Ingrijirea pisicilorPisici

Hrana pentru pisici si nevoile nutritionale

Indiferent ce pisica detineti, nu sunteti singurul pe care il ingrijoreaza daca pisica dvs. este prea lacoma, prea agitata, subponderala sau supraponderala. Si indiferent de rasa, trebuie sa fiti la curent cu nevoile nutritionale si obiceiurile alimentare ale pisicii dvs. pentru a-i asigura sanatatea si conditia fizica maxima, precum si o forma eleganta a corpului, care nu suporta excesul de greutate.

In acest articol vom raspunde la cateva intrebari frecvente privind dieta si greutatea felinelor.

 

Ce faceti daca pisicii dvs. nu ii place mancarea umeda? Este o problema daca mananca doar mancare uscata, iar in ultima vreme ati observat ca s-a cam ingrasat?

La fel cum oamenii au preferinte alimentare, la fel au si pisicile. Daca pisica dvs. mananca numai mancare uscata, nu este neaparat o problema, si nu inseamna ca se va ingrasa. Obezitatea rezulta dintr-o combinatie de prea multe calorii si o lipsa de activitate fizica.

Ar trebui sa tineti o evidenta al numarului de calorii pe care le primeste pisica, iar medicul veterinar ar trebui sa fie in masura sa va sfatuiasca exact de cat are nevoie.

 

Pisica dv. iubeste sa vaneze afara si aduce mereu „cadouri” acasa? Trebuie sa va faceti griji cu privire la ceea ce ar putea manca cand este afara si ar trebui sa ajustati cantitatea de mancare pe i-o oferiti?

hrana pisicaPisicile care hoinaresc si vaneaza au de fapt un risc scazut de obezitate. Acest lucru este probabil legat de activitatea crescuta a acestora, deci nu va trebui sa reduceti portia de alimente.

Pisicile nu mananca niciodata hoituri (carne in descompunere), astfel incat singura problema de sanatate legata de consumul de prada este posibilitatea de a contracta niste paraziti. Din acest motiv, printre altele, pisicile care hoinaresc pe afara ar trebui sa fie deparazitate in mod regulat.

 

Ati observat ca desi pisica dvs. mananca ca de obicei, pare sa slabeasca. Ar trebui sa fiti ingrijorat?

In general vorbind, orice pierdere in greutate neasteptata si neintentionata ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare, deoarece ar putea exista un motiv medical in spatele acesteia.

Veterinarul dvs. ar trebui sa poata verifica posibilele cauze ale pierderii in greutate, cum ar fi probleme cu tiroida sau rinichii. Nu incepeti doar sa va hraniti pisica mai mult – subalimentarea este rareori o problema.

 

Aveti doua pisici. Cea mica isi mananca rapid mancarea, apoi o deranjeaza pe pisica mai mare, incercand sa-i manance mancarea pentru pisici adulte. Ce puteti face?

Stim in prezent ca exista anumite substante nutritive necesare in timpul diferitelor etape ale vietii, astfel incat dietele sunt adaptate pentru fiecare – pisoi, adult si senior. De exemplu, nevoile de proteine si calciu sunt mai mari in perioadele de crestere si alaptare, in timp ce pe masura ce imbatranesc, pisicile necesita mai putine calorii (pentru a evita ingrasarea).

Deci, un pisoi care mananca alimente pentru adulti nu ar obtine suficient calciu pentru a-si dezvolta corect oasele, iar o pisica adulta care mananca alimente pentru pisici poate creste in greutate.

In locuintele cu mai multe pisici, poate fi o provocare sa va asigurati ca mananca dieta potrivita. Prin urmare, este mai bine sa hraniti pisicile inincaperi separate, inlaturand orice resturi de mancare ramase, pana la urmatoarea masa. Nu lasati la dispozitia pisicilor mancare intre mese, deoarece  acestea pot manca de plictiseala, ducand la crestere in greutate. In general, cel mai bine este sa oferiti pisicilor 3-4 mese mai mici pe zi.

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button