Ingrijirea pisicilorPisici

Sfaturi utile pentru proprietarii de pisici novice

Poate fi incredibil de plin de satisfactii sa aduceti acasa un nou pisoi sau sa adoptati o pisica, oferindu-i a doua sansa la fericire. Cu toate acestea, exista cateva lucruri de luat in considerare atunci cand sunteti proprietarul unei pisici pentru prima data.

 

Sfaturi pentru noii proprietari de pisici

Deci, ati decis sa cumparati un pisoi sau sa adoptati o pisica.  Cum va pregatiti pentru aducerea noului animal de companie acasa? La fel de important, cum va faceti casa un loc sigur pentru acesta?

Este important sa va asigurati ca stiti cat mai multe posibil despre noul dvs. animal de companie inainte de a-l aduce acasa si, in spcial, de ce/cum a ajuns intr-un centru pentru adoptii. Centrele de salvare au petrecut deja un anumit timp cu animalele aflate in grija lor, cunoscandu-le deja preferintele, obiceiurile si eventualele probleme comportamentale. Puteti discuta cu reprezentantii centrelor pentru a afla mai multe.

De asemenea, veti dori sa va asigurati ca noul dvs. animal de companie este sanatos, asa ca verificati daca pisica pe care doriti sa o adoptati a avut un control veterinar recent, inainte de a o aduce acasa.

Ce ar trebui sa stiti ca proprietar de pisica pentru prima data?

Un pisoi nou sau o pisica va avea nevoie de timpul si atentia dvs., in special in primele zile, in timp ce se acomodeaza. Deci, asigurati-va ca este momentul potrivit pentru a deveni proprietarul unei pisici sau pentru a adopta o pisica.

De asemenea, daca aveti alte animale de companie, va trebui sa luati in considerare modul in care o pisica s-ar potrivi cu ele si daca mediul de acasa este potrivit. Intrebarea importanta pe care trebuie sa o puneti este: aceasta pisica este potrivita pentru casa noastra si este casa noastra potrivita pentru ea?

Aducerea pisicii acasa

Pisicile adoptate pot necesita mai mult timp pentru acomodare decat v-ati putea astepta, astfel incat cheia pentru proprietarii incepatori este sa aveti rabdare. S-ar putea sa aveti o pisica increzatoare, relaxata, care se simte rapid ca acasa, dar in acelasi timp ati putea avea parte de o pisica nervoasa, care are nevoie de ceva mai mult timp.

Ca proprietar novice de animale de companie, este important sa nu fortati animalele sa fie prieteni cu dvs. Daca li se aloca spatiu, majoritatea pisicilor se vor acomoda curand, mai ales cand isi dau seama ca sunteti furnizor de lucruri bune, cum ar fi adapost si mancare.

Care este cel mai bun moment pentru a lasa pisica afara pentru prima data?

Ar trebui sa tineti o pisicuta in interior timp de cel putin 2 saptamani inainte de a o lasa sa iasa afara pentru prima data, astfel incat ea sa aiba posibilitatea de a dezvolta un sentiment de apartenenta si o legatura cu dvs. Acesta este, de asemenea, momentul perfect pentru a incepe cu usurinta antrenamentul pentru folosirea litierei.

Daca ati facut din casa un loc sigur, in care pisica dvs. se simte relaxata si fericita, ar trebui sa fiti increzator ca se va intoarce. Asigurati-va ca pisica dvs. are o placuta de identificare si a fost microcipata inainte sa o lasati singura afara.

Daca pisica dvs. este adoptata, aceste perioade pot varia in functie de trecutul ei. Discutati cu personalul centrului de adoptie de timpul probabil necesar a se adapta la noul ei mediu.

Sfaturi importante

  • Asigurati-va ca intalnirile cu alte animale din casa sunt calme, se desfasoara controlat si intr-o maniera pozitiva.
  • Oferiti pisicilor mai multe litiere, pisicilor le place sa aiba mai multe astfel de locuri in casa.
  • Pisicile sunt animale de vanatoare solitare, prin urmare asigurati-le culcusuri linistite, departe de agitatia vietii de familie.
  • Daca aveti o pisica nervoasa sau anxioasa, incercati sa utilizati un difuzor cu feromoni pentru a o ajuta sa se relaxeze.
  • Daca pisica dvs. nu este curioasa in mod natural sa foloseasca usa batanta pentru pisici, incercati sa deschideti clapeta si sa plasati o recompensa pe cealalta parte pentru a o ispiti sa iasa afara.

 

Foto: pexels

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button