
  • varsaturi
  • gafait

Pe masura ce toxicitatea progreseaza, animalele de companie pot prezenta, de asemenea:

  • tremuraturi si
  • convulsii.

S-ar putea sa simtiti ca inima animalului are batai extrem de rapide sau neregulate, care putea duce la moarte. Semnele clinice pot dura 6-12 ore sau mai mult, in functie de doza de cofeina ingerata.

Ca sa comparam continutul de cofeina al diverselor bauturi si produse:

  • cafeaua preparata contine aproximativ 95 -165 mg de cofeina
  • ceaiul negru contine 25 – 48 mg de cofeina
  • Cola contine 24-46 mg de cofeina
  • bautura energizanta contine 27-164 mg cofeina
  • o singura tableta de cofeina contine de obicei 200 mg de stimulent

Ingestia a 14 mg de cofeina per kilogram de greutate corporala poate duce la semne de neliniste si agitatie la caini si pisici. Doze mai mari (23-27 miligrame per kg de greutate corporala) pot duce la cardiotoxicitate. Cu alte cuvinte, o singura tableta de cofeina contine suficienta cantitate pentru a fi foarte periculoasa pentru un caine sau o pisica de 8 kg.

Tratamentul intoxicatiei cu cafeina la caini si pisici

In functie de cat de repede puteti sa va duceti animalul de companie la medicul veterinar, acesta poate induce varsaturile pentru a preveni absorbtia ulterioara a cofeinei. Nu incercati sa provocati varsaturile pe cont propriu. Ar putea duce la pneumonie de aspiratie daca este facuta incorect.

cofeina pisici

Daca medicul veterinar nu poate induce varsaturile la timp, poate administra animalului dvs. fluide intravenoase pentru a ajuta la eliminarea cofeinei din organism. De asemenea, medicul veterinar poate administra medicamente pentru a controla ritmurile anormale ale inimii, pentru a incetini o frecventa cardiaca crescuta si pentru a controla tremuratul si convulsiile.

Este nevoie de aproximativ 24 – 48 de ore pentru ca cofeina sa treaca prin sistemul animalului. Atata timp cat primesc tratament in timp util, majoritatea animalelor de companie vor supravietui.

Cum sa va pastrati animalele de companie in siguranta

Unul dintre motivele pentru care pisicile si cainii sunt atat de sensibili la cofeina este reprezentat de obiceiurile lor alimentare nediscriminatorii.

Pentru a va pastra animalele de companie in siguranta, pastrati toate medicamentele si produsele care contin cofeina (boabele de cafea, cafeaua macinata sau zatul), pliculete de ceai, produsele din ciocolata, departe de accesul animalelor de companie. Asigurati-va ca orice ar putea fi gustos nu este la indemana lor. Chiar si o mica „gustare” din acestea poate fi bogata in cofeina si alte substante care pot imbolnavi animalele de companie.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button